Όλες οι συνταγές με «άρωμα» Μικράς Ασίας, οι γεύσεις που συνδέονται με την παράδοσή της, όπως παραδόθηκαν από τις Ερυθραιώτισσες γυναίκες, οι οποίες τις κληρονόμησαν από τα παλιά τετράδια των γιαγιάδων τους, περιλαμβάνονται πλέον σε ένα βιβλίο.
Πρόκειται για την έκδοση «Οι Συντα’ες τση Πατρίδας», ένα βιβλίο που φέρει την υπογραφή του φιλολόγου – μελετητή της Μικράς Ασίας Θοδωρή Κοντάρα.
Το «συνταγολόγιο» αυτό εξέδωσε ο Δήμος Κηφισιάς, το Κέντρο Κοινότητας και το ΚΕΜΜΕ (Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας), έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με στόχο να διασωθεί μέρος αυτής της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς.
Φαγιά και μεζελίκια όπως ψαροσφουγγάτο, ακαρονόπιτα, καριστριμάς, γλυκά κουλούρια και σερμπέτια όπως καίσι, κολλικάκια, πενίρ χαλβάς, υπέροχες μυρωδιές, φανταστικά πιάτα που ξυπνάνε αναμνήσεις και συναισθήματα, περιλαμβάνονται σε αυτό.
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, μετά τη Χορευτική βραδιά Μικρασιατικών Συλλόγων, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας και στο πλαίσιο των «Αλλοτινών Πατρίδων 2022» όσοι επιθυμούν, μπορούν να γευτούν κάποιες από αυτές τις μικρασιατικές γεύσεις αλλά και να πάρουν το βιβλίο με τις αυθεντικές μικρασιατικές συνταγές, το οποίο θα προσφέρει ο Δήμος Κηφισιάς.
Διαβάστε: Αλλοτινές, αλλά όχι ξεχασμένες, Πατρίδες: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από το ΚΕΜΜΕ