Το επίκαιρο θέμα της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών αλλά και της απαραίτητης εμβολιαστικής κάλυψης συζητήθηκε εκτενώς σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας την προηγούμενη εβδομάδα.
Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής της εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Κηφισιάς. Η Ημερίδα με θέμα «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» έγινε για έβδομη συνεχή χρονιά, με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υπο την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Κηφισιάς Κατερίνα Καραλή, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Χρέος μας η ενημέρωση και η προφύλαξη της νέας γενιάς, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας». Στη συνέχεια η συντονίστρια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις Νταίζη Παπαθανασοπούλου, μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου του Δικτύου Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής, αναφέροντας «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση στάσης ζωής των παιδιών μας σε σχέση με την ορθή χρήση αντιβιοτικών και την απαραίτητη εμβολιαστική τους κάλυψη».
Επιπλέον η Νταίζη Παπαθανασοπούλου περιέγραψε περιληπτικά το πρόγραμμα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, Δ/ντης της Β΄ Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία Αθανάσιος Σκουτέλης, μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή τους. Στη συνέχεια παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κ. Ι. Μπουλντούμη. Ακολούθησε ομιλία σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από τις λοιμώξεις: Εμβόλια και μέτρα υγιεινής.
Στη συνέχεια η Νταίζη Παπαθανασοπούλου , παρουσίασε έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug». Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους χρησιμοποιώντας και το υλικό που παρουσιάστηκε με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών.
Τέλος η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, ψυχολόγος, Μαρία Αϊδίνη, απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς σημείωσε ότι λόγω της ιδιότητάς τους και της σχέσης που έχουν αναπτύξει και με τα παιδιά, αλλά και με τους γονείς, είναι σημαντικό αυτό να αξιοποιηθεί για να ενημερωθούν και ως προς την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την ατομική ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στην κοινωνία για τον εμβολιασμό. Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς την οποία συντόνισε η Κατερίνα Καραλή.