Ανάγκη ενίσχυσης των βιβλιοθηκών
Σε σχέση με τις βιβλιοθήκες. επισήμανε την ανάγκη να καταγραφούν οι βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα, να διαδικτυωθούν όλες με την Κεντρική Εθνική Βιβλιοθήκη, να ψηφιοποιηθούν υποχρεωτικά όλα τα βιβλία που εκδίδονται για να είναι προσβάσιμα από τις βιβλιοθήκες που υπάρχουν στη χώρα, να κατηγοροποιηθούν, να ενισχυθούν οι δημοτικές βιβλιοθήκες, μέσα από την ανάπτυξη ενός δικτύου δημοσίων βιβλιοθηκών που θα έχουν πληρότητα ύλης όχι μόνο για δανεισμό αλλά και για χρήση της ύλης μέσα στη βιβλιοθήκη με πρόβλεψη για ειδικούς χώρους κατάλληλα προσβάσιμους ακόμα και για άτομα με αναπηρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ολοκληρωμένη στρατηγική που είχε ξεκινήσει να οικοδομείται για τις βιβλιοθήκες δεν συνεχίστηκε με αποτέλεσμα ο θεσμός των βιβλιοθηκών από το 2009 και μετά να δέχεται απανωτά πλήγματα (υποβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών, κατάργηση του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, απαξίωση και υποχρηματοδότηση των δημοσίων βιβλιοθηκών). Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις Ακαδημαικές Βιβλιοθήκες, όπου παρ’ όλες τις μεγάλες μάχες που είχαν δοθεί η προσπάθεια ανεκόπη με αποτέλεσμα την υποβάθμιση τους.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής που εκπονήθηκε για τις βιβλιοθήκες την περίοδο που διατέλεσε υπουργός Παιδείας, κεντρική θέση, όπως υπογράμμισε, αποτέλεσε η δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή της “Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης” στο Φαληρικό Δέλτα, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, με την οποία το “ελληνικό πνεύμα” επανέρχεται στην πρωτοπορία της επένδυσης της ελληνικής πολιτείας.
Παράλληλα, υπήρχε η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός δικτύου δημοσίων, δημοτικών, σχολικών και πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Τέλος με δεδομένο τον πολύπλευρο εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ρόλο που επιτελούν οι βιβλιοθήκες, ο κ. Στυλιανίδης έθεσε ως μέγιστη προτεραιότητα την περαιτέρω αναβάθμιση τους και δεσμεύθηκε ότι θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή».