Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έβαλε η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, με την αναμονή ωστόσο, να παραμένει μέχρι και την ανακοίνωση των βάσεων, η οποία αναμένεται τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χρυσός
Μια αγωνία βέβαια που δεν έχουν οι «πρώτοι των πρώτων», καθώς βάσει των επιδόσεων τους απλά πλέον περιμένουν μόνο τη στιγμή που θα δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τη σχολή των ονείρων τους, αισθανόμενοι «δικαίωση|» που οι κόποι τους ανταμείφθηκαν και πλέον ετοιμάζονται, ως φοιτητές, να «ανοίξουν τα φτερά τους».
Δύο από τα παιδιά που κατάφεραν να ξεπεράσουν το φράγμα των 19.000 μορίων και να πλησιάσουν το 20 μίλησαν στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» για την εμπειρία των πανελληνίων και το πως έφθασαν στην επιτυχία. Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου, η Τόνια Αντωνή και ο Γιώργος Κρητικός μας γέμισαν αισιοδοξία για το «αύριο» της χώρας μας.
Αντωνία Αντωνή: «Το σημαντικό είναι να αντέξεις στην πίεση»
Οι κόποι και η σκληρή δουλειά της μαθήτριας Τόνιας Αντωνή, ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, γράφοντας 20 σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία και 17,7 στην Έκθεση, συγκεντρώνοντας 19540 μόρια για την σχολή που έχει επιλέξει.
Αναφερόμενη στην επιτυχία της μας είπε: «Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω με τα κοινότυπα «εγώ διάβαζα πολύ» ή «εγώ κατέβαλα τεράστια προσπάθεια «.
Οι περισσότεροι άλλωστε υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προσπαθούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να επιτύχουν τον στόχο τους. Εγώ θα ήθελα απλά να μιλήσω για την εμπειρία μου και μάλιστα χωρίς να την ωραιοποιώ. Ήταν δύσκολα. Μια χρονιά γεμάτη εντάσεις, νεύρα, κλάματα, πίεση και άγχος.
Ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και επακόλουθα ξεσπάσματα.
Μέσα στον Φεβρουάριο πρέπει να έφτασα και σε ένα σημείο, όπου ένιωσα ότι βρισκόμουν στα όρια μου. Φυσιολογικό για τους περισσότερους μαθητές αλλά σίγουρα δύσκολο».
Ποιό είναι λοιπόν αυτό το στοιχείο που είναι απαραίτητο για να ανταπεξέλθει κάποιος αυτή την δοκιμασία; «Το σημαντικό κατά τη γνώμη μου στις πανελλήνιες ήταν η αντοχή. Το διάβασμα είναι βέβαια απαραίτητο αλλά αν δεν αντέξεις την πίεση των εξετάσεων δεν θα έχεις και το επιθυμητό αντίκρισμα. Εκεί θεωρώ έγκειται και η δυσκολία των πανελλαδικών εξετάσεων. Για αυτό και προσπάθησα ακόμα και όταν αισθανόμουν ότι δεν απέδιδα στο έπακρο να μην τα παρατήσω».
Πόσο εύκολο ήταν αυτό; «Δεν είναι εύκολο, αλλά σ΄ αυτό βοήθησε η στήριξη και φυσικά η υπομονή της οικογένειας μου αλλά και των καθηγητών μου, στους οποίους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Βλέπω τώρα από απόσταση τις πανελλαδικές και τις σκέφτομαι σαν ένα ομαδικό άθλημα.
Μπορεί εγώ να έδωσα τις εξετάσεις αλλά είχα πίσω μου τόσους ανθρώπους που με βοήθησαν να φτάσω εδώ που είμαι και να μπορώ να γράψω όσο καλύτερα γίνεται».
Και τώρα τι; «Και τώρα βλέπω μπροστά τον δρόμο που μου ανοίγεται χάρη σε όλον αυτόν τον κόπο και σκέφτομαι όλες τις δυνατές επιλογές που μου προσφέρονται. Οπότε ύστερα από πολλή σκέψη και συζήτηση με ειδικούς, γιατί μόνο έτσι μπορεί κανείς να αποκτήσει μια συνολική εικόνα των πραγμάτων, αποφάσισα να ακολουθήσω τη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Μια σχολή με ευρύ πεδίο στην οποία πιστεύω ότι θα μπορέσω να εξερευνήσω τα διάφορα ενδιαφέροντα μου και να ανακαλύψω νέα. Όπως και να χει η επιλογή μιας σχολής μπορεί να καθορίζει τα επόμενα 4 ή 5 χρόνια της ζωής μας αλλά σίγουρα δεν καθορίζει ολόκληρο το μέλλον μας. Πάντα υπάρχουν διάφορες επιλογές και δυνατότητες. Αρκεί κάποιος να έχει τη θέληση και το κουράγιο να τις αξιοποιήσει».
Γιώργος Κρητικός: «Οι πανελλήνιες είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην ζωή»
Ο Γιώργος Κρητικός, είδε τις προσπάθειές του να του αποφέρουν μια επίσης καταπληκτική βαθμολογία γράφοντας 18,1 στην Έκθεση, 19,8 στα Μαθηματικά, 20 στην Χημεία και 19,9 στη Φυσική.
