Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για το σχέδιο «Καλλικράτης» παραχώρησε ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Γιώργος Μαστοράκος.
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Σημειώνεται ότι ο κ. Μαστοράκος διατελεί πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Παρόντες ήταν στελέχη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, αλλά και του τοπικού ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Στάθης Αγγελινάς, Στάθης Παπουτσής, Σπύρος Γουρνάς και Σίβυλλα Χαΐνη.
«Δημιουργία ισχυρότερων ΟΤΑ»
Ξεκινώντας την ομιλία του για τον «Καλλικράτη», ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας παρατήρησε ότι «η φιλοσοφία του νόμου στηρίζεται στην αποκέντρωση του κράτους, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και εξουσίας στις μικρότερες βαθμίδες, δηλαδή στις περιφέρειες και στους νέους δήμους». Όπως υποστήριξε ο κ. Μαστοράκος, η μεταφορά αυτή θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στο νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, τον ερχόμενο Νοέμβριο, με την επαναφορά του 50%+1% για την πρώτη Κυριακή. Τέλος, ο κ. Μαστοράκος, ενημέρωσε και για τη συγκρότηση των νέων επιτροπών που προβλέπει το σχέδιο νόμου, δηλαδή την Εκτελεστική Επιτροπή, τις νέες Θεματικές Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου και το Συμβούλιο Διαβούλευσης.
Συνθήκες υπέρ και κατά της μεταρρύθμισης
Ακολούθως, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι βασικό στοιχείο που θα κρίνει την επιτυχία της μεταρρύθμισης είναι η οικονομική στήριξή της.
Εξετάζοντας τις συνθήκες που συνηγορούν υπέρ ή κατά της μεταρρύθμισης, ο κ. Μαστοράκος υποστήριξε ότι υπέρ του «Καλλικράτη» συνδράμουν η υπάρχουσα κρίση και η ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, η θετική πρόθεση των αυτοδιοικητικών, καθώς, όπως είπε «δεν υπάρχουν ουσιαστικές αντιρρήσεις», η έλλειψη δυνατοτήτων που διαπιστώνεται από τους ΟΤΑ, οι θετικές προσδοκίες της κοινωνίας από τον νέο νόμο για καλύτερη παροχή υπηρεσιών και, τέλος, η βούληση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Αντίθετα, κατά της επιτυχίας του «Καλλικράτη» συνηγορούν, κατά τον ίδιο, το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο, οι αντιδράσεις τοπικού και προσχηματικού χαρακτήρα, οι αντιδράσεις από το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης που «καταργείται» και τέλος, η πιθανότητα αστοχίας της οικονομικής στήριξης της μεταρρύθμισης, λόγω της άσχημης δημοσιονομικής κατάστασης.
Οι εκτιμήσεις για το Ηράκλειο
Αφού ολοκλήρωσε την εισήγησή του, ο κ. Μαστοράκος δέχθηκε τα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Απαντώντας σε κάποια από αυτά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με τη χωροταξία των νέων δήμων, καθώς αυτή αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο κ. Μαστοράκος εκτίμησε ότι το Ηράκλειο πρόκειται να συνενωθεί τουλάχιστον με έναν όμορο Δήμο, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι ωφέλιμο.
Όπως είπε, καθώς το Ηράκλειο είναι μια ολοκληρωμένη οικιστικά περιοχή, υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ελεύθερων χώρων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέτοια προβλήματα μπορούν να λυθούν με τη συνένωση, για παράδειγμα, με έναν Δήμο, ο οποίος δεν είναι τόσο ολοκληρωμένος οικιστικά και ο οποίος θα επωφεληθεί αντίστοιχα από άλλες δυνατότητες που θα του προσφέρει το Ηράκλειο, όπως η οργάνωση και η επάρκεια των διοικητικών υπηρεσιών.
Τέλος, ο κ. Μαστοράκος εξέφρασε την άποψη ότι για την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ «τον δρόμο έδειξαν τα δύο μεγάλα κόμματα», όπως χαρακτηριστικά είπε, υποστηρίζοντας την ανάδειξή τους από την ίδια την κοινωνία.