Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής του πολιτικής, ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία των πρώτων καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων (βιοαπόβλητα). Η αρχή έγινε από τη Λαϊκή Αγορά επί της οδού Μπακογιάννη, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.
Στους καφέ κάδους θα εναποτίθενται τα βιοαπόβλητα από τη Λαϊκή Αγορά κατά την ημέρα λειτουργίας της. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, σταδιακά οργανώνεται στον Δήμο Κηφισιάς η τοποθέτηση καφέ κάδων και στις υπόλοιπες οδούς των Λαϊκών Αγορών, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι στην Λαϊκή Αγορά της Νέας Ερυθραίας.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και τους αντιδημάρχους Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ζέτη Κασιμάτη και Γιώργο Σκορδίλη αντίστοιχα, την Τετάρτη ενημέρωσαν και παρότρυναν τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Λαϊκή Αγορά επί της οδού Μπακογιάννη να χρησιμοποιούν τους καφέ κάδους ρίχνοντας εκεί τα υπολείμματα φυτικών προϊόντων.
Στη δράση συμμετείχαν και ο γενικός γραμματέας της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α.) Κώστας Σφύρλας καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου παραγωγών Γ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών Γιάννης Παπαδάκης, η πρόεδρος του «Δ. Βικέλας» Λίλα Παπαδημητρίου και οι εργαζόμενοι του Δήμου Γεωργία Μπαντελά και Πέτρος Παππάς.
Να σημειώσουμε ότι η χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς το υλικό που συλλέγεται, μετατρέπεται κατόπιν επεξεργασίας σε κομπόστ (λίπασμα).
Γιώργος Θωμάκος: Διαθέτουμε υψηλή κουλτούρα ανακύκλωσης
Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας των καφέ κάδων στον Δήμο ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος δήλωσε: Ο Δήμος Κηφισιάς είναι η Κηπούπολη των Βορείων Προαστίων. Ένας «πράσινος» Δήμος απαιτείται να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων του. Ξεκινάμε την ανάπτυξη του νέου δικτύου καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (φλούδες, λαχανικά, γκαζόν, φύλλα κ.α.) με στόχο την μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του Περιβάλλοντος. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν πρώτη ύλη για κάτι καινούργιο. Το κομπόστ που παράγεται είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα.
Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής, τα απορρίμματα των καφέ κάδων θα συλλέγονται από το ειδικό απορριμματοφόρο. Ο Δήμος Κηφισιάς χορηγεί δωρεάν καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες στους ενδιαφερόμενους πολίτες κι επιχειρήσεις. Διαθέτουμε υψηλή κουλτούρα ανακύκλωσης αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων. Μπορούμε να πετύχουμε κι αυτό το στόχο όλοι μαζί».
Λουκία Κεφαλογιάννη: Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε μεταξύ άλλων: Στον βόρειο τομέα έχουμε ξεκινήσει δυναμικά να ξεριζώνουμε παλιές συνήθειες με στόχο να κάνουμε πράξη το όραμα του Περιφερειάρχη μας, Γιώργου Πατούλη για μια νέα «πράσινη» αρχή́ στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και πολίτες είμαστε όλοι μαζί».
Γιώργος Σκορδίλης: «Ξεκινήσαμε»
Εμφανώς ικανοποιημένος ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σκορδίλης σχολίασε για το θέμα: Ξεκινήσαμε! Εγκαταστήσαμε τους κάδους κομποστοποίησης στη λαϊκή αγορά των Αλωνίων. Μοιράσαμε ενημερωτικό φυλλάδιο στους παραγωγούς και βιοδιασπώμενες σακκούλες μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Λουκία Κεφαλογιάννη, τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο, την Αντιδήμαρχο Ζέτη Κασιμάτη και τον πρόεδρο των παραγωγών Σπύρλο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Γεωργία Μπαντελά και τον Πέτρο Παππά για την συνεργασία μας. Συνεχίζουμε με τη λαϊκή της Νέας Ερυθραίας και των άλλων περιοχών.
Τέλος να τονίσουμε ότι σύντομα θα αναρτηθεί στο portal του Δήμου Κηφισιάς (www.kifissia.gr) η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πολιτών και επιχειρήσεων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου και να παραλάβουν τον εξοπλισμό (δωρεάν καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες).
Τι κομποστοποιείται:
Φρούτα, λαχανικά, φλούδες, κοτσάνια
Κρέας, ψάρι, θαλασσινά (με τα κόκκαλα) ΠΑΝΤΑ μαγειρεμένα
Αυγά (με τα τσόφλια)
Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρρευστες κρέμες, γιαούρτι)
Ξηροί καρποί και περιβλήματα
Κουκούτσια ελιάς
Λίγα φύλλα, γκαζόν
Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (ΟΧΙ χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)
Τι δεν κομποστοποιείται:
Νωπά κρέατα και ψάρια
Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι
Στάχτη
Γυαλιστερά, πλαστικοποιημένα ή χρωματιστά χαρτιά, (π.χ.
περιοδικά)
Μαγειρικά λάδια, λίπη
Τροφές και περιττώματα ζώων
Συσκευασίες κάθε είδους (μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.α. μπαίνουν στον μπλε κάδο)
Απόβλητα υγειονομικού τύπου(πάνες, χαρτιά υγείας κλπ)
Διαβάστε: Συνεχίζονται οι εργασίες για το φυσικό αέριο στη Νέα Ερυθραία