Η Νέα Ερυθραία, εκεί όπου βρήκαν μία νέα πατρίδα και ρίζωσαν Έλληνες της Ανατολής, τίμησε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της μεγαλύτερης συμφοράς που έζησε ο ελληνισμός, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέστηκε το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών αυτών, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου και παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου. Στο μνημόσυνο συμμετείχαν επίσης ο αρχιερατικός επίτροπος Εκάλης – Νέας Ερυθραίας πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Ντέτσικας, ιερείς της Μητρόπολης και του Ιερού Ναού.
Κύριλλος: Να μην αφήνουμε στο περιθώριο της ιστορίας τα γεγονότα
Ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου το οποίο διαβάστηκε σε όλες τις Εκκλησίες, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επεσήμανε επίσης πως πρέπει «να θυμόμαστε τα γεγονότα και να μην τα αφήνουμε στο περιθώριο της ιστορίας γιατί η ιστορία δεν είναι μόνο νίκες αλλά είναι και ορισμένα τραγικά γεγονότα από τα οποία πρέπει να διδασκόμαστε».
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην ομιλία του στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας, επεσήμανε: «Στα 100 χρόνια του ξεριζωμού των Ελλήνων της Ανατολής και λίγο πριν τα 100 χρόνια από το χτίσιμο της Νέας Ερυθραίας περνούν από μπροστά μας και με τη βοήθεια των εκδηλώσεων των “Αλλοτινών Πατρίδων” όλες οι εικόνες, οι Αρχές και οι αρετές του προαιώνιου πολιτισμού της Ιωνικής και Αιολικής Γης. Το δάκρυ αναμειγμένο με τον πηλό που χτίστηκαν τα πρώτα σπιτάκια στη Νέα Ερυθραία μας, έχει πετρώσει. Και από τα πλίθινα κτίσματα, το ξύλινο παράπηγμα της τότε Βαγγελίστρας και τους χωμάτινους δρόμους, σταδιακά φτάσαμε στη σύγχρονη Νέα Ερυθραία.
Ο Δήμος μας, το ΚΕΜΜΕ και τα άξια μικρασιατικά σωματεία της πόλης διατηρούν και διασώζουν τις παραδόσεις και τον Μικρασιατικό Πολιτισμό. Και ενώ εμείς τελούμε εκδηλώσεις σεμνότητας και ευλάβειας βλέπουμε στη γείτονα χώρα να οργανώνονται για την ίδια επέτειο αδιανόητες προκλήσεις, με τις οποίες διασαλεύεται η ειρήνη. Εμείς οφείλουμε όπως έκαναν τώρα τέσσερις γενιές Μικρασιατών, να ταχθούμε σε έργα ειρηνικά αλλά και στη θωράκιση της άμυνάς μας και της εθνικής μας ενότητας. Η ευχή και η ευλογία του εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης μεθ’ ημών. Αιωνία η μνήμη των αδίκως σφαγιασθέντων και θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω ο Μικρασιατικός Ελληνισμός».
Επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στο Μνημείο Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας και ακολούθως πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Κηφισιάς, την Ελληνική Αστυνομία, το ΚΕΜΜΕ, τους μικρασιατικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της Νέας Ερυθραίας.
Έφη Κούτση: Η γη της Μικρασίας έγινε πατρίδα του αίματος
Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ (Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας) Έφη Κούτση, συντονίστρια των εκδηλώσεων ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Έτος-ορόσημο το φετινό. Ένας αιώνας από το ’22. Μια απαίσια και σκοτεινή κηλίδα, η πιο τραυματική στιγμή στην ελληνική ιστορία. Ποιος να μας το ‘λεγε, ποια Πυθία και ποια Σίβυλλα να μάντευε πως θε’ να χαθεί η ελληνική Ανατολή; Πώς τα ‘φερε η ιστορία και ρήμαξαν τόσοι άνθρωποι και τέτοιοι τόποι τρισχιλιόχρονοι, που έθρεψαν τους Έλληνες από γενιές πανάρχαιες ίσαμε τα δίσεχτα χρόνια, μόλις πριν από τρεις γενιές; Η μισαλλοδοξία, ο κακώς εννοούμενος εθνικισμός και τα οικονομικά συμφέροντα των υποτιθεμένων συμμάχων έφεραν στο προσκήνιο την τραγωδία. Φλόγες, αίμα και τρόμος παντού. Η γη της Μικρασίας έγινε πατρίδα του αίματος».
Στη συνέχεια, η κ. Κούτση απένειμε τιμητική πλακέτα στην Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας για την προσφορά της και τη διοργάνωση του μνημόσυνου για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την πλακέτα παρέλαβε η πρόεδρος της Ένωσης Κατερίνα Μουστάκη.
