Με σύνθημα την σκληρή δουλειά και την αφοσίωση στην ιστορικότητα του Μέσου, ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ηρακλείου Αττικής, Μανώλης Κουτσογιαννάκης, μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ
και ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του για το μέλλον του «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM»
Νέος, με ιδέες, αντοχές και όραμα, αποφασισμένος να πετύχει και να αφήσει το στίγμα του σε ένα ραδιόφωνο που το 2019 θα σβήσει τα 30… κεράκια του και ετοιμάζεται να τα γιορτάσει με ένα μεγάλο πάρτι, δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στην νέα πρόκληση που τίθεται μπροστά του.
Αν και μετράει μόλις λίγες ημέρες στην θέση του προέδρου του δημοτικού ραδιοφώνου, ο Μανώλης Κουτσογιαννάκης έχει επίγνωση του βάρους της ευθύνης και της υποχρέωσης να πετύχει για να ξαναφέρει ένα από τα ιστορικά ραδιόφωνα της πόλης στην θέση που αρμόζει στο παρελθόν του και τους δημότες του.
Ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στον σταθμό, δεν κρύβεται πίσω από τις ευθύνες και εκφράζει δυναμικά την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια των συνεργατών του, που δεν παραλείπει να εξυμνεί σε κάθε ευκαιρία, θα καταφέρει να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
«Πρόκειται για ένα ραδιόφωνο με ιστορία, που ξεκίνησε από τους πρώτους δημοτικούς σταθμούς παναττικής εμβέλειας το 1989, επί δημαρχίας, Λιακόπουλου και συνέχισε με τις επόμενες διοικήσεις. Είναι μια τεράστια προίκα όλων των δημοτών και των όμορων Δήμων. Το ραδιόφωνο θεωρώ ότι είναι είδος Πολιτισμού, πρέπει να μπαίνει στην ατζέντα όλων. Και πολιτικών προσώπων και δημοτών και διαφόρων διοικήσεων των Δήμων. Είχα από πριν μια συνεργασία ως αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, ιδιότητα που κατείχα μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό που έχω δει τον λίγο καιρό που είμαι εδώ, αλλά και πριν είναι ότι οι δήμοι που δεν έχουν ραδιόφωνο… ζηλεύουν και θα ήθελαν να έχουν γιατί είναι ένα Μέσο Επικοινωνίας που δίνει στον κάθε δημότη, φορέα, κοινωνικό, πολιτιστικό ή αθλητικό, τη δυνατότητα να ακουστούν, να μιλήσουν και να πουν τις απόψεις τους. Είναι ένα Μέσο Δημοκρατίας και πρέπει να έχει βήμα και να μιλά ο οποιοσδήποτε. Είναι από τις αρχές που θα ήθελα να εφαρμόσω και να κινηθώ σε αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει ο κ. Κουτσογιαννάκης δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του.
Ραδιόφωνο ανοικτό σε όλους
Μια από τις πρώτες σκέψεις του είναι το δημοτικό ραδιόφωνο Ηρακλείου να αγκαλιάσει και τους όμορους Δήμους που έχουν ανάγκη και από αυτό το βήμα, με συνέργειες που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του.
«Αυτό που θέλουμε και θα προσπαθήσουμε σαν διοίκηση, είναι να ανοίξουμε την ατζέντα του ραδιοφώνου και στους όμορους Δήμους. Από τη στιγμή που όλοι οι Δήμοι ενδιαφέρονται και θέλουν να έχουν βήμα, είμαστε ανοικτοί σε αυτή την κατεύθυνση. Αν κάποιος ενδιαφερόμενος θέλει να έρθει και να ακούγεται εδώ, είμαστε ανοικτοί. Είναι ένα ραδιόφωνο που ακούν όλοι και όλες οι όμορες περιοχές, τις οποίες θεωρούμε γειτονιές μας. Ήδη το κάνουμε και προωθούμε καταστάσεις και δρώμενα και των γύρω Δήμων, ως χορηγοί επικοινωνίας. Γίνονται καθημερινά επαφές, θα υπάρξει και ένα πλάνο και θα το δούμε στην πράξη. Αυτή η ιδέα δημιουργήθηκε από τους επισκέπτες που έρχονται καθημερινά στο σταθμό, οι οποίοι εκφράζουν από μόνοι τους αυτή την έλλειψη που έχουν στον δικό τους Δήμο. Για ποιο λόγο να τους κόψουμε τα φτερά; Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε μια εποχή που η κρίση στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα και υπάρχουν πολλά ζητήματα να λυθούν, ο «Επικοινωνία 94 FM» δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από το κλίμα.
