Τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής του Πρασίνου Λόφου έχουν προκαλέσει οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο σχετικού έργου της Περιφέρειας Αττικής.
Το εν λόγω έργο είχε εγκριθεί από την πρώην Νομαρχία Αθηνών, η οποία είχε και την ευθύνη υλοποίησής του, που πλέον πέρασε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Ωστόσο, τα υπό εκτέλεση έργα έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς σε δημότες της περιοχής, καθώς περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό αποξηλώσεων πρασίνου, προκειμένου να τοποθετηθούν νέα φυτά, ενώ προβλέπουν και τη δημιουργία πλακοστρωμένων διαδρόμων.
Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένο ότι η πλατεία Ελευθερίας είναι μία από τις πιο πράσινες πλατείες του Δήμου, επιτροπή κατοίκων της περιοχής επισκέφθηκε το γραφείο του δημάρχου Παντελή Βλασσόπουλου προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την εξέλιξη των έργων, και συγκεκριμένα για την αποξήλωση του πρασίνου και την τυχόν χρήση μπετόν στον χώρο.
Όπως δήλωσε ο κ. Βλασσόπουλος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Βλαντής βρέθηκαν στη συνέχεια στον χώρο της πλατείας, όπου συνομίλησαν πάλι με τους κατοίκους της περιοχής, δηλώνοντας ότι «συμφωνήσαμε σχεδόν σε όλα μαζί τους».
Μάλιστα, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι, παρ’ όλο που το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια, ο Δήμος θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του, ώστε «να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο Γ. Βλαντής σχολίασε ότι πολλές φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η αντίδραση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη, επισημαίνοντας όμως ότι το συγκεκριμένο έργο πρόκειται για ένα από «τα πιο προσεγμένα».
«Στην ουσία, η υφιστάμενη βλάστηση διατηρείται», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ενώ η Πλατεία Ελευθερίας είναι «κόσμημα» για την πόλη είχε το μειονέκτημα ότι ήταν άβατη. «Οι παρεμβάσεις γίνονται για να διαμορφωθούν διάδρομοι, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα των δημοτών στον χώρο της πλατείας, παράλληλα πάντα με την ενίσχυση σε πράσινο, όπου αυτό είναι δυνατόν», σημείωσε, ενώ υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη εργολαβία «γίνεται με πολύ αυστηρούς όρους».
Τέλος, να σημειωθεί ότι τους προβληματισμούς τους σχετικά με το έργο εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κυριάκος Κουτρούλης, ενώ αντίθετα για ένα «έργο που το περιμέναμε καιρό» έκανε λόγο ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν σύμβουλος του συνδυασμού ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Γιώργος Παπαδημητρίου.
Αρετή Κοτσολάκου