Σχολικές τσάντες με το λογότυπο του Δήμου για τις καλοκαιρινές τους βόλτες μοίρασε στα παιδιά που συμμετέχουν στις Καλοκαιρινές Δράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Δέσποινα Αιβατζίδου – Ποριώτου σε μια συμβολική κίνηση για να δώσει μια επιπλέον χαρά στα παιδιά της πόλης πριν φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε την ευκαιρία να συναντήσει την αντιδήμαρχο Ηρακλείου και συνομίλησε μαζί της για το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τις σκέψεις για περαιτέρω αναβάθμιση των προγραμμάτων πολιτισμού και εκπαίδευσης και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, αλλά, βεβαίως, και για το μεγάλο «αγκάθι» της σχολικής χρονιάς που ακολουθεί, που δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
«Μοιράσαμε ένα μικρό καλοκαιρινό αναμνηστικό για τα παιδιά μας. Να θυμούνται την επίσκεψη τους στη Βιβλιοθήκη και να την επαναλάβουν. Να συνεχίσουν να έρχονται στη Βιβλιοθήκη μας γιατί είναι πραγματικά ένας χώρος δημιουργίας. Εδώ αισθάνεσαι ότι αξίζει να υπηρετείς και να δίνεις. Έρχομαι πάντα και ζητώ προτάσεις. Μπορούμε να κάνουμε κι άλλα πολλά πράγματα. Ο χώρος λίγο μας περιορίζει. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα τον μεγαλώσουμε. Ή θα μεταφερθούμε ή θα κάνουμε κάτι άλλο. Γενικότερα πρέπει στην επόμενη θητεία με τα πολιτιστικά να βρούμε χώρους καινούριους για να στεγάσουμε νέες δραστηριότητες όχι μόνο του Δήμου, αλλά και των τοπικών συλλόγων. Πέρα από ότι τους επιχορηγούμε, καλό είναι να μπορούμε να στηρίξουμε. Να στεγάσουμε κάπου συγκεντρωμένα αυτές τις δράσεις. Όταν και οι σύλλογοι βρεθούν σε έναν ενιαίο χώρο και βρεθούν σε ένα τραπέζι συζήτησης, μπορούν δυναμικότερα να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στην πόλη. Το όφελος θα είναι στην πόλη».
Με αφορμή αυτή την δήλωση, η κ. Αϊβατζίδου ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι ο Δήμος δείχνει πράγματι να κάνει προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, με πρόσφατες τις ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου της ΔΕΗ στην κεντρική πλατεία, αλλά και τις θετικές εξελίξεις στο κτήμα Φιξ.
«Το 2016 πετύχαμε την μεγάλη χρηματοδότηση να το αναμορφώσουμε και να γίνει ένας πολιτιστικός χώρος και να στεγαστούν κάποιες δράσεις εκεί. Η ανησυχία μας είναι συνεχής. Όσο κι αν μας μέμφονται για τις επιλογές μας στις πολιτιστικές δραστηριότητες, βλέπω ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Και αγκαλιάζει κάθε μας πρόσκληση. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος το έχει σημαντική ανάγκη και ότι αυτό που του δίνουμε το χρειάζεται και το υποστηρίζει. Γι’ αυτό και το αγκαλιάζει με τέτοια θέρμη. Κι εδώ στη Βιβλιοθήκη, τα στατιστικά στοιχεία κάθε χρονιά είναι αυξητικά. Κάθε χρόνο οι δείκτες επισκεψιμότητας ανεβαίνουν, οι επιλογές βιβλίων, οι προτάσεις που μας κάνουν για αγορές βιβλίων, για το χώρο, οι προτάσεις των υπαλλήλων συνεχίζονται. Γινόμαστε ένας δέκτης αποδοχής όλων αυτών που πάντα τα επεξεργαζόμαστε και σύμφωνα με τις προτεραιότητες που μπορούμε να βάλουμε, ανταποκρινόμαστε».
Φέτος, όπως τονίζει, το πρόγραμμα είναι διαφορετικό, εμπλουτισμένο, προσαρμοσμένο με ενδιαφέροντα πράγματα και δείχνει χρόνο με το χρόνο να αναπτύσσεται.
