Με άρθρο που εντάχθηκε σε Νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, αναγνωρίστηκε ως Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Αναλυτικότερα, ο Νόμος 5106/2024 «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που ψηφίστηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2024, αφορά τους Τομείς:
α) της διαχείρισης υδάτων,
β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών,
γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής,
δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης
ε) της ενεργειακής ασφάλειας».
Όπως αναφέρει το Μουσείο μετά από αυτή την εξέλιξη, «η Ελλάδα, χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλο ενδημισμό, λόγω γεωφυσικής θέσης, είναι από τις λίγες που δεν είχαν Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Οι πολύτιμες συλλογές Φυσικής Ιστορίας του ΜΓΦΙ, το πολυετές, πολυσχιδές, πλούσιο και ευρέως αναγνωρισμένο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του, οι κτιριακές υποδομές του, τα εργαστήριά του, τα παραρτήματά του -Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων στη Θεσσαλονίκη (ΕΚΒΥ) και Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρέθυμνου στην Κρήτη- καθώς και η εδραιωμένη διεθνής φήμη του, τεκμηριώνουν την εξέλιξή του σε Εθνικό Μουσείο, όπως ήταν και το όραμα των ιδρυτών του.
Το ΜΓΦΙ ως Εθνικό Μουσείο, θα έχει ενισχυμένη δυνατότητα και υποχρέωση, να αξιοποιήσει τη γνώση γύρω από τα θέματα περιβάλλοντος και να παρέχει εμπειρογνωμοσύνη σε σύνθετα ζητήματα, ανταποκρινόμενο σε σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις. Επίσης, θα έχει ενισχυμένη δυνατότητα να λειτουργεί συντονιστικά και υποστηρικτικά προς φορείς και αντίστοιχα εγχειρήματα, κατά τρόπον ώστε να διαδοθεί ένα ισχυρό επιστημονικό μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη.
Και βέβαια, θα προωθήσει τη σύνδεση με αντίστοιχα Εθνικά Μουσεία του εξωτερικού,
εντάσσοντας τις ελληνικές μουσειακές πρακτικές σε διεθνή δίκτυα.
Το γεγονός ότι το άρθρο 38, που αφορά το Εθνικό Μουσείο, ψηφίστηκε με ευρύτατη αποδοχή και συναίνεση, δείχνει τη σημασία που δίνει η Βουλή στα κρίσιμα πλέον θέματα
του περιβάλλοντος, καθιστώντας αναγκαία τη συνεργασία όλων».
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 στο ΜΓΦΙ
Το Σάββατο 18 Μαΐου, το Μουσείο θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024, με δωρεάν είσοδο (ώρες λειτουργίας 10.00 – 15.00).
Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα».
Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.
Θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα, που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους.
Στόχος 9: Βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές υποδομές και ενθάρρυνση της καινοτομίας.
Το ΜΓΦΙ από την ίδρυση του το 1964 είχε σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών και την ταυτόχρονη εκπαίδευση του ανθρώπου ώστε με τη γνώση να επανέλθει στο σεβασμό της φύσης ως μοναδικής πηγής ζωής.
Το Μουσείο σήμερα λειτουργεί ως ένα πρότυπο Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος του πλανήτη, την Κλιματική Αλλαγή.
Το πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024
1. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΓΦΙ
Τα Εργαστήρια του Μουσείου ανοίγουν για τους επισκέπτες! Οι επιστήμονες ξεναγούν στα εργαστήρια τους και συνομιλούν με τους επισκέπτες. Μία εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τις συλλογές και την επιστημονική έρευνα του Μουσείου.
Τα εργαστήρια Χερσαίας Ζωολογίας, Βοτανικής, Γεωλογίας-Υδροβιολογίας είναι για παιδιά και ενήλικες. Τα εργαστήρια Οικολογίας Εδάφους και Βιοαναλυτικής Χημείας είναι μόνο για ενήλικες.
Κάθε εργαστήριο μπορούν να το επισκεφθούν δύο ομάδες των 10 ατόμων. Η επίσκεψη διαρκεί 20′. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μόνο μία επίσκεψη.
2. ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά θα «εξερευνήσουν» τον σεισμό! Ένα εργαστήρι βασισμένο στην περιοδική έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», που λήγει στις 31 Μαΐου 2024. Για παιδιά Δημοτικού.
Τα παιδιά θα κατανοήσουν πως ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αρκετά συχνό για κάποιες περιοχές του πλανήτη και θα αντιληφθούν γιατί η χώρα μας είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής. Θα προετοιμαστούν για το τι πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να προστατευθούν όταν συμβαίνει ένας σεισμός.
3. ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Τι συμβαίνει στη Γη μας την Άνοιξη»
Από το Σωματείο ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΓΦΙ
Αν έχω κλειστά μάτια και ρουθούνια, μπορώ να καταλάβω την άνοιξη;
Τα φυτά πέφτουν σε χειμερία νάρκη;
Τι είναι ομορφότερο οι κάμπιες ή οι πεταλούδες;
Πόσα κελαηδίσματα ξέρει ένα πουλί;
Υπάρχουν κάλαντα για την Άνοιξη;
Τι είναι τα Χελιδονίσματα;
Υπάρχει λόγος για τα αρώματα και τα χρώματα των λουλουδιών;
Η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;
Πασχαλιές και πασχαλίτσες
Οι αγκινάρες είναι καρπός, μπουμπούκι ή λουλούδι;
Θα φτιάξουμε ζωντανά πρωτότυπες δημιουργίες και θα τραγουδήσουμε!
4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΗΛΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ
Απαραίτητη η προεγγραφή στο e-mail: ilem@gnhm.gr ή στον τηλεφωνικό αριθμό 210 8015870 (εσωτερικό 550)
Μέσα από αυτό το Βιωματικό Εργαστήριο για άτομα με προβλήματα όρασης, ανακαλύπτουμε τις Συλλογές του Μουσείου και τη Φύση. Νιώθουμε τα υλικά με την αφή και δημιουργούμε το δικό μας διακοσμητικό αντικείμενο εμπνευσμένο από την παρουσίαση δειγμάτων από τις συλλογές του Μουσείου.
Βοτανικό: Κλαδιά, κουκουνάρια, λουλούδια, πλατανόφυλλα κτλ.
Υδροβιολογικό: Κοχύλια, κοράλλια
Γεωλογικό: Πετρώματα, ορυκτά και απολιθώματα
Χερσαίας Ζωολογίας: Χελώνα, πουλί, ψεύτικο φίδι και έντομο Η μάθηση, συνδυάζεται με ηχητικό υλικό που επεξηγεί τις συλλογές και την ιστορία τους.
5. ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ
Για πρώτη φορά σε εορτασμό Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το ΜΓΦΙ διαθέτει ειδικές ξεναγήσεις με παράλληλη διερμηνεία στην νοηματική με την Σοφία Ρόμπολη.
Απαραίτητη είναι η προεγγραφή στον τηλεφωνικό αριθμό 6945390799
6. DOME – ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΘΟΛΟ
Θα προβληθούν δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων:
«Δεινόσαυροι, Μία Ιστορία Επιβίωσης»
«Kaluoka Hina, ο Mαγεμένος Ύφαλος»
7. «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΜΑΤΑ» – ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 360 ΜΟΙΡΩΝ
Σε αυτή την καθηλωτική προβολή, μέσα από εντυπωσιακά τρισδιάστατα γραφικά και ηχητικά εφέ, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια της Κλιματικής Αλλαγής
και τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον, σαν να βρισκόμαστε εκεί στην πραγματικότητα.
8. ΒΡΕΣ ΤΑ ΖΩΑ
Οι επιστήμονες του Μουσείου συμμετέχουν διαρκώς σε πολλά Ερευνητικά Προγράμματα! Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ποια από τα ζώα (πτηνά, ερπετά, αμφίβια, κοχύλια) και απολιθώματα που εκτίθενται στις αίθουσες) έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας!
Αναζητούν και εντοπίζουν στον Εκθεσιακό χώρο τα ζώα, για τα οποία έχουν πραγματοποιήσει έρευνα οι επιστήμονες του Μουσείου και έχουν καταγράψει σημαντικά στοιχεία για τη βιολογία τους. Με τη χρήση ενός QR CODE, θα μπορούν να διαβάσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες!
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook