Μία λησμονημένη μορφή του φεμινισμού στην Ελλάδα, παρουσιάζει η Μαρία Μενεγάκη στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς.
Η ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας Γαλλικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει τίτλο «Παναγιώτης Σοφιανόπουλος: Ένας λησμονημένος σκαπανέας του Φεµινισµού στην Ελλάδα» και η ίδια αναφέρει σχετικά για το θέμα με λίγα λόγια!
«Οι απαρχές του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα τοποθετούνται προς το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ κατά κανόνα προβάλλεται η δράση των γυναικών οι οποίες διεκδίκησαν μαχητικά ίσα δικαιώματα με το άλλο φύλο. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι και πολλοί άνδρες είχαν το σθένος να διαφοροποιηθούν
από το φύλο τους και να σταθούν αλληλέγγυοι με τις γυναίκες που αγωνίζονταν για τα δικαιώματα του φύλου τους, πολλές φορές μάλιστα υπερακοντίζοντας τα αιτήματά τους.
Ο αγώνας αυτός χρονολογείται από τις απαρχές του ελληνικού κράτους, στη δεκαετία του 1830. Ανήκει δε η πρωτοπορία σε έναν άνδρα, τον ιατροφιλόσοφο Παναγιώτη Σοφιανόπουλο (1786-1856), σχεδόν αγνοημένο ή παραγνωρισμένο από τη φεμινιστική ιστοριογραφία.
Το θέμα της διάλεξης είναι να αναδείξει την προσωπικότητα του Έλληνα διανοούμενου, τις ιδεολογικές του καταβολές και συγγένειες και, κυρίως, τον δριμύτατα καταγγελτικό του λόγο εναντίον της “υποδούλωσης” του μισού της ανθρωπότητας».
Διαβάστε: Αφιερώματα και εκδηλώσεις για την Καταστροφή: Μικρασιατικές μνήμες στη Νέα Ερυθραία