Μια σημαντική επιτυχία γιορτάζει το 3ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, καθώς η ομάδα Ρομποτικής RoboEinsteins κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία WEdo Regular στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ και μαζί κέρδισαν τη συμμετοχή τους στον προσεχή Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (World Robot Olympiad), ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.
Την επιτυχία αυτή, ωστόσο, οι μικροί μαθητές δεν μπορούν να την απολαύσουν όπως τους αρμόζει, καθώς το κόστος μετάβασης της αποστολής στην Ταϋλάνδη, όπου θα διεξαχθεί ο Παγκόσμιος διαγωνισμός, είναι αρκετά υψηλό και πλέον, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, το ταξίδι κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί. Οι γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, απευθυνόμενοι σε όποιον μπορεί και επιθυμεί να στηρίξει οικονομικά αυτή την προσπάθεια, προκειμένου τα παιδιά να μην χάσουν μια πραγματική ευκαιρία ζωής και μια εμπειρία που θα τα συντροφεύει στο υπόλοιπο της ζωής τους.
Το ιστορικό του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO Hellas, που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια με στόχο την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM (Science – Technology – Engineering-Mathematics), στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας.
Είναι μέλος του αντίστοιχου Παγκόσμιου οργανισμού και αναλαμβάνει την διοργάνωση δυο ξεχωριστών διαγωνισμών για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες: τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιείται σε δυο φάσεις, (Οκτώβριος – Μάρτιος) και την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ (Μάρτιος – Ιούλιος). Οι ομάδες που προκρίνονται από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ απαρτίζουν την Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή που λαμβάνει μέρος στη World Robot Olympiad, που φέτος θα φιλοξενηθεί στην Ταϋλάνδη τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η διαδικασία είναι μακρόχρονη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά που προσπαθούν επί μήνες και εργάζονται σκληρά για να διακριθούν στο υψηλότερο επίπεδο.
Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ αποτελεί έναν προκριματικό διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται κάθε χρόνο εκείνες οι ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στη World Robot Olympiad. Η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ διοργανώνεται από τον WRO Hellas από το 2009 και ακολουθεί επακριβώς τα εκπαιδευτικά και διαγωνιστικά πρότυπα της World Robot Olympiad.
Τα θέματα του διαγωνισμού μεταφράζονται και ανακοινώνονται στην Ελλάδα το Μάρτιο κάθε έτους, ενώ ο τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – WRO™ διεξάγεται κάθε Ιούλιο. Οι νικήτριες ομάδες προκρίνονται για να συμμετάσχουν στη World Robot Olympiad, η οποία φιλοξενείται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα.
Πρόκειται για ένα εξόχως σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Ο WRO συγκεντρώνει παιδιά και νέους από όλον τον κόσμο με σκοπό να βοηθηθούν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δύσκολους και δημιουργικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκροτoύν ομάδες των δύο ή τριών παιδιών. Οι ομάδες που συμμετέχουν καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ που είτε θα χρησιμοποιείται σε δοκιμασίες πίστας (Regular κατηγορία), είτε θα προσομοιώνει ένα επιστημονικό σχετικό με τη φετινή θεματολογία της αειφόρου ανάπτυξης (Open κατηγορία).
Ο διαγωνισμός, η διάκριση και το οικονομικό εμπόδιο
Ο διαγωνισμός έγινε 1η Ιουλίου στο γήπεδο μπάσκετ στο Γαλάτσι και τα σχολεία του Ηρακλείου τα πήγαν εξαιρετικά καλά, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, τις δυο κορυφαίες θέσεις στην κατηγορία WEdo Regular. Στην πρώτη θέση αναδείχθηκε η ομάδα του 3ου Δημοτικού Ηρακλείου, RoboEinsteins, που αποτελείται από τους Ηρακλή Τσότρα, Εβίτα Λεονταράκη και Άρτεμη Κεραμιδά, ενώ την δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα του ίδιου σχολείου, SmartyGirls, με τις Μαρία Οικονομάκη, Έλενα Ζάγκλη, Ειρήνη Παππά. Η προετοιμασία των παιδιών ήταν σκληρή και επίπονη, διήρκησε περίπου 2 μήνες με κορύφωση τον Ιούνιο, όταν, ακόμα και μετά το πέρας του σχολικού έτους, προπονούνταν σε καθημερινή βάση για τρεις με τέσσερις ώρες.
Η χαρά ήταν απερίγραπτη, καθώς τα παιδιά πέτυχαν μια πολύ σημαντική διάκριση, κάνοντας περήφανους τους γονείς και τους συμμαθητές τους, ωστόσο, ο ενθουσιασμός έφυγε γρήγορα και η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν απότομη. Τα ναύλα για την μετακίνηση της αποστολής στην Ασιατική χώρα δεν καλύπτονται από πουθενά, με συνέπεια, τα υψηλό κόστος να πρέπει να το επωμιστούν οι ίδιοι οι γονείς, κάτι που σε πρώτη σκέψη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι πρώτες επαφές των Γονέων με υποψήφιους υποστηρικτές δεν βρήκε ανταπόκριση και πλέον η αγωνία είναι έκδηλη για το αν το ταξίδι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.
