Στις θέσεις και τις προτάσεις που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο για το καλοκαιρινό πρόγραμμα απασχόλησης όσο και για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τομέα της Παιδείας, αναφέρθηκε η «Κοινωνία Παρούσα» με αντίστοιχες ανακοινώσεις της.
Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του καλοκαιρινού προγράμματος απασχόλησης, η δημοτική παράταξη τόνισε ότι «φέτος η νέα διοίκηση του κ. Ξυπολυτά με τις προτάσεις της, που υπερψηφίστηκαν από την παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 29/5, επέφερε σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα αυτό.
1) Μείωσε την συμμετοχή των παιδιών και απέκλεισε τα προ νήπια.
2) Αύξησε κατά 66% το κόστος συμμετοχής, σε μια περίοδο μεγάλης ακρίβειας.
3) Μείωσε το χρονικό διάστημα κατά 2 εβδομάδες.
4) Ανάθεσε σε ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση του έργου.
Και όλα αυτά με το επιχείρημα της μείωσης του κόστους για τον Δήμο, καθώς «λεφτά δεν υπάρχουν», όπως αναφέρει σε κάθε συμβούλιο ο δήμαρχος. Πέρυσι η οικογένεια μετείχε κατά 48%, φέτος κατά 88% στο κόστος του προγράμματος.
Εμείς πιστεύουμε, ότι στις κοινωνικές παροχές δεν υπάρχει κόστος. Υπάρχει μόνο όφελος. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων κάθε Δήμου. Η «Κοινωνία Παρούσα» ψήφισε κατά της πρότασης και θεωρεί απαραίτητο η διοίκηση να ακούσει τις ενστάσεις των γονέων και να επανακαθορίσει τις αποφάσεις της. Είναι θετικό το γεγονός ότι στο μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο για την παιδεία την Δευτέρα 03/06, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα.
Εμείς υποστηρίζουμε,
• Την παροχή του προγράμματος δωρεάν ή έστω με συμβολικό τίμημα για όλα τα παιδιά, την δωρεάν παροχή του σε περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών και την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για τη συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος.
• Την κάλυψη των παιδιών που φοιτούσαν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια του Δήμου μας για το διάστημα από 15/6 έως 31/7. Την κάλυψη παιδιών με ειδικές ανάγκες και παράλληλη στήριξη.
• Την πρόσληψη από το Δήμο, του κατάλληλου πιστοποιημένου προσωπικού: Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, γυμναστές, εικαστικοί, Θεατρική αγωγή, νοσηλευτές, προσωπικό Καθαριότητας και Φύλαξης. Την διαμόρφωση και εποπτεία του προγράμματος από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.
«Ασφαλή προσβάσιμα σχολεία, σύγχρονοι χώροι μάθησης, δημιουργίας και ανθρωπισμού»
Η παράταξη ενημέρωσε και για τις προτάσεις που κατέθεσε στην αφιερωμένη στην Παιδεία, συνεδρίαση του Δ.Σ., σχολιάζοντας παράλληλα για τη διαδικασία: «Η όλη διαδικασία που οργάνωσε το προεδρείο, ο χώρος που επιλέχθηκε να γίνει η συνεδρίαση (σε σχολείο-εξεταστικό κέντρο την επόμενη ημέρα), περιόρισε τον χρόνο, μην αφήνοντας τον απαραίτητο, για τη σοβαρότητα των θεμάτων, χρόνο να μιλήσουν δημοτικοί σύμβουλοι και να αναπτυχθεί ο διάλογος. Ίσως αυτό να ήταν και η επιδίωξη, μιας και στο τέλος δεν ψηφίστηκε κάποια απόφαση.»
Οι προτάσεις της «Κοινωνίας Παρούσας» για «ασφαλή, λειτουργικά και προσβάσιμα σχολικά κτήρια, κέντρα μάθησης, δημιουργίας και ανθρωπισμού», συνοψίζονται στα παρακάτω:
1) Αντισεισμικός, στατικός, ηλεκτρολογικός, υδραυλικός έλεγχος των κτηρίων και ενεργειακή αναβάθμισή τους.
2) Έλεγχος και αντιμετώπιση κινδύνων που υπάρχουν στα σχολικά προαύλια, στις σκάλες και στις εισόδους. Αναβάθμιση των χώρων άθλησης και αξιοποίησή τους τα απογεύματα.
3) Δημιουργία τεχνικής ομάδας άμεσης επέμβασης για συντηρήσεις, επισκευές υπό τον έλεγχο υπεύθυνου μηχανικού του Δήμου. Παράδοση εργασιών από μέρους των εργολάβων στον υπεύθυνο μηχανικό.
4) Δημιουργία βιβλίου μητρώου για κάθε σχολείο όπου θα καταγράφονται και θα υπογράφονται οι επισκευές, οι συντηρήσεις, οι επεμβάσεις εργολαβικών συνεργείων.
5) Αύξηση του ποσοστού από τον Φ.Η.Χ για τα σχολεία και πλήρης απόδοσή του.
6) Ετήσιο δημοτικό συμβούλιο για την παιδεία και ετήσιο συνέδριο για ζητήματα παιδείας με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών φορέων.
7) Μετά και την κατάργηση των σχολικών επιτροπών από το αρμόδιο υπουργείο, προτείνουμε να δημιουργηθούν άμεσα δύο αντιπροσωπευτικές Δημοτικές επιτροπές, μία για τα Νηπιαγωγεία-Δημοτικά και μία για τα Γυμνάσια-Λύκεια υπό την εποπτεία της Αντιδημαρχίας Παιδείας. Θα έχουν ως βασικό ρόλο να συμβάλλουν στην αξιολόγηση, την ιεράρχηση και την προτεραιοποίηση των αιτημάτων των σχολείων, για την αντιμετώπισή τους.
8) Προγράμματα μέσα στα σχολεία για συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών σε θέματα νεανικής παραβατικότητας, σχολικού εκφοβισμού και βίας στις εφηβικές σχέσεις από την επιστημονική ομάδα της ΠΡΟΝΟΗ και άλλους εξειδικευμένους φορείς, εξασφαλισμένη παροχή ψυχολογικής στήριξης μαθητών και μαθητριών σε όλα τα σχολεία του Δήμου.
9) Φύλαξη όλων των σχολείων σε 2 βάρδιες από μόνιμο προσωπικό. Καθημερινή καθαριότητα από μόνιμο προσωπικό αποκλειστικό για τα σχολεία. Ετήσιος καθαρισμός από συνεργείο για τζάμια, κουρτίνες κ.α.
10) Μελέτη, σχεδιασμός σε βάθος 10ετίας για την αναγκαιότητα νέων σχολικών κτιρίων, για την δημιουργία ΕΠΑΛ τεχνικών ειδικοτήτων και Καλλιτεχνικού σχολείου. Ίδρυση και λειτουργία του εγκεκριμένου από το δημοτικό συμβούλιο ΕΝΕΕΓΥΛ Κηφισιάς (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο) για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
11) Πρόσβαση σε όλα τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες για άτομα με κινητικά προβλήματα. Τοποθέτηση ραμπών και ανελκυστήρων.
12) Συνδιοργάνωση με τα σχολεία δράσεων όπως Μαθητικό Φεστιβάλ ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, Μέρα προστασίας, φροντίδας του σχολικού περιβάλλοντος κ.λπ.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook