Κρατώντας «σφιχτά» το δέσιμο που έχει με τη Μικρά Ασία, καθώς ιδρύθηκε από Έλληνες πρόσφυγες από την περιοχή της Χερσονήσου της Ερυθραίας, η Νέα Ερυθραία, τιμά φέτος με πολλούς και ποικίλους τρόπους τη μνήμη των θυμάτων της μεγάλης καταστροφής, 100 χρονιά μετά.
Δύο συναυλίες
Αναλυτικότερα, το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς με πρόεδρο την Έφη Κούτση, έχει προγραμματίσει για τον Ιούνιο τις εξής εκδηλώσεις:
* Πέμπτη 16/6, ώρα 20:30, Βίλα Μπότση
Συναυλία με τίτλο « Μουσικές Αποχρώσεις ..» Το μπουζούκι
Η συναυλία οργανώνεται από κοινού με το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» και το ΚΕΜΜΕ.
* Πέμπτη 30/6, ώρα 20:30 Βίλα Μπότση
Το Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας σε συνεργασία Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς, διοργανώνουν συναυλία μικρασιατικής μουσικής σε διεύθυνση Φ. Χίου.
Σημειώνεται πως στο Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας το οποίο οφείλει το όνομά του στην Αναξαγόρειο Σχολή Βουρλών φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας σπιτιών και στοιχείων από τα ελληνικά χωριά της Χερσονήσου της Ερυθραίας, όπως είναι σήμερα.
«Αλλοτινές Πατρίδες 2022»
Με στόχο την εμβάθυνση της γνώσης για τον προσφυγικό ελληνισμό μέσα από ένα πανόραμα εκδηλώσεων Πολιτισμού και Αθλητισμού, το φετινό πρόγραμμα των «Αλλοτινών Πατρίδων 2022» θα είναι ακόμα πιο πλούσιο.
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου.
Ιδιαίτερα σημαντική στην εφετινή επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, είναι η συμβολή του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» του Δήμου Κηφισιάς, με υπεύθυνη την Μαρία – Χριστίνα Τσιάμα, το οποίο δίνει διαχρονικά ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα Μικρασιατικής Ιστορίας και Πολιτισμού.
Φέτος συνεχίζει την μελέτη τέτοιων θεμάτων με ειδικό αφιέρωμα στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη αναρτηθεί στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, εννέα βιντεοσκοπημένες ομιλίες με σχετικό θέμα. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν καταξιωμένοι ομιλητές και ερευνητές προερχόμενοι από πολλούς και διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς.
Διαβάστε: Μικρασιατική καταστροφή: Τιμή και συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης της «Κοινωνίας Παρούσας»