Σεμινάριο κατάρτισης πάνω στην επιστήμη της πρόληψης, υλοποιήθηκε στις 7 και 8 Απριλίου, με τη συμμετοχή της Σωτηρία Μακαρώνη, ψυχολόγου και επιστημονικά υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς.
Το σεμινάριο εντάχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κατάρτισης για επαγγελματίες που υλοποιούν παρεμβάσεις “Take prevention science training to the substance use and crime prevention frontline – Politeia” το οποίο υλοποιείται στη χώρα μας, με το συντονισμό του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) – ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) και διοργανώθηκε με το Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης Κεντρικής Μακεδονίας. Φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» Δήμου Νεάπολης-Συκεών, που συμμετέχει ενεργά στη προσπάθεια.
Στο πρόγραμμα Politeia συμμετέχουν 15 φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα ναρκωτικά (EMCDDA, www.emcdda.europa.eu) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα στην Πρόληψη (EUSPR, www.emcdda.europa.eu), καθώς και την υποστήριξη του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC, www.unodc.org ) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας (EUCPN, www.eucpn.org).
Βασικοί στόχοι του Politeia είναι:
– η δημιουργία ενός προγράμματος κατάρτισης για την επιστήμη της πρόληψης, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες που εμπλέκονται στην υλοποίηση της πρόληψης,
– η αποτύπωση των παρεμβάσεων που υλοποιούνται σε επιλεγμένες περιοχές και η ενίσχυση του σχεδιασμού τους,
– η διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου και των προστατευτικών παραγόντων μιας επιλεγμένης κοινότητας.
Οι δράσεις του Politeia, σημειώνει στην ενημέρωσή της η «Προνόη» απευθύνονται σε διάφορους επαγγελματίες που ασχολούνται με την πρόληψη εξαρτητικών και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών και, συγκεκριμένα, με την υλοποίηση παρεμβάσεων σε αυτόν τον τομέα. Στις επαγγελματικές ομάδες που υλοποιούν παρεμβάσεις πρόληψης περιλαμβάνονται: στελέχη πρόληψης, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας, επαγγελματίες που δουλεύουν με παιδιά/εφήβους, αστυνομικοί, επιμελητές ανηλίκων, αστυνομικοί, ιερείς κτλ.
Η πρώτη κατάρτιση στην οποία συμμετείχαν 30 επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων, άρχισε από την Κεντρική Μακεδονία με τη συνεργασία του ΕΚΤΕΠΝ με τα Κέντρα Πρόληψης Θεσσαλονίκης («Πυξίδα», «Σείριος», «Δίκτυο Άλφα», «Ελπίδα»), Κιλκίς («Νηρέας»), Πέλλας («Όραμα»), Ημαθίας («Πρόσβαση») και Χαλκιδικής («Πνοή») και την υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ.
Η κατάρτιση θα ολοκληρωθεί τους μήνες που ακολουθούν με το e-learning που θα δώσει σε συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση στα θέματα που θίχτηκαν. Εκπαιδεύτριες της ομάδας ήταν οι κυρίες: Ιουλία Μπάφη, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ και συντονίστρια του προγράμματος Politeia στη χώρα μας, η Σωτηρία Μακαρώνη, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» και η Μαρία Κυριακίδου, ψυχολόγος, αν. επιστημονικά υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα».
«Έχω τη Δύναμη»
Ένα μεγάλο «Stop» στον εκφοβισμό φώναξαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου της Κηφισιάς μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης βραχείων ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Μαρτίου του 2023 σε όλα τα τμήματα όλων των τάξεων του Γυμνασίου.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Έχω τη Δύναμη», συντονίζει η Διονυσία Γιαννοπούλου, αναπληρώτρια επ. υπεύθυνη της «Προνόης», κοινωνική λειτουργός και ψυχοθεραπεύτρια ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι δύο εκπαιδευόμενες ψυχολόγοι Κυριακή Κατσούδα και Χριστίνα Κορακιανίτη.
Διαβάστε: «Προνόη» & 3ο ΓΕΛ: Παρεμβάσεις για τις επιθετικές συμπεριφορές