Σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν τις τελευταίες δεκαετίας τον Δήμο Κηφισιάς εξελίσσεται η υπόθεση με τη διαμόρφωση του «Ζηρίνειου» Δημοτικού Σταδίου σε ποδοσφαιρικό, προκειμένου να πληροί τις προδιαγραφές για να αποτελέσει την έδρα της ΠΑΕ Κηφισιά, η οποία αγωνίζεται στη Super League 2 από πέρυσι, με προσωρινή έδρα της το γήπεδο της Καισαριανής. Κι αυτό επειδή, προκειμένου να επεκταθεί το αμιγώς ποδοσφαιρικό τερέν στις απαιτούμενες διαστάσεις, χρειάστηκε να «ξηλωθεί» το ένα από τα 6 «κουλουάρ» του ταρτάν του στίβου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό, κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο.
Όλα αυτά, μάλιστα, ενώ η τοποθέτηση του σύγχρονου ταρτάν στίβου για τις ανάγκες των συλλόγων και των πολιτών κατέστη εφικτή μόλις στα τέλη του 2019 και η οποία συνοδεύτηκε από δηλώσεις της δημοτικής Αρχής ακόμη και για τη φιλοξενία σημαντικών διοργανώσεων στίβου, ενώ ουσιαστικά, λόγω της πανδημίας, δεν πρόλαβε καν να… πατηθεί ουσιαστικά.
Το σκάψιμο που… σταμάτησε
Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά την Παρασκευή 17 Ιουνίου, «προλαβαίνοντας» να σκάψουν ένα μικρό κομμάτι του «κουλουάρ», καθώς επί τόπου έσπευσαν η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα» Αγγελική Παπάζογλου και ο δημοτικός σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού Ευάγγελος Παναγιωτουνάκος, ο οποίος είναι και μέλος στο Δ.Σ. του «Δ. Βικέλας», καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Καλός, ο οποίος διατελεί και αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Σάντυ Πατρινού – Ντελ Τόρο και Γιάννης Καπάτσος, καθώς και πολίτες.
Η δέσμευση δημάρχου που δεν τηρήθηκε
Εκτός από την άμεση κινητοποίηση, μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση των παρευρισκόμενων στην Αμαρυσία, η οποία βρέθηκε επί τόπου, ότι ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος είχε αναφέρει ότι θα υπάρξει εξαντλητική διαβούλευση για το ζήτημα, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 16 Ιουνίου με τους αθλητικούς συλλόγους», δηλαδή μόλις… μια ημέρα πριν ξεκινήσει το ξήλωμα του «κουλουάρ»!
Νομικές ενέργειες, σφοδρές αντιδράσεις
Οι σφοδρές αντιδράσεις για το θέμα αναμένεται να ακολουθήσουν και τη νομική οδό, καθώς, όπως πληροφορείται η Αμαρυσία οι σύλλογοι του στίβου Γ.Σ. Κηφισιάς και «Ολυμπιάδα» προσέφυγαν στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας την αναστολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και των εργασιών που πραγματοποιούνται στο γήπεδο και τα «κουλουάρ» (βλ. δεξιά σελίδα).
Εκτός από τις παραπάνω κινήσεις, για το θέμα υπήρξε συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας από 152 πολίτες, οι οποίες συνόδευσαν την αποστολή εκτενούς κειμένου προς τον δήμαρχο, προειδοποιώντας ότι αν δεν εισακουστούν «θα εξαναγκαστούμε σε περαιτέρω ενέργειες και θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη», ενώ ευρεία συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και ο Γ.Σ. Κηφισιάς εντός του σταδίου το Σάββατο 18 Ιουνίου.
Ανακοινώσεις κατά της κατάργησης του ενός «κουλουάρ» εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Βορείου Τομέα και τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης, το ΚΚΕ Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας, ενώ επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο απέστειλε και η εντεταλμένη σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής Μαργαρίτα Βάρσου.
(Όλες οι ανακοινώσεις βρίσκονται πλήρεις στο www.amarysia.gr, όσο και στις εκδόσεις της καθημερινής Αμαρυσίας για την Κηφισιά).
