Δύο σημαντικές διαλέξεις, τις οποίες «συνδέει» η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσιάζονται από το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς.
«Τα Ρολόγια του Αγώνα από την Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου»
Η ιστορικός, επιμελήτρια Συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Νικολέττα Ζυγούρη, παρουσιάζει μία ακόμη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο: «Τα Ρολόγια του Αγώνα από την Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου»
Η ίδια σημειώνει για το θέμα:
«Τα ρολόγια τσέπης των Αγωνιστών του 1821 και τα περίφημα επιτραπέζια γαλλικά ρολόγια με φιλελληνική διακόσμηση μας ταξιδεύουν στα χρόνια του Αγώνα.
Γίνονται η αφορμή για να μιλήσουμε για τους πρωταγωνιστές του Αγώνα και τη σχέση τους με το δυτικό τρόπο μετρήματος του χρόνου, εντός και εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1789-1821) καθώς και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και των πρώτων χρόνων διαμόρφωσης του ελληνικού κράτους.
Επίσης τα εκκρεμή επιτραπέζια γαλλικά ρολόγια διακοσμημένα με φιλελληνικά θέματα αποτελούν τεκμήριο της επιρροής που η τέχνη των Φιλελλήνων άσκησε στην διακόσμηση χρηστικών αντικειμένων τα οποία με την παρουσία τους σε κάθε αστικό σπίτι, διέδιδαν αθόρυβα στην Ευρώπη, από το 1825 μέχρι και το 1850 περίπου, το υπέρ της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων μήνυμα».
Δείτε τη διάλεξη:
«Προς όφελος των Ελλήνων»: Η Φιλελληνική Έκθεση στην γκαλερί Lebrun στο Παρίσι το 1826»
Η δρ Ιστορίας Τέχνης Αμαλία Παπαϊωάννου, μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 1826 και στην φιλελληνική δράση γνωστών καλλιτεχνών με αυτή τη διάλεξη.
Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα:
«Το 1826 δεν πραγματοποιείται το προγραμματισμένο Σαλόνι της Ακαδημίας και οι καλλιτέχνες αποφασίζουν να εκθέσουν τα έργα τους ανεξάρτητα στην παρισινή γκαλερί Lebrun: “Μετατρέπουν