«Θέλουμε να μην στενοχωρηθούν τα παιδιά»
Πρώτο μέλημα όλων, είναι να διαχειριστούν την απογοήτευση των παιδιών σε ενδεχόμενη αδυναμία να μην πραγματοποιηθεί το ταξίδι, κάτι που, όπως είναι φυσικό, δεν είναι καθόλου εύκολο. «Από την πρώτη στιγμή είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο που πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τους πόρους. Το ποσό είναι αρκετά σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η αποστολή θα αποτελείται από τα παιδιά, τον έναν από τους γονείς που θα τα συνοδεύει και τους δυο προπονητές τους, δασκάλους της πληροφορικής. Υπολογίζουμε ότι το κόστος ξεπερνά τις 4.000 ευρώ. Αυτό που μας καίει περισσότερο είναι να βρεθούν τα χρήματα έστω για να πάνε τα παιδιά και οι γονείς θα πληρώσουν από μόνοι τους το εισιτήριό τους. Προβληματιζόμαστε έντονα γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε τις θέσεις αν δεν έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα. Αν κλείσουμε τις θέσεις, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι, τα εισιτήρια θα πρέπει να τα πληρώσουμε. Ευτυχώς, οι θέσεις διαμονής μας στα ξενοδοχεία της Ταϋλάνδης έχουν κρατηθεί από τον φορέα της διοργάνωσης, αλλά αυτό που επείγει πια είναι τα εισιτήρια, αφού όσο περνάει ο καιρός τόσο ακριβαίνουν και θα δυσκολευτούμε ακόμα περισσότερο», αναφέρει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Νίκος Προδρόμου, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του σχολείου.
Όπως σημειώνει, η αρχική σκέψη ήταν να ζητήσουν υποστήριξη από τον Δήμο, ωστόσο, παρά τις προθέσεις και την διάθεση να βοηθήσει, η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκταμίευση ποσού για μια τέτοια χρήση. Κατά συνέπεια, οι γονείς έχουν επιδοθεί σε έναν δύσκολο αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρεθούν υποστηρικτές από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε τα παιδιά να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία ζωής.
«Είναι αλήθεια ότι στηριχθήκαμε πολύ στον Δήμο, αλλά απογοητευτήκαμε γιατί, δυστυχώς, δεν μπορούν να εκταμιεύσουν χρήματα για τον σκοπό αυτό. Έχουμε κάνει επαφές με εταιρείες να ζητήσουμε βοήθεια. Μια εταιρεία πληροφορικής είπε ότι θα καλύψει κάποιο ποσό, η Ένωση Γονέων αποφάσισε να κάνει κάποιες κινήσεις, θα προσπαθήσουμε πολύ μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα είναι μια εμπειρία για τα παιδιά που δεν θα την έχουν ζήσει. Θέλουμε να μην στενοχωρηθούν επειδή δεν πήγαν λόγω χρημάτων. Το φετινό θέμα της Ολυμπιάδας Ρομποτικής είναι Food Matters, δηλαδή εξοικονόμηση πόρων τροφής. Θα το αναφέρουμε αυτό στην προσπάθειά μας και, ίσως κάποια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο να ενδιαφερθεί να υποστηρίξει», προσθέτει ο κ. Προδρόμου.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με την πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου, η οποία γνώριζε πολύ καλά το θέμα, ωστόσο, επιβεβαίωσε πως παρά την πρόθεση όλων να βοηθήσουν, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. «Ως σχολική Επιτροπή έχουμε έργο να διαχειριζόμαστε τις πιστώσεις που μας παρέχουν για δαπάνες λειτουργίας των σχολείων ή για εκπόνηση έργων συντήρησης. Όλα τα έσοδά μας είναι αποκλειστικά για υλικοτεχνικές υποδομές. Δυστυχώς, δεν έχουμε το δικαίωμα να τα διαθέσουμε για μια τέτοια δράση εκτός των σχολικών υποδομών. Μας στενοχωρεί πολύ γιατί έχουμε παρακολουθήσει την προσπάθειά τους, είναι δικά μας παιδιά, η διάκριση που πέτυχαν είναι εκπληκτική και το έχουν καταφέρει με σκληρή δουλειά. Όμως, δεν μας επιτρέπει ο Νόμος να ικανοποιήσουμε το αίτημα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαβιβάσουμε το αίτημά τους αρμοδίως, ελπίζοντας να βρεθεί μια λύση. Στηρίζουμε τον Σύλλογο Γονέων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέτρο που μας επιτρέπεται, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, για να πραγματοποιηθεί αυτή η δραστηριότητα στα σχολεία μας. Είναι μεγάλη η διάκριση, αλλά έχουμε μηχανισμούς ελέγχου και η λειτουργία μας είναι σαφής», επισημαίνει.
