Σαν «μάχη» που συνεχίζεται μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Μήδεια» χαρακτήρισε ο Δήμος Κηφισιάς τις προσπάθειες που καταβάλει όλες αυτές τις ημέρες. Μάλιστα η διοίκηση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «το κύμα κακοκαιρίας ήταν ανεπανάληπτο και πρωτόγνωρο για την Αττική και τα βόρεια προάστια με μαζική πτώση δέντρων. Μία περιβαλλοντική λαίλαπα με σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το Περιβάλλον».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς: «Σαράντα χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιο χιόνι. Ανεπανάληπτο ιστορικό αποτελούν οι πτώσεις εκατοντάδων δέντρων. Το τελευταίο συνδέεται με τη διακοπή ρεύματος και καθόρισε το μέτρο της αντίδρασης και της προσπάθειας του Δήμου».
Ο απολογισμός
Κάνοντας έναν απολογισμό για τις ημέρες τις κακοκαιρίας ο Δήμος Κηφισιάς επισήμανε ότι πραγματοποίησε καθαρισμό χιονιού στο βασικό οδικό δίκτυο. Η δύναμη εκχιονισμού στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας, δηλαδή από Κυριακή 13 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου ήταν:
-Δύο (2) εκχιονιστικά πολυμηχανήματα unimog
-Πέντε (5) φορτωτές – JCB
-Τρεις (3) αλατιέρες
-Ένα (1) Bobcat
Όπως σημειώνει ο Δήμος Κηφισιάς την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου προστέθηκαν άλλοι δύο φορτωτές – JCB και έγιναν επτά (7), την Τετάρτη ο συνολικός αριθμός τους ήταν ένδεκα (11) και τη Πέμπτη ενισχύθηκαν οι δυνάμεις με άλλους τέσσερις (4) φορτωτές από την Περιφέρεια Αττικής και έφτασαν τους δεκαπέντε (15).
Μάλιστα σύμφωνα με τον Δήμο Κηφισιάς χρησιμοποιήθηκαν 200 τόνοι άλατος και μοιράστηκαν 3.000 σακούλες αλατιού σε πολίτες.
Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω πτώσεων δέντρων
Στον Δήμο Κηφισιάς έπεσαν πάνω από 600 δέντρα τις ημέρες της κακοκαιρίας. Αρκετά από αυτά έπεσαν σε καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στον Δήμο τέθηκαν εκτός λειτουργίας δέκα (10) γραμμές μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος δεν έδωσε ποτέ πρόβλεψη αποκατάστασης για κανένα σημείο.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση με εντολή του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, άμεσα τα συνεργεία του Δήμου συνέδραμαν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να βοηθήσουν στη ρευματοδότηση περιοχών. «Συνεργεία του Δήμου άνοιγαν τους δρόμους στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και κατόπιν έκοβαν τα πεσμένα δέντρα. Ο ΔΕΔΔΗΕ ενισχύθηκε επίσης και με συνεργεία από την υπόλοιπη Ελλάδα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Σημαντική ήταν η συμβολή των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες παρείχαν βοήθεια σε πολίτες που είχαν ανάγκη (θερμαινόμενη αίθουσα, μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, παροχή φαγητού κ.α.).
Ο Δήμος Κηφισιάς στη συνέχεια τονίζει: «Η πτώση εκατοντάδων δέντρων φυσικά και δεν είχε προβλεφθεί. Δεν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε και για το λόγο αυτό εκτάκτως προσλάβαμε ιδιώτες για διανοίξεις οδών και συλλογή πεσμένων δέντρων.
Με σχεδιασμό και πρόγραμμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς από τη Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και κλαδιών που υπάρχουν στο σύνολο του Δήμου.
Οι εργαζόμενοι των Τμημάτων Πρασίνου και Ογκωδών του Δήμου μας φροντίζουν να απελευθερώνουν τους δρόμους (με προτεραιότητα στους κεντρικούς) και τα πεζοδρόμια από τα κλαδιά και τους κορμούς των δέντρων που είχαν σπάσει».
Οι επόπτες του Δήμου πραγματοποιούν αυτοψίες στα σημεία και αποστέλλουν τα ανάλογα μηχανήματα. Υπάρχουν σημεία τα οποία χρειάζονται γερανοφόρα οχήματα και σημεία που απελευθερώνονται με επίγεια μέσα.
Οι επίγειες δυνάμεις του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους ιδιώτες που προσέλαβε εκτάκτως ο Δήμος Κηφισιάς τη προηγούμενη εβδομάδα, επιχειρούν ισότιμα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιά, Νέα Ερυθραία κι Εκάλη, με 10 φορτωτές- JCB, 3 Bobcat και 15 φορτηγά. Τα συνεργεία εργάζονται ασταμάτητα από τη Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο συλλέγοντας πάνω από 100 φορτηγά κάθε ημέρα, με κορμούς δέντρων και κλαδιών. «Οι επεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες λόγω των χιλιάδων τόνων των δέντρων και των κλαδιών που έχουν σπάσει» σημειώνει ο Δήμος.
Δήμος Κηφισιάς: «Δεν ακολουθήσαμε διχαστικές τακτικές»
Την ίδια στιγμή ο Δήμος Κηφισιάς στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Στη φυσική αυτή καταστροφή δεν ακολουθήσαμε διχαστικές τακτικές καθώς πιστεύουμε πως τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».
Παράλληλα ενημέρωσε τους πολίτες για τα εξής:
-Σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχουν εισηγήσεις από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για κοπές δέντρων
-Κάθε χρόνο δημοπρατούνται εργολαβίες για κοπές και κλαδέματα ψηλών δέντρων που δεν γειτνιάζουν σε ηλεκτροφόρα καλώδια
-Το 2020 ο Δήμος Κηφισιάς απέστειλε στον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 200 έγγραφα για πολλαπλάσια κλαδέματα δέντρων πλησίον ηλεκτροφόρων καλωδίων
-Όλες αυτές τις μέρες οι Υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, του Πρασίνου, του Τμήματος Ογκωδών, του Τεχνικού Συνεργείου και άλλων υπηρεσιών εργάζονται σε πολλαπλές βάρδιες, νυχθημερόν.
-Διεκδικούμε από το ΥΠΕΣ έκτακτη επιχορήγηση για τις φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση αυτών
-Με ειδικούς επιστήμονες θα ξεκινήσει συζήτηση για τα δέντρα του Δήμου μας
-Συντονιζόμαστε με τον ΔΕΔΔΗΕ για πρόγραμμα υπογειοποίησης καλωδίων του δικτύου του Δήμου.
Τέλος ο Δήμος Κηφισιάς ευχαρίστησε για την πολύτιμη συνδρομή τους:
• Τους εργαζόμενους του Δήμου Κηφισιάς
• Την Περιφέρεια Αττικής, τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και τους αντιπεριφερειάρχες Λουκία Κεφαλογιάννη και Βασίλη Κόκκαλη
• Τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
• Τον ΔΕΔΔΗΕ (Διοικητικά στελέχη, συνεργεία)
• Την Πυροσβεστική Υπηρεσία
• Την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών
Διαβάστε: Δήμος Κηφισιάς: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για βοήθημα Πάσχα