Στη θρησκευτική εκδήλωση συμμετείχε η Φιλαρμονική «Ανδρέας Κατεβαίνης» του Δήμου Κηφισιάς υπό τον μαέστρο Φίλιππο Χίου.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καυγαλάκης (Νέας Ερυθραίας), Γιώργος Παπαδόπουλος (Οικονομικών) Αλέξιος Μακρής (Τεχνικών Υπηρεσιών), Γιώργος Σκορδίλης (Περιβάλλοντος) και Μανώλης Κουρμαδιάς (Πολεοδομίας), η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δ.Βικέλας» Νίνα- Ασπασία Βλάχου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νικολέτα Ποντικάκη (γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς), Αγγελική Παπάζογλου (πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ), Σάντυ Πατρινού και Δημήτρης Ανδρεαδάκης (μέλος του ΚΕΜΜΕ), ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέας Ερυθραίας Χρήστος Λούμπιας, η τ. περιφερειακή σύμβουλος Φωτεινή Βρύνα (αν. διοικήτρια Γεν. Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βάρβαρα») καθώς και πρόεδροι-εκπρόσωποι μικρασιατικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και πολίτες.
Ένα ταξίδι στα Αλάτσατα της Ερυθραίας
Στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας, του χθες και του σήμερα, στα σπίτια που άφησαν βιαστικά οι παππούδες των Μικρασιατών, στις εκκλησίες και στις παραδοσιακές γειτονιές, «ταξίδεψαν» όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του φιλόλογου Θοδωρή Κοντάρα, στο πλαίσιο των «Αλλοτινών Πατρίδων 2022».
Την ομιλία, που είχε τίτλο «Τα Αλάτσατα της Ερυθραίας» και συνοδεύτηκε από προβολή διαφανιών, διοργάνωσε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας η Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες».
Μετά το τέλος της ομιλίας η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση απένειμε τιμητική πλακέτα στην Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες» για την προσφορά της. Την πλακέτα παρέλαβε η πρόεδρος της Αδελφότητας Στέλλα Βογιατζή.
Για το έργο του και την προσφορά του στη διάσωση και διάδοση του μικρασιατικού πολιτισμού τιμητική πλακέτα έλαβε και ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιώργος Σκορδίλης και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ανδρεαδάκης.
Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων
Στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, οι εκδηλώσεις μνήμης των «Αλλοτινών Πατρίδων» του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς, όπως κάθε χρόνο αλλά πιο έντονα φέτος, μεταλαμπαδεύουν τον Μικρασιατικό Πολιτισμό και διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θεατρικές παραστάσεις, μουσική, ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ, παραδοσιακούς χορούς, αθλητικές δραστηριότητες (αγώνα ποδοσφαίρου- ποδηλατική βόλτα) όλα με σημείο εκκίνησης τις αλησμόνητες πατρίδες.
Οι «Αλλοτινές Πατρίδες» άνοιξαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου με τη μουσική βραδιά της Μαρίας Κατινάρη «Με λένε Σμύρνη» και των υπέροχων μουσικών της, σε μία βαθιά ποιοτική παρουσίαση των τραγουδιών της μικρασιατικής πατρίδας.
Στη μουσική εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος (Οικονομικών), ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ο πρόεδρος της Ανθοκομικής Χρήστος Λαχανάς και η πρόεδρος της ΠΡΟΝΟΗ Αγγελική Βαλασοπούλου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ώρα: 20:00
Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας
Βραδιά μικρασιατικών χορών
Χορεύουν:
Χορευτικός Όμιλος Ν. Ερυθραίας (ΧΟΝΕ-ΚΕΜΜΕ)
Χορευτική ομάδα του Συλλόγου Περαμίων – Κυζικηνών
Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας
Χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού και Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων
Παραδοσιακό κέρασμα από γυναίκες της Νέας Ερυθραίας, με τη σύμπραξη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κηφισιάς.
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ώρα: 20:30
Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας
«Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης – Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»
Θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο της Τάνιας Χαροκόπου.
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης.
Πρωταγωνιστούν: Χάρης Εμμανουήλ Αγγουράκης, Τάνια Τρύπη, Σταύρος Νικολαΐδης, Παναγιώτης Πετράκης, Κωνσταντίνα Σιλεβρή, Μαριλού Πανουτσοπούλου, Χρήστος Κάλλοου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ώρα: 09:00
Ιερός ναός Αγ. Ματρώνας Νέας Ερυθραίας
Θεία λειτουργία. Ακολουθεί κέρασμα από τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λυθριού «Η Αγ. Ματρώνα».
Ώρα: 17:00
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου Νέας Ερυθραίας
Οι ποδηλάτες τιμούν τη Μικρασία
6″ ποδηλατική βόλτα στους δρόμους της Ν. Ερυθραίας με ελεύθερη συμμετοχή παιδιών και μεγάλων.
Συντονιστής: Γιώργος Ρηγούτσος
Ώρα: 19:30
Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας «Περιπέτεια στο δάσος»
Θεατρική παράσταση για παιδιά. Σκηνοθεσία: Κική Αυγουστάτου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ώρα: 20:30
Δημοτικό θέατρο Νέας Ερυθραίας
«Φιλιώ Χαϊδεμένου»
Θεατρική παράσταση βασισμένη στην προσωπική μαρτυρία της Βουρλιωτίνας Φιλιώς Χαϊδεμένου, με την Ευγενία Δημητροπούλου και τον Ζαχαρία Καρούνη.
Διαβάστε: «Οι Συντα’ες τση Πατρίδας»: Ένα «συνταγολόγιο» με την γαστρονομική κληρονομιά της Μικράς Ασίας