Από την χαρά της επιτυχίας στην αγωνία του ταξιδιού
Ο Ηρακλής Τσότρας είναι μέλος της ομάδας των RoboEinsteins και το μοναδικό αγόρι από τις ομάδες που διακρίθηκαν. Ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την προσπάθεια και την επιτυχία τη δική του και των συμμαθητριών του, αλλά αρκετά συγκρατημένος ως προς το ταξίδι στην Ταϋλάνδη, μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τον διαγωνισμό και το τι περιμένει στην συνέχεια.
«Από την αρχή κάναμε καλό χρόνο και μαζέψαμε όλους τους πόντους. Δεν φοβηθήκαμε ότι μπορεί να χάσουμε, γιατί αυτοί από τους οποίους κινδυνεύαμε να μας πάρουν την πρωτιά ήταν οι συμμαθητές μας από την άλλη ομάδα του σχολείου, οπότε έτσι κι αλλιώς θα ήμασταν χαρούμενοι. Είχα βάλει στοίχημα με τα κορίτσια της ομάδας ότι αν κερδίσουμε θα τις κεράσω παγωτό! Ακόμα δεν το έχω κάνει, αλλά τους το χρωστώ. Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. ήμασταν πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι. Περιμέναμε ότι θα ήμασταν ψηλά, αλλά ακόμα κι αν δεν κερδίζαμε, η προσπάθεια μετράει. Ήταν τρελό, αλλά καμιά φορά και τα τρελά γίνονται. Ο ρόλος μου είναι να κατευθύνω το ρομπότ από την δεξιά μεριά για να εκτελέσουμε την αποστολή. Είμαι το μόνο αγόρι της ομάδας, αλλά δεν είμαι αρχηγός. Όλοι είμαστε ένα. Όταν έμαθα ότι η Ολυμπιάδα είναι στην Ταϋλάνδη, ήξερα πού περίπου είναι στο χάρτη, αλλά όχι ακριβώς. Στην αποστολή, αν πάμε, θα πάω με τη μαμά. Αν δεν πάμε, θα στενοχωρηθώ, αλλά δεν θα τα παρατήσω. Ελπίζουμε, όμως να τα καταφέρουμε και αν πάμε, θα δουλέψουμε σκληρά, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ό,τι καταφέρουμε, θα είναι σημαντικό. Ανυπομονώ να γνωρίσω τους κινέζους. Είναι πολύ πιο μπροστά τεχνολογικά από εμάς. Πιστεύω ότι θα μάθω πολλά και μόνο που θα βρεθούμε εκεί. Μαθαίνω εδώ και έναν χρόνο και κινέζικα, και ελπίζω οι λίγες λέξεις που ξέρω να με βοηθήσουν».
Η μαμά του Ηρακλή, Στέλλα, μίλησε με την σειρά της στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την επιτυχία των παιδιών, τη χαρά και την συγκίνηση για το παιδί της, αλλά και την ανησυχία για να μην απογοητευθούν τα παιδιά σε ενδεχόμενη αδυναμία να ταξιδέψουν.
«Πήραμε όλοι πολύ μεγάλη χαρά. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το σχολείο μας συνολικά γιατί δικαιώθηκαν οι κόποι όλων των παιδιών που μες στο καλοκαίρι έκαναν έξτρα μαθήματα για προπόνηση. Αυτό δείχνει αφοσίωση και αγάπη σε αυτό που κάνουν και η νίκη τους ήταν μια δικαίωση. Ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά δεν το περιμέναμε. Και ο ίδιος έλεγε ότι σίγουρα θα είναι στην πεντάδα, αλλά όχι τόσο ψηλά. Όταν έγινε ο διαγωνισμός βρισκόμουν σε μια οικογενειακή υποχρέωση που δεν μπορούσα να λείψω και ήμασταν συνεχώς στα τηλέφωνα να μάθουμε το αποτέλεσμα. Ήταν η πρώτη μας χρονιά που ο Ηρακλής ασχολήθηκε με την ρομποτική, καθώς πιστεύω ότι είναι ένα βασικό κομμάτι όσων θα δούμε στο μέλλον στην καθημερινότητά μας. Το ξέρει ότι μπορεί να μην πάνε τελικά. Το παλεύουμε, το προσπαθούμε, όμως, ξέρει την κατάσταση. Σίγουρα θα είναι απογοήτευση. Είναι αρκετά χρήματα για κάθε οικογένεια. Προσπαθούμε με κάποιους τρόπους όλοι μαζέψουμε χρήματα τουλάχιστον να μειωθεί το κόστος ανά οικογένεια. Θα προσπαθήσουμε, θα αποφασίσουμε όλοι μαζί και θα το παλέψουμε όπως μπορούμε έστω κι αν ο χρόνος πλέον μας πιέζει αρκετά».