Ρεπορτάζ: Ξένια Γιαννάκου
Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, συντάραξε βαθύτατα τη νεολαία της Ελλάδας καθώς μεγάλος αριθμός των θυμάτων της ήταν νεαρά παιδιά.
Μαθητές απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, εξωτερίκευσαν με τους δικούς τους, ποικίλους τρόπους, τη θλίψη αλλά και την οργή τους για τα όσα οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία ενώ παράλληλα βροντοφώναξαν με ελπίδα το «ποτέ ξανά».
Το δικό τους λιθαράκι τιμής για τους νεκρούς έβαλαν οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κηφισιάς, συνοδοιπορούμενοι από τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τον Δήμο, σε μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης.
Το πρωινό της Τετάρτης 5 Απριλίου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν συμπληρωθούν 40 ημέρες από την εθνική τραγωδία, το κουδούνι που χτύπησε στο Λύκειο, έφερε όλους τους μαθητές στον προαύλιο χώρο για να θυμηθούν και να τιμήσουν εκείνους που έφυγαν νωρίς.
Κρατώντας από ένα καρτελάκι πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο το όνομα και η ηλικία καθενός από τα θύματα του δυστυχήματος, ένας ένας οι μαθητές και οι μαθήτριες -φωνάζοντας δυνατά το κάθε όνομα- φύτεψαν από ένα κόκκινο γεράνι στη μνήμη τους και δίπλα του στερέωσαν το καρτελάκι.
«Όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων πρέπει να στέκονται σε τέτοια γεγονότα, όπως έγινε και πέρυσι με τον πόλεμο στην Ουκρανία», μας είπαν δύο μαθήτριες, η Μαριάννα και η Χριστίνα, οι οποίες παρακολουθούσαν εμφανώς συγκινημένες την τελετή.
«Η εκδήλωση γίνεται στη μνήμη των θυμάτων και σαν ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος των οικογενειών», σημείωσε από την πλευρά της η υποδιευθύντρια του σχολείου Κυριακή Λεβογιάννη, η οποία μαζί με τον έτερο υποδιευθυντή Ιωάννη Μποσταντζόγλου, το διδακτικό προσωπικό, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Πόλυ Αστερίου και γονείς των παιδιών, απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Βασιλική Αβδελά τόνισε: «Στη μνήμη των 57 θυμάτων, να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά παιδιά και να μην θρηνήσουν ποτέ ξανά μανάδες. Ποτέ ξανά!»
Η Πόλυ Αστερίου συγκινημένη και αυτή μας είπε: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, το λέω και συγκινούμαι σαν μάνα, σαν γιαγιά, σαν πολίτης με αυτό που συνέβη στα Τέμπη, να χαθούν τόσες ζωές. Δεν υπάρχει πιο τραγικό από το να χάνεις ένα παιδί, ο πόνος δεν ξεπερνιέται με τίποτα. Θερμά συγχαρητήρια στο 3ο Λύκειο που είχε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία που μπορεί να γίνει παράδειγμα και για άλλα σχολεία. Στη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων έγινε μια πολύ ωραία τελετή, μας συγκίνησε όλους».
Κρεμασμένο στον τοίχο του σχολείου, δίπλα σε αυτό τον μικρό κήπο τιμής, βρισκόταν ένα πανό με το μήνυμα «Μαμά δεν θα γυρίσω» και ζωγραφισμένο ένα κόκκινο γεράνι.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή απ’ όλους τους παρευρισκόμενους ενώ στη συνέχεια, οι μαθητές της Α’ Λυκείου συγκεντρώθηκαν στον χώρο του αμφιθεάτρου, όπου μαζί με καθηγητές τους διεξήχθη συζήτηση με αφορμή το τραγικό γεγονός, με στόχο να βγει από αυτή την τραγωδία ένα μήνυμα, να μας διδάξει κάτι, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε.
Τα παιδιά μίλησαν για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν, για την ανάγκη να μπουν οι βάσεις ώστε να είναι η χώρα μας πιο ασφαλής και φυσικά δεν ξέχασαν τους «ήρωες» όπως τους χαρακτήρισαν, τους νέους εκείνους που με κίνδυνο τη ζωή τους, έσωσαν συνανθρώπους μας, μέσα από τα συντρίμμια.
Η φιλόλογος Μαρία Αναστασάκη διάβασε ένα ποίημα που έγραψαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης και το οποίο φάνηκε να συγκινεί ιδιαίτερα τους μαθητές και έκλεισε την εκδήλωση με μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη, σχετικά με την υπευθυνότητα: «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω».
Τη συζήτηση παρακολούθησε και ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος απευθύνθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες, μιλώντας τους για την προσοχή και την υπευθυνότητα που απαιτεί η ζωή από την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Μιλώντας στην Αμαρυσία για αυτή την εκδήλωση τιμής, ο Γιώργος Θωμάκος δήλωσε:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι -μέσα στην τραγωδία φυσικά- που τέτοιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από τα παιδιά μας, από τη σχολική κοινότητα. Πρωτοβουλίες υποδειγματικές, που έχουν διάσταση όχι μόνο φυσικά εκπαιδευτική αλλά και πνευματική με την έννοια ότι οι ψυχές των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας, που πάντα θα πενθούμε, ευφραίνονται, ικανοποιούνται από τέτοιες πράξεις ενθύμησης. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους μαθητές για τις προεκτάσεις της τραγωδίας, με προβληματισμούς. Είχα την ευκαιρία να τους μιλήσω από καρδιάς, ότι το αίσθημα του καθήκοντος διαπερνά όλη την κοινωνία όχι μόνο τους ηγέτες, τους ταγούς αλλά και έναν μαθητή και έναν 16χρονο που και εκείνος πρέπει να προσέχει διαρκώς και να ελέγχει το περιβάλλον του. Άρα η ενσυναίσθηση και η το αίσθημα καθήκοντος είναι δύο μηνύματα μέσα από αυτές τις μεγάλες απώλειες. Συγχαρητήρια στη σχολική κοινότητα του 3ου Λυκείου Κηφισιάς για αυτή συμβολική πρωτοβουλία που δείχνει υψηλό επίπεδο ευαισθησίας», κατέληξε ο δήμαρχος.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr