Το θέμα των ΑμΕΑ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού «Επικοινωνία 94 FM» απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση της 29ης Απριλίου.
Πρόκειται για 6 εργαζόμενους που προσελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2003 στον Δήμο Ηρακλείου και στη δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας «Επικοινωνία» με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα έληξε τον Νοέμβριο του 2007, ωστόσο, οι εν λόγω εργαζόμενοι συνέχισαν ν’ απασχολούνται κανονικά. Στις 8 Νοεμβρίου 2007 το Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής ραδιοφωνίας πήρε απόφαση ότι οι εργαζόμενοι ΑμΕΑ «καθίστανται εργαζόμενοι αορίστου χρόνου».
Αν και ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίστηκε θετικός στο να περάσουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στον Δήμο, με βάση το νόμο Παυλόπουλου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής υπήρξε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ηρακλείου, με βάση την οποία ενδέχεται η συνέχιση της απασχόλησής τους να μην είναι νόμιμη. Στις 4 Μαρτίου 2009 προέκυψε, επίσης, ένα έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής στο οποίο αναφερόταν ότι «άποψη της υπηρεσίας μας είναι πως τέτοια δυνατότητα δεν υφίσταται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
«Θέλουμε να δώσουμε λύση»
Στην προαναφερόμενη συνεδρίαση, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης ζήτησε από τον δήμαρχο Σταύρο Γεωργόπουλο να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη», Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε: «Δώστε λύση προτού γίνει το γεφύρι της Άρτας», προσθέτοντας με έμφαση ότι «όλοι έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες και δεν λέω ότι κάποιοι εμφανίζονται περισσότερο φίλοι των εργαζομένων».
Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της διοίκησης να δώσει λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. «Κινούμαστε προς πάσα κατεύθυνση ώστε το θέμα αυτό να προχωρήσει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ακόμα κι αν υπάρχει αρνητική απάντηση, θα κάνουμε ότι είναι εφικτό για να τακτοποιηθούν στον Δήμο.
Σήριαλ με αίσιο τέλος
Την Μεγάλη Εβδομάδα παίχτηκε ένα από τα τελευταία επεισόδια του… σίριαλ με τους εργαζόμενους ν’ απειλούνται με απόλυση. Σύμφωνα με τους συναδέλφους τους, η διοίκηση του Δήμου είχε καλέσει τους 6 εργαζόμενους να παραλάβουν το δώρο του Πάσχα, έχοντας αφαιρέσει το ποσοστό που αφορούσε στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2009. Κάτι που κατά τους ίδιους σήμαινε ότι τους έχει απολύσει σιωπηρώς από τον Μάρτιο.
Τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, που ήταν η τελευταία ημέρα για την καταβολή του δώρου του Πάσχα, οι συνάδελφοί τους κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας το γεγονός της μη καταβολής ολόκληρου του επιδόματος στους συγκεκριμένους εργαζόμενους και ζήτησαν να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου για τους υπεύθυνους της διοίκησης της ραδιοφωνίας και του Δήμου.
Παράλληλα, προχώρησαν στην ενημέρωση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, του αθηναϊκού Τύπου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
Εξάλλου, τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου είχε προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ηρακλείου, έξω από τον σταθμό ΗΣΑΠ, στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού θα αναρτούσαν πανό και θα μοίραζαν σχετικές ανακοινώσεις στους πολίτες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το σύνολο του δώρου και επανήλθαν κανονικά στη μισθοδοσία.
Ανθή Σουρτζή