Διαμαρτυρία ΣΕΓΑΣ, οργή Τεντόγλου
Παράλληλα, υπήρξαν και δύο σημαίνουσες παρεμβάσεις από τον χώρο του κλασικού αθλητισμού, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Η μια ήρθε από τον ΣΕΓΑΣ, η πρόεδρος του οποίου Σοφία Σακοράφα απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, η οποία κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον γ.γ. Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, ζητώντας να μην προχωρήσει η κατάργηση διαδρόμων στο «Ζηρίνειο». Στην επιστολή, την οποία υπογράφει και ο γ.γ. του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Γιατρουδάκης, γίνεται λόγος για κίνηση που «όχι μόνο καταργεί και εξοβελίζει τον στίβο από το στάδιο, αλλά και ακυρώνει όλες τις εργασίες που για μια ολόκληρη τετραετία πραγματοποιήθηκαν».
Η δεύτερη προήλθε από τον χρυσό Ολυμπιονίκη και κορυφαίο άλτη του μήκους στον κόσμο Μίλτο Τεντόγλου, ο οποίος ανήκει στον Γ.Σ. Κηφισιάς.
Με οργισμένη ανάρτησή του, ο κορυφαίος αθλητής τόνισε: «Επιστρέφω από αγώνα στη Νορβηγία και βλέπω να καταστρέφουν το στάδιο του συλλόγου μου για να μεγαλώσουν το γήπεδο του ποδοσφαίρου… Δεν έχω λόγια. Είναι μεγάλη ντροπή και ασέβεια για τον στίβο. Κρίμα».
Για την ανάρτηση Τεντόγλου, ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος ανέγνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο επιστολή που απέστειλε στον Ολυμπιονίκη, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες του για το μέλλον του στίβου στο Ζηρίνειο και γενικά στην πόλη.
Δήμος Κηφισιάς: «Ζηρίνειο για όλα τα αθλήματα, δεν θα διώξουμε την ΠΑΕ»
Στην επίσημη ανακοίνωσή της για το θέμα, η δημοτική Αρχή της Κηφισιάς είναι φανερό ότι προσπαθεί να πατήσει σε δύο «βάρκες», υπογραμμίζοντας, αφενός ότι «ο Δήμος είναι υπέρ του Αθλητισμού, υπέρ του Στίβου, υπέρ του Ποδοσφαίρου, υπέρ των Αθλούμενων, υπέρ των Φιλάθλων» και αφετέρου ότι, δεν θα ήταν δυνατόν η πόλη να απεμπολήσει την ομάδα ποδοσφαίρου της. Παράλληλα, γνωστοποιεί εναλλακτικά τη διαμόρφωση δύο νέων χώρων στίβου.
Αφού παραθέτει λεπτομερώς τις τεχνικές προδιαγραφές που υπαγόρευσαν τη λύση της επέκτασης του ποδοσφαιρικού γηπέδου εις βάρος τμήματος του στίβου του Ζηρινείου, τονίζει τα εξής:
«Με πλήρη συνείδηση ευθύνης προχωρήσαμε σε λύση, η οποία προσφέρει λειτουργικότητα στον κλασικό αθλητισμό ακόμα και για τη διεξαγωγή αγώνων, αλλά και συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας μας στο πρωτάθλημα της Super League 2, στην ιστορική της έδρα. Ποτέ δεν θα αδικούσαμε τον Στίβο τον οποίο και ενισχύουμε με πολλούς τρόπους. Ποτέ δεν θα αδικούσαμε το Ποδόσφαιρο.
Όπως στο σπίτι μας δεν διώχνουμε το παιδί μας επειδή μεγάλωσε και χρειάζεται χώρο, έτσι δεν θα χαρίζαμε σε άλλη πόλη την ομάδα μας, την Αθλητική Ένωση Κηφισιάς. Θέλουμε οικογένειες με παιδιά να μπορέσουν να την απολαύσουν στην πόλη μας. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί ενδο-αθλητικός εμφύλιος. Κινούμαστε με νομιμότητα και επεξεργαζόμαστε τη σταδιακή διαμόρφωση δύο νέων χώρων για Στίβο».
Ν. Βλάχου στην «Α»: «Μας ικανοποιεί η βούληση του Δήμου»
Με δήλωσή της στην Αμαρυσία η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του «Δημήτριος Βικέλας» Νίνα – Ασπασία Βλάχου, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δήλωση του δημάρχου περί επεξεργασίας δύο εναλλακτικών λύσεων για τον στίβο της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει ως «σύννομο» το αίτημα της ΠΑΕ Κηφισιά να μπορεί να αγωνίζεται στη φυσική της έδρα στην Super League 2.