«Το βασικό πρόβλημα είναι το νομοσχέδιο που προβλέπει για τις άδειες λειτουργίας να μπουν οι δημοτικοί σταθμοί στο ίδιο καθεστώς με τους τηλεοπτικούς. Ο λόγος που υπάρχουν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι να δίνει το βήμα στους δημότες και φορείς. Δεν είναι «μαγαζί», επιχείρηση που βλέπει τον άλλο μόνο με τα μάτια του ευρώ. Είναι δημοτική επιχείρηση παραγωγής πολιτισμού. Είναι και στο καταστατικό δημιουργίας τους. Θεωρώ άδικο οι δημοτικοί σταθμοί, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να μπουν στη διαδικασία να πληρώσουν για άδειες και να μπουν σε διαγωνισμό. Αν ισχύσει αυτό, πολλοί θα κλείσουν. Θα μπορέσουν όσοι έχουν οικονομική ευρωστία να αποκτήσουν τον δικό τους σταθμό. Δεν ξέρω βέβαια αν σε αυτή την αγορά υπάρχουν άμεσα ενδιαφερόμενοι-επενδυτές να επενδύσουν σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό στις μέρες μας. Μην ξεχνάμε ότι κλείνουν κανάλια με απίστευτους τζίρους που οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι σε πολύ μικρότερη κατηγορία από αυτά. Μακάρι να υπάρξουν επενδυτές, αλλά οι άδειες δεν είναι και πολλές. Αλλά αυτή τη στιγμή η προσφορά υπερκαλύπτει την ζήτηση αυτή τη στιγμή», σημειώνει.
«Ιδρώσαμε πολύ για τον εξορθολογισμό»
Παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί, ο «Επικοινωνία 94 FM» δεν έχει να φοβάται αυτή την κατάσταση, καθώς η σκληρή δουλειά που έχει κάνει η διοίκηση του Δήμου, τον έχει φέρει σε κατάσταση οικονομικής ευρωστίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να κοιτάζει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία.
«Η διοίκηση κουράστηκε από την πρώτη μέρα και ο δήμαρχος κινήθηκε από τη πρώτη στιγμή, παίρνοντας χρήματα που θα έπρεπε να παίρνουμε εδώ και πολλά χρόνια (πχ ΗΣΑΠ, Αττική οδό) και να βάλει τον Δήμο σε μια πορεία εξορθολογισμού, που είχε μεν ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί. Από το 2010 και μετά όλοι οι Δήμοι έπρεπε να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, ενώ από το 2014 έχουμε φτάσει πλέον στις μέρες μας να πούμε ότι δεν είμαστε ζημιογόνοι. Προσπαθούμε, με σωστές κινήσεις και σεβόμενοι τα χρήματα όλων των δημοτών, το Ηράκλειο Αττικής στα οικονομικά του να είναι καθαρό. Αλλά όλα αυτά έγιναν ύστερα από ιδρώτα της διοίκησης και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, γιατί έχουμε υπαλλήλους που κάθε μέρα παλεύουν. Και χωρίς υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους, μια διοίκηση είναι ένα τίποτα. Όσο καλές ιδέες κι αν έχεις σαν διοίκηση, αν δεν έχεις ικανούς υπαλλήλους να στις υλοποιήσουν, το καράβι βουλιάζει. Ο κόσμος βλέπει τι γίνεται», σημειώνει.
Πρακτικά, όμως, τι σημαίνει αυτός ο «εξορθολογισμός» των οικονομικών του δημοτικού ραδιοφώνου; Ο κ. Κουτσογιαννάκης εξηγεί:
«Τα οικονομικά δεδομένα του σταθμού έχουν πέσει πάρα πολύ. Το 2009 ο προϋπολογισμός ήταν 1,2 εκ., το 2011 1,3 εκ. και τώρα έχουμε φτάσει να είναι μεταξύ 400-500.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση έγινε με εξορθολογισμό του ραδιοφώνου, που ξεκίνησε από το 2014. Υπήρχε θέμα και από τον αριθμό εργαζομένων, με την μεταφορά των οποίων στον Δήμο που είχε ανάγκη σε καίριες θέσεις, έπεσε η επιχορήγηση του ραδιοφώνου. Πλέον έχουμε 14 υπαλλήλους και είναι επαρκείς για να δουλεύει το ραδιόφωνο όπως χρειάζεται. Συμμαζέματα έχουν γίνει γενικώς, με περικοπές εξόδων που δεν χρειάζονταν. Παλιά μπορεί να πληρωνόταν το οτιδήποτε, ειδικά στις εποχές παχέων αγελάδων, κάτι που ίσχυε παντού».
«Ξαφνιάστηκα ευχάριστα»
Ως νέος αντιδήμαρχος σε ένα πολύ σημαντικό πόστο, του γίνεται η πρόταση να κατέβει στο -1 του κτιρίου του Δημαρχιακού Μεγάρου και να αναλάβει μια ιστορική δημοτική επιχείρηση σε μια καμπή πολύ κρίσιμη. Πώς εισέπραξε ο ίδιος την πρόταση; Όπως αναφέρει, ήταν κάτι που δεν περίμενε.
«Όταν μου έγινε η πρόταση από τον δήμαρχο, μέσα στο γραφείο του, ξαφνιάστηκα. Δεν το περίμενα να είμαι ειλικρινής ότι θα μπορούσα να έχω και μια τέτοια προοπτική στο ραδιόφωνο. Δεν το είχα σκεφτεί. Ήταν κάτι που αγαπούσα γιατί ερχόμουν πολύ συχνά σαν αντιδήμαρχος. Είχα προσπαθήσει από την αντιδημαρχία Πολιτισμού να τη συνδέσω πολύ με το ραδιόφωνο και θα το συνεχίσουμε και τώρα. Ξαφνιάστηκα θετικά. Βάζοντας το καλά στο μυαλό μου, σκέφτηκα ότι μπορώ και στο ραδιόφωνο να κάνω πράγματα που θα μείνει έστω ένα μικρό λιθαράκι ότι έχω περάσει από τον «Επικοινωνία 94 FM». Θεωρώ αυτή τη στιγμή τον εαυτό μου πάρα πολύ μικρό σε σχέση με αυτούς που έχουν περάσει, δημάρχους, προέδρους που μπορεί να έχουν βάλει το στίγμα τους σε αυτό τον σταθμό. Νομίζω ότι αυτούς τους μήνες που μένουν μέχρι τις εκλογές είναι ένας χρόνος λίγος, αλλά και ικανός στο να βάλω ένα λιθαράκι στο να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον σταθμό».
Η νέα θέση προϋποθέτει μεγάλο φόρτο εργασίας και πολλή ενέργεια. Πόσο προετοιμασμένος ήταν για να ανταπεξέλθει και ποιες ήταν οι άμεσες δυσκολίες;
«Γενικότερα μου αρέσει το διάβασμα. Έπεσαν πολλά μαζεμένα και όλο το Σαββατοκύριακο που πέρασε μόλις ανακοινώθηκα αφιέρωσα την ώρα μου στο να διαβάζω για το σταθμό και να δω τα οικονομικά δεδομένα μαζί με τα στελέχη του σταθμού. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο είναι. Δεν θέλω να επέμβω σε δεδομένα όσον αφορά το πρόγραμμα και την ροή του. Η μόνη μου «εντολή» που έχω δώσει σε όλους είναι: «ανοικτός σταθμός σε όλους». Θα το λέω συνέχεια. Και από εκεί και πέρα, δουλειά, σεβόμενοι όλοι τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες για τον ραδιοφωνικό σταθμό. Ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει ραδιοφωνικό χρόνο να φέρει την πρότασή του, η οποία θα αξιολογηθεί κατά πόσον μπορεί να είναι εφαρμόσιμη σε εκπομπή. Υπάρχουν άπειροι δημότες που θέλουν εκπομπή. Αναλόγως με την πρόταση που θα φέρει κάποιος που θα αξιολογηθεί από τον διευθυντή προγράμματος, κ. Νομικό, με τον οποίο συνεργαζόμαστε τους τελευταίους 6 μήνες».
Αυτό, όπως τονίζει, προϋποθέτει και σημαντικές αλλαγές στην μέχρι σήμερα φιλοσοφία και το προφίλ του σταθμού. Πρώτος στόχος, βεβαίως, η αύξηση της ακροαματικότητας, που θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους.
«Ο σταθμός μπαίνει σε μια πορεία να ακουστεί περισσότερο, να έρθουν εκπομπές, επενδύσεις στον σταθμό, να γίνει λίγο πιο δημοτικός και μοντέρνος ταυτόχρονα, στο να τον ακούν όχι μόνο παλιοί, αλλά και νέοι. Θέλουμε να μπούμε και στην αγορά των νέων και στο αυτοκίνητο το καθημερινό. Ζούμε σε μια πόλη 4 εκατομμυρίων κατοίκων και είναι πολύ θετικό ότι σε αυτή την αγορά έχουμε έναν δικό μας σταθμό και μια δική μας εκπομπή. Ο σταθμός δεν είναι πολύ ψηλά, αλλά έχει παρουσιάσει ανάπτυξη και αύξηση, κυρίως με την αγάπη των Δήμων με τις αυτοδιοικητικές εκπομπές. Ειδικά τώρα που θα μπούμε σε μια πορεία προς τις εκλογές, ενδιαφέρονται κυρίως οι της αυτοδιοίκησης. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό, είναι αρκετοί. Κάποιος που δεν ασχολείται πολύ με τα αυτοδιοικητικά δύσκολα θα ακούσει. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλουμε να δημιουργήσουμε ζώνες και μουσικές για να καλύψουμε όλα τα μεγέθη και όλους τους ανθρώπους. Θέλουμε να κινηθούμε στα πάντα. Παραμένοντας πάντα δημοτικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες που ξεκίνησε αυτό το ραδιόφωνο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».
Μουσική για τους νέους και… Εκκλησία στα FM!
Στο πλαίσιο της κουβέντας, ο κ. Κουτσογιαννάκης αναπόλησε τα χρόνια που ο ίδιος, πολύ νεώτερος υπήρξε ακροατής του σταθμού, χωρίς να γνωρίζει την σχέση που θα τους επέφερε το μέλλον.
«Όταν άνοιξε ο σταθμός ήμουν πάρα πολύ μικρός. Άρχισα να ακούω τον σταθμό ως 94.1 τότε ακόμα όταν ήμουν στο Γυμνάσιο. Είχε βγει η rave μουσική που ήταν στα ακούσματά μου. Τότε δεν ήξερα καν ότι είναι δημοτικός σταθμός. Έπαιζε τα βράδια και ακουγόταν φουλ σε όλους τους νέους. Βάζαμε και ακούγαμε και ελληνικά συγκροτήματα. Έχω μια παράδοση και ως ακροατής του σταθμού και μουσικά ακούσματα».
Ο ίδιος αναγνωρίζει το βάρος της «ευθύνης» να επαναφέρει ένα κοινό που χάθηκε όταν ο σταθμός επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο αυτοδιοικητικό κομμάτι.
« Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να ανοίξουμε τις αγορές και να παίξουμε σε μια ισορροπία με όλες τις ηλικίες, από τις πολύ μικρές μέχρι μεγάλες και ανθρώπους που θέλουν να ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά και να ακούν μουσική. Έχουμε βάλει στην ατζέντα εκπομπές όπως το «Σώσε μια ζωή» με ιατρικά ενδιαφέροντα, εκπομπή με αυτοκίνητο, αθλητική εκπομπή κάθε μεσημέρι, έχουμε τον κ. Νομικό με ένα καθημερινό μαγκαζίνο. Η αυτοδιοικητική εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές» κάθε μέρα 10-12 πάει πάρα πολύ καλά. Αλλά θέλουμε στο χάρτη να βάλουμε και τη μουσική στο παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι ο σταθμός αυτός παλιά είχε την στάμπα ενός rock radio. Παλιά περνούσαν πολλά μεγάλα ονόματα από τον σταθμό. Σε μεγάλες συναυλίες που γίνονταν στην Αθήνα, περνούσαν από τον σταθμό για την προώθησή τους.
Έχουμε πολλά στο μυαλό μας. Ένα πρώτο πράγμα το οποίο θέλω να προχωρήσει είναι ότι το ραδιόφωνο θέλω να ακουστεί ακόμα καλύτερα και πιο πολύ σε όλη την Αθήνα. Αυτό μπορεί να γίνει και με συνεργασίες Δήμων, το οποίο το θεωρώ πολύ σημαντικό και επίσης και με την αύξηση του σήματος που κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι το πρώτο που θέλω να δω. Έχω πέσει με τα μούτρα σε αυτό να δούμε πόσο εφικτό τεχνικά είναι.
Θέλω να βάλουμε στην ατζέντα και άλλα πράγματα για το ραδιόφωνο της πόλης μας, που είναι τεράστια κεφάλαια που θα έπρεπε να μπουν από πολύ παλαιά. Θέλω να βάλω το κομμάτι Εκκλησία στο ραδιόφωνο. Γιατί όχι κάθε Κυριακή πρωί; Μου το ζητάει ο κόσμος και κάποια στιγμή, γιατί όχι και live να μπαίνουν τα δημοτικά συμβούλια. Είναι κάτι που ο κόσμος το έχει ανάγκη. Είμαστε δημοτικό ραδιόφωνο. Αυτές είναι προσωπικές απόψεις δικές μου τις οποίες θα κινηθώ στο να τις υλοποιήσω. Είναι πράγματα που έπρεπε να γίνονται».\
Οικονομική ενίσχυση από την ΚΕΔΕ
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα άμεσα πλάνα, ο νέος πρόεδρος του δημοτικού ραδιοφώνου Ηρακλείου Αττικής, έχει την δική του πρόταση, την οποία φιλοδοξεί να καταθέσει πολύ σύντομα σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση, την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει ο «Επικοινωνία 94 FM».
«Έχουμε ένα συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοφώνων, το οποίο θα γίνει εδώ στο Ηράκλειο στις 12/5 σε ζωντανή μετάδοση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο με όλους τους Δήμους από όλη την Ελλάδα. Ήδη συμμετείχαμε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και από φέτος και κάθε χρόνο θα έχει ξεχωριστή ημερίδα αποκλειστικά για τα ραδιόφωνα. Έχω και μια δική μου πρόταση, την οποία αναφέρω για πρώτη φορά: θα θέλαμε η ΚΕΔΕ, εφόσον τα οικονομικά της πάνε καλά, να καταφέρνουμε και να επιχορηγούμαστε ως Ένωση με ένα μικρό ποσό ετήσιο προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ένωση με την σειρά της θα μπορέσει να διανέμει και στους 17 σταθμούς. Την έχω αναφέρει την πρόταση σε κάποιους και ήδη έχω εισπράξει θετική ανταπόκριση. Ελπίζουμε, βέβαια, μετά από αυτή την εκδήλωση να έχουμε να πούμε και πολλά περισσότερα για την πορεία του δημοτικού ραδιοφώνου».