Με όραμα να δημιουργεί αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες, αλλά και με στόχο να αποτελέσει έναν από τους πρώτους προορισμούς των επισκεπτών στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία Τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ κλείνει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, ενώ από το 1990 μέχρι σήμερα φιλοξενεί μόνιμες συλλογές, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ διαθέτει μικρή αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και εργαστήριο.
Αποστολή του, μεταξύ άλλων, είναι η διάσωση της τηλεπικοινωνιακής- τεχνολογικής κληρονομιάς και η διάδοση της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στο ευρύ κοινό, αλλά και στη νέα γενιά. Επίσης, θέλει να φέρει το κοινό σε επαφή με την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, τη γνώση και την ευρηματικότητα, που αποτελεί βασικό στοιχείο της επιστήμης της τεχνολογίας
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται τόσο σε σχολικές ομάδες όσο και σε οικογένειες. Όσον αφορά τις σχολικές ομάδες απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια με θέμα τις τηλεπικοινωνίες, ενημερωτικά προγράμματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και θεατρικές παραστάσεις. Τα προγράμματα για σχολικές ομάδες προσφέρονται δωρεάν και διεξάγονται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο μήνα κάθε σχολικής χρονιάς.
Όσον αφορά τα προγράμματα για οικογένειες απευθύνονται σε ηλικιακές ομάδες 4-6 ετών και 7 έως 16 ετών με τους γονείς-συνοδούς τους. Πρόκειται για παιδαγωγικές δράσεις οι οποίες αντλούν τη θεματολογία τους από τα εκθέματα του Μουσείου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες προσφέρονται δωρεάν και διεξάγονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο κάθε σχολικής χρονιάς.
Ξεναγήσεις
Καθημερινά πραγματοποιούνται δύο ξεναγήσεις για σχολικές ομάδες, διάρκειας περίπου μίας ώρας, στις 09:30 και στις 11:00. Οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό, γίνονται δύο Κυριακές το μήνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγείται ηλεκτρονική κράτηση.
Οι συλλογές του Μουσείου
Ιστορίες επικοινωνίας, που ξεκινούν από τις Φρυκτωρίες, δηλαδή, την οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με… φλόγες, τον ήχο του κέρατος και φτάνουν στον ηλεκτρικό τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τους δορυφόρους, το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία, βρίσκονται μέσα στις μοναδικές συλλογές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, που ξεδιπλώνει έτσι την εξέλιξη ενός από τους σημαντικότερους τομείς της τεχνολογίας, τις τηλεπικοινωνίες, και παράλληλα παρουσιάζει την ιστορία της εταιρείας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την Ελλάδα και την ανάπτυξή της.
Το Μουσείο διαθέτει πλούσιες συλλογές εκθεμάτων και αρχειακού υλικού, περίπου 25.000 στο σύνολο. Αντικείμενα, τηλεγραφήματα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από άλλες εποχές, μαγνητίζουν το βλέμμα, εμπνέουν τον επισκέπτη και δημιουργούν νέες εμπειρίες!
Στο Μουσείο υπάρχουν οι παρακάτω συλλογές:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Μία πλούσια συλλογή φωτογραφιών που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό της ιστορίας του ΟΤΕ και ένα ξεχωριστό αρχείο με «τηλεφωτογραφίες». Πρόκειται για υλικό που διακινήθηκε μέσω της αντίστοιχης Υπηρεσίας του ΟΤΕ, σε έντυπα της εποχής (1950-1990) και αφορούν στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας, σε θέματα πολιτικής, αθλητισμού και τέχνης.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Ο μαγικός κόσμος του τηλεφώνου, από την ανακάλυψή του, μέχρι τα κινητά-υπολογιστές. Κύριος εκφραστής αυτής της Συλλογής είναι η τηλεφωνική συσκευή. Από την πρώτη συσκευή τύπου Bell μέχρι τα σύγχρονα smart phones και ότι άλλο αντικείμενο ή εγκατάσταση συνδέεται με την τηλεφωνία.
ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΑ
Το Μουσείο αφηγείται την ιστορία της ανάπτυξης του τηλεγραφικού δικτύου στη χώρα μας με τη μεγάλη συλλογή από μορσικούς τηλέγραφους, πομπούς του Μαρκόνι, χειριστήρια, όργανα και ότι άλλο συνέβαλλε στη διάδοση της τηλεγραφίας.
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
Από το 1856 μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, σπάνια, πρωτότυπα και συλλεκτικά τηλεγραφήματα, αποκαλύπτουν πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.
INFO:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΤΕ: Πρωτέως 25 , Νέα Κηφισιά – Τηλ. 2106201899 – www.ote.gr/mouseio.asp.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), καθώς και δύο Κυριακές κάθε μήνα 09:00-16:00