«Το ΔΣ του ΝΠΔΔ «Δημ. Βικέλας», δια του εντεταλμένου συμβούλου Αθλητισμού κ. Αχιλλέα Κουρέπη ζήτησε έρευνα – μελέτη του θέματος από νομικούς συμβούλους που έκριναν απόλυτα σύννομο το αίτημα της ομάδας “Κηφισιά”. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αποφάνθηκε ότι δύναται να γίνει το έργο με περιορισμό μόνο κατά έναν διάδρομο (κουλουάρ) του στίβου. Κατόπιν όλων των προγραφέντων στοιχείων η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποδέχθηκε και ψήφισε το ως άνω αίτημα. Κατανοητή φυσικά είναι η ευαισθησία των αθλητών και των φίλων του Κλασικού Αθλητισμού, τον οποίο στηρίζουμε αενάως σε όλα τα επίπεδα, αρκεί να λαμβάνεται η σωστή πληροφόρηση. Ακούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ικανοποιούμαστε στο έπακρο με την ανακοίνωση της διοίκησης, όπου καταγράφεται ευθαρσώς η βούλησή της για σταδιακή διαμόρφωση δύο νέων χώρων για τον στίβο μας!».
Προγραμματική σύμβαση με… ερωτηματικά
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι σχετικές εργασίες στο Ζηρίνειο από τον Δήμο, το Ν.Π. «Δημήτριος Βικέλας» και η ΠΑΕ Κηφισιά υπέγραψαν την Πέμπτη 16 Ιουλίου τη σχετική προγραμματική σύμβαση, η οποία έχει ημερομηνία ισχύος την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο 2022-2023 με ανοιχτή τη δυνατότητα επέκτασής της, δίχως να διευκρινίζεται αν αυτό εξαρτάται από την παραμονή της ομάδας στη Super League 2 και του χρόνου ή θα μπορεί να ανανεωθεί ανεξαρτήτως ποδοσφαιρικής κατηγορίας, στην οποία θα αγωνίζεται.
H ΠΑΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση του συλλόγου να συντηρεί τον χώρο και να τον παραδίδει προς χρήση στο ΝΠΔΔ, ενώ εναπόκειται στο «Δ. Βικέλας» αν θα δίνει άδεια σε τρίτους συλλόγους ή φυσικά πρόσωπα να χρησιμοποιούν τις υπό παραχώρηση εγκαταστάσεις.
Ερωτηματικό, ωστόσο, αποτελεί το άρθρο 6 της σύμβασης, με βάση το οποίο η ΠΑΕ Κηφισιά υποχρεούται να αποδώσει την εγκατάσταση αμέσως μετά τη λήξη του χρονικού ορίου της σύμβασης στον Δήμο, «στην ίδια κατάσταση που την έλαβε, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση».
Δεδομένου ότι η σύμβαση υπεγράφη μια ημέρα πριν μπουν οι μπουλντόζες να σκάψουν στο «κουλουάρ», μένει να αποσαφηνιστεί αν η παράδοση στην «ίδια κατάσταση που το έλαβε», υποχρεώνει την ΠΑΕ, όποτε λήξει η σύμβαση, να αποκαταστήσει η ίδια με έξοδά της το συγκεκριμένο κομμάτι του ταρτάν.
ΠΑΕ Κηφισιά: «Το Ζηρίνειο πρέπει να ενώνει και όχι να μας χωρίζει»
Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΠΑΕ Κηφισιά τονίζει ότι παρακολουθεί με αμηχανία τις τελευταίες εξελίξεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το Ζηρίνειο θα πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει τον αθλητικό κόσμο της πόλης».
Η ΠΑΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ο σύλλογός μας, με 90ετή ιστορία στα αθλητικά δρώμενα της πόλης, κατάφερε για πρώτη φορά, μετά από προσπάθειες πολλών δεκαετιών, να προβιβαστεί -κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο- στις επαγγελματικές κατηγορίες. Μια επιτυχία που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος στα βόρεια προάστια και που, δυστυχώς, λόγω της ακαταλληλότητας του Δημοτικού Σταδίου “Ιωάννης Ζηρίνης” υποχρέωσε την ΠΑΕ Κηφισιά να “ξεσπιτωθεί”, να μετακομίσει και να φιλοξενηθεί για τις προπονήσεις και όλους τους εντός έδρας αγώνες στο Δημοτικό Στάδιο Καισαριανής “Μιχάλης Κρητικόπουλος”.
Μετά λύπης όμως, παρατηρούμε ότι ώς ένα βαθμό οι δημότες της πόλης μας και το κοινό πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης, πιθανόν για λόγους πολιτικών αντιπαραθέσεων με αφορμή αυτό το γεγονός.
Γι’ αυτούς τους λόγους, οφείλουμε να τονίσουμε πως ουδέποτε εμείς θέσαμε δίλημμα στη δημοτική Αρχή ή σε άλλους φορείς προκειμένου να έχουμε την αποκλειστική χρήση του Σταδίου της πόλης μας. Αντίθετα, το μόνο που αιτούμαστε είναι να μπορούμε κι εμείς, ως ΠΑΕ Κηφισιά, να φιλοξενηθούμε στο Δημοτικό Στάδιο Κηφισιάς “Ιωάννης Ζηρίνης”, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία. Πάγια θέση μας άλλωστε είναι πως άπαντες έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό».
Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς: «Γηπεδική» συνεδρίαση, με ένταση και ειδήσεις
Τεταμένο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Ιουνίου, καθώς εντός κι εκτός της αίθουσας παραβρέθηκαν πολλοί αθλητές των δύο συλλόγων του στίβου της πόλης, αλλά και πολίτες που διαμαρτύρονται για την αφαίρεση του ενός «κουλουάρ» από το Ζηρίνειο, ενώ, στον αντίποδα, έδωσαν το «παρών» η διοίκηση της ερασιτεχνικής Α.Ε. Κηφισιάς, αλλά και της ΠΑΕ.
Τρεις είναι οι σημαντικές ειδήσεις που προέκυψαν από τη μαραθώνια διαδικασία:
Η πρώτη αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση του Σώματος, με ψήφους 22 υπέρ και 10 μέλη να απέχουν, να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο Γ. Θωμάκο να ζητήσει από τη διοίκηση του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» την ανάκληση της απόφασης για την επέκταση του γηπέδου εις βάρους του στίβου του σταδίου.
Η δεύτερη είδηση αφορά τις αποκλειστικές δηλώσεις του νομικού εκπροσώπου των συλλόγων του Γ.Σ. Κηφισιάς και της «Ολυμπιάδας», ο οποίος μας ανέφερε ότι την Παρασκευή 24 Ιουνίου επρόκειτο να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, δηλαδή έκδοση προσωρινής διαταγής προς τον Δήμο για να σταματήσουν τα έργα. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, θα ακολουθήσουν και νέες δικαστικές ενέργειες.
Η τρίτη είδηση προέκυψε κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα από τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος ενημέρωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δύο συλλόγων του στίβου, τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του να βρεθούν άλλες λύσεις για στον στίβο, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες υποδομές στη ΧΑΝ, στην Κάτω Κηφισιά και στο «Φ. Βαρδαξής» στη Νέα Ερυθραία.
Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της απόφασης του «Δ. Βικέλας» για επέκταση του γηπέδου ποδοσφαίρου, επισήμανε ότι η Α.Ε. Κηφισιάς «πρέπει να παίζει στη φυσική της έδρα στο Ζηρίνειο» και χαρακτήρισε την απόφαση για τη μείωση των διαδρομών στο ταρτάν ως «δύσκολη, αλλά απαραίτητη».
Επίσης, τόνισε ότι στις προθέσεις του είναι να επαναφέρει τη στιβική διοργάνωση των «Ζηρινείων» στο στάδιο, τονίζοντας ότι η Γ.Γ. Αθλητισμού έχει «ανάψει πράσινο» για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε πέντε «κουλουάρ», αρκεί να επιβεβαιώνεται η σχετική δυνατότητα από τον ΣΕΓΑΣ.
Διαβάστε επίσης: Χιωτάκης προς Θωμάκο: «Αντιδημοκρατική μεθόδευση για το Ζηρίνειο»
Διαβάστε επίσης: Εντάσεις, ύβρεις και υποσχέσεις στο Δ.Σ.: Μία πόλη διχασμένη για το Ζηρίνειο