Με τους συντελεστές της Σχολής που επιθυμεί στο ΕΜΠ, συγκέντρωσε 19530 μόρια.
Αναφερόμενος στο σύστημα των πανελληνίων πιστεύει ότι «…είναι μία αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία και κατά συνέπεια η χρονιά που πέρασε ήταν απαιτητική. Η κοινωνία δίνει, λανθασμένα, αρκετή βάση σε αυτές τις εξετάσεις, αλλά δεν αγχώθηκα ούτε κατά την διάρκεια της χρονιάς ούτε κατά την περίοδο των εξετάσεων. Ήμουν σίγουρος ότι έκανα ό,τι μπορούσα και ήθελα χωρίς να συνδέσω την προσπάθεια με βαθμούς. Άλλωστε κατά την άποψή μου τίποτα δεν μπορεί να σου εγγυηθεί έναν «καλό» βαθμό ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έχει την επιρροή που πολλοί νομίζουν.
Σαν σύστημα το θεωρώ πλέον ξεπερασμένο και απωθητικό, ίσως έχει έρθει η ώρα να αντικατασταθεί σταδιακά με κάτι πιο μαθητοκεντρικό, που θα ευνοεί την επικοινωνία στο σχολείο και τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας».
Πόσο χρόνο αφιέρωσες στο διάβασμα; «Δεν έχω μετρήσει ποτέ τις ώρες που πέρασα διαβάζοντας, το θεωρώ άνευ σημασίας. Ποτέ δεν είχα κάποιο καθορισμένο αυστηρό πρόγραμμα. Δεν μου αρέσει η πειθαρχία αυτού του είδους, δεν ταιριάζει με τον τρόπο ζωής μου και δεν με βοηθάει να αποδώσω.
Κάθε μέρα είναι διαφορετική και έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Για αυτό και φυσικά δεν υπάρχει κατά την άποψη μου μία καθορισμένη συνταγή που να εγγυάται την «επιτυχία», όπως αυτή ορίζεται από τους πολλούς. Έκανα ό,τι «έβγαινε» μέσα στην μέρα χωρίς υπερβολές, χωρίς να ξενυχτάω διαβάζοντας».
Υπήρχε χρόνος για άλλες ασχολίες;
«Οι πανελλήνιες είναι μία περιοριστική συνθήκη ωστόσο προσπαθούσα να έχω κι άλλες ασχολίες. Έκανα γυμναστική και ασχολούμουν με τον προγραμματισμό ενώ ήμουν πρόεδρος του 15μελούς και είχα ενεργό ενδιαφέρον και δράση στην ευρύτερη πολιτική σφαίρα.
Σπανιότερα ασχολούμουν με την σύγχρονη ιστορία και διάβαζα πολιτικά και φιλοσοφικά κείμενα».
Πως έφθασες στο επιλέξεις κατεύθυνση και ποιά είναι η πρώτη σου επιλογή; «Είχα ανακαλύψει από μικρός την κλίση μου στις θετικές επιστήμες. Προσπαθούσα από δημοτικό μέχρι το λύκειο να μην αφήνω κενά και θεωρώ ότι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Στο λύκειο ανακάλυψα την ιδιαίτερη κλίση μου στην πληροφορική και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους καθηγητές πληροφορικής του σχολείου μου που με βοήθησαν να συμμετάσχω και να διακριθώ για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής όταν ήμουν στην Α’ Λυκείου. Την ίδια περίοδο ασχολήθηκα και με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής όπου διακρίθηκα.
Η πρώτη μου επιλογή είναι η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η κυριαρχία της πληροφορικής, της φυσικής και των μαθηματικών στο πρόγραμμα σπουδών, η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών, η δομή της σχολής και οι άπειρες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ήταν καθοριστικοί παράγοντες για να την επιλέξω».
Ποιές είναι οι σκέψεις σου για το μέλλον; «Οι πανελλήνιες είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην ζωή. Για εμένα η ζωή επηρεάζεται ελάχιστα από τον βαθμό και την σχολή που θα περάσει κάποιος. Ακολουθούν πολλά ακόμα, τα οποία περιμένω με ανυπομονησία. Σίγουρα θέλω να επεκτείνω τις σπουδές μου, αλλά και τις γνώσεις μου σε όλα τα επίπεδα και να παραμείνω ενεργός πολίτης, διεκδικώντας μία ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία για όλους.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές και τον διευθυντή του σχολείου μου, για την βοήθειά τους και την διαμόρφωση ενός θετικού συνεργατικού κλίματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πηγαίνω στο σχολείο να τους βλέπω. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου οι οποίοι ως καθηγητές σε δημόσια σχολεία ανέλαβαν και την προετοιμασία μου σε φυσική και έκθεση χωρίς ωστόσο να έχουν παρεμβατικό ρόλο σε τίποτα».
Ειδήσεις από το Ηράκλειο Αττικής στο amarysia.gr