«Είναι εμφανές. Φέτος αυτονομηθήκαμε είναι η αλήθεια. Κάναμε κάτι χωρίς τη στήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, μια που δεν πραγματοποίησε το πρόγραμμα με το οποίο συνεργαζόμασταν. Φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα με συγγραφείς που μας επισκέπτονται, αλλά και προγράμματα ρομποτικής που έχουν μεγάλη ανταπόκριση και είναι πολύ ωραίο. Οι γονείς έρχονται μαζί με τα παιδιά και παρακολουθούν. Και αυτό είναι πολύ όμορφο. Ικανοποιεί και τους γονείς αυτό που προσφέρουμε στα παιδιά τους και θέλουν να συμμετέχουν. Και θα συνεχίσουν. Θα φύγουν από αυτό το χώρο και θα συνεχίσουν στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό. Μου αρέσει πάρα πολύ που ο χώρος γίνεται μία δημιουργική φωλιά. Ο καθένας κάνει κάτι αλλιώτικο. Είναι συνέχεια κόσμος μέσα, οι καθένας είναι σε διαφορετικό ράφι, ψάχνει κάτι άλλο, βρίσκει και φεύγει ικανοποιημένος. Κλείνει την πόρτα και λέει ότι θα ξανάρθει. Αυτή είναι η μεγάλη μας ανταμοιβή».
Η επιτυχία του προγράμματος της Ρομποτικής, όπως παραδέχεται, έχει ήδη αρχίσει να δίνει τροφή για σκέψη, ώστε να εξελιχθεί και κατά τη χειμερινή περίοδο.
«Έχουμε τις Λέσχες Ανάγνωσης που γίνονται κάθε Τετάρτη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς με μεγάλη ανταπόκριση. Θα τολμήσω να πω ότι νιώθουμε περήφανοι. Όταν βλέπεις ότι σε επιλέγουν άνθρωποι από Δήμους ακόμα και αρκετά μακριά και φέρνουν το παιδί τους εδώ, δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή. Τώρα πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε την απογευματινή παρουσία της Βιβλιοθήκης. Μία καλή λύση θα είναι να βάλουμε προγράμματα Ρομποτικής. Θα το δούμε μια που είμαστε σε φάση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Να μπορέσουμε να εντάξουμε προγράμματα Ρομποτικής ώστε να ξέρουν τα παιδιά ότι ένα άλλο απόγευμα θα έρχονται να κάνουν μαθήματα. Το Ηράκλειο είναι διπλά περήφανο γιατί το 3ο Δημοτικό Σχολείο κέρδισε την Ολυμπιάδα Ρομποτικής πρόσφατα. Έχουμε πια μια καλή ιστορία και καλά θεμέλια. Τα παιδιά έχουν ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα να ακολουθήσουν κάτι τέτοιο και το αναζητούν. Είναι μια πολύ καλή πρόταση να το δούμε και να το υλοποιήσουμε την επόμενη χρονιά. Να σχεδιάσουμε πώς τα παιδιά θα έρχονται να πραγματοποιούν τα προγράμματα και να μαθαίνουν έστω σε πρωταρχικό στάδιο».
Ο… κυκεώνας της Δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης
Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να μην ζητηθεί από την αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού μα σχολιάσει το μεγάλο «αγκάθι» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι με την Δίχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά των κοντέινερ, προσπαθεί να το αποφύγει, αλλά ακόμα και σήμερα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.
«Είναι ένας κυκεώνας. Από την Κεντρική εξουσία νομοθέτησαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις υποδομές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ζητούν από τους Δήμους σε τέτοιες εποχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τόσων παιδιών που ξαφνικά βρέθηκαν εκτός παιδικών σταθμών και θα έπρεπε να μπουν στα Νηπιαγωγεία. Είναι γεγονός ότι είμαστε κατά των κοντέινερ. Δεν είναι στις επιλογές μας. Όσο μπορούμε, θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε. Ο δήμαρχος πρωτοστατεί σε όλες αυτές τις συναντήσεις με τους αρμόδιους, έχει μια σθεναρή αντίρρηση όσον αφορά τη στέγαση των παιδιών σε κοντέινερ. Μας ζήτησαν να περάσουμε από δημοτικό συμβούλιο, που ξέρουν ότι αυτή την περίοδο γίνονται ελάχιστα και μόνο για έκτακτες ανάγκες, το πώς θα καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα των 110 παιδιών που θα είναι παραπάνω στο Ηράκλειο στην προνηπιακή εκπαίδευση. Δεν ξέρω τελικώς. Δεν θέλω να είμαι αρνητική. Σέβομαι τους νόμους της χώρας, αλλά νομίζω ότι κάποιοι βιάστηκαν πολύ και δεν υπήρχε λόγος. Θα μπορούσαν να το εντάξουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά να καθίσουμε να σχεδιάσουμε, να μελετήσουμε. Μέχρι πρότινος δεν είχαμε τον αριθμό των παιδιών. Θέλω να ελπίσω ότι μέχρι το Σεπτέμβρη έχουμε χρόνο μήπως κάποια πράγματα διαφοροποιηθούν και έχουμε κάποιες άλλες επιλογές. Έχουμε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Σε κάθε περίπτωση, αν αναγκαστούμε, θα κάνουμε ό,τι πρέπει. Προσπαθούμε, ωστόσο, όσο μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό. Αν και οι γονείς βοηθήσουν νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».