Την παράτυπη εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο του Ηρακλείου, με αντιδρομήσεις δρόμων και τοποθέτηση απαγορευτικών σημάτων, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατήγγειλαν το προηγούμενο διάστημα -μέσω ανακοινώσεων αλλά και κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Σώματος- παρατάξεις της μειοψηφίας.
Συγκεκριμένα, για δημιουργία προβλήματος οδικής ασφάλειας έκανε λόγο στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ Νίκος Μπάμπαλος, ενώ για «αποσπασματικές παρεμβάσεις, χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε», μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Γιώργος Βλαντής.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης, σύμφωνα με τον οποίο -κατόπιν δικής του παρέμβασης- ο δήμαρχος δεσμεύτηκε προσωπικά για την απομάκρυνση των πινακίδων, κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε τελικά. Μάλιστα, ο κ. Κουτρούλης ως επικεφαλής της παράταξης ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ κατέθεσε αναφορά για το θέμα στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας. Παράλληλα, αρκετά μέλη της μειοψηφίας ζήτησαν από τον κ. Γεωργόπουλο να μην προχωρήσει σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έως τις δημοτικές εκλογές, ώστε η επόμενη διοίκηση του Δήμου να μπορέσει να προσεγγίσει το θέμα πιο σφαιρικά και ολοκληρωμένα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος επιβεβαίωσε ότι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και τονίζοντας παράλληλα ότι η μελέτη για την περιοχή του κέντρου έχει αποσυρθεί. Ωστόσο, ο συγκοινωνιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ευάγγελος Ματσούκης, που έχει αναλάβει την εκπόνηση των κυκλοφοριακών μελετών, υποστήριξε ότι ήπιες παρεμβάσεις, όπως τα «μάτια γάτας», δεν απαιτούν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Κουτρούλη ότι «δεν μιλάμε για τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά για μονοδρομήσεις και αντιδρομήσεις δρόμων».
Τέλος, ο κ. Ματσούκης εξέφρασε την άποψη ότι «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να απελευθερώσουμε κάποιους δρόμους, η οποία για μένα δεν έχει σχέση με τις εκλογές», τονίζοντας ότι «στόχος είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση σημειακά σε κάποια μέρη».
Αντιδράσεις για την Απόλλωνος
Παράλληλα, αντιδράσεις για άλλη μια φορά, εκφράστηκαν και για την τοποθέτηση μπαρών στην οδό Μαρίνου Αντύπα, στο ύψος της οδού Απόλλωνος, οι οποίες απέτρεψαν τη… συνήθεια πολλών οδηγών να εισέρχονται παράνομα (καθώς υπήρχε απαγορευτικό σήμα) στον πεζόδρομο της Μαρίνου Αντύπα και στη συνέχεια στις οδούς Θέμιδος και Παλλάδος. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε το κυκλοφοριακό φορτίο της οδού Απόλλωνος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων.
Το θέμα επανέφερε ο κ. Μπάμπαλος, σημειώνοντας ότι, μετά την τοποθέτηση των μπαρών, υπάρχει σημαντική αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου της περιοχής. Απαντώντας, ο κ. Γεωργόπουλος υποστήριξε ότι εάν πραγματοποιηθούν μετρήσεις στην οδό, θα φανεί το γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα φορτία, ενώ τόνισε παράλληλα την πρότερη ύπαρξη του απαγορευτικού σήματος, το οποίο παραβιαζόταν.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Γιώργος Μαστοράκος εκτίμησε ότι το πρόβλημα της οδού Απόλλωνος δημιουργήθηκε από την απόφαση, επί δικής του δημαρχίας, του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, για το έργο της πλατείας, η οποία, όπως είπε, είχε ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη της τότε πλειοψηφίας. «Σήμερα καλούμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την τήρηση της νομιμότητας, αφού το απαγορευτικό σήμα υπήρχε ήδη», συνέχισε ο κ. Μαστοράκος, υποστηρίζοντας ότι η εν μέρει ανάσχεση του προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο με την αντιδρόμηση των οδών Φιλοθέης και Παπαϊωάννου. Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυκλοφοριακή εικόνα της πόλης θα ξεκαθαριστεί μόνο όταν προχωρήσει η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης. Πάνω σε αυτό, ο κ. Γεωργόπουλος ενημέρωσε ότι η σχετική μελέτη έχει προχωρήσει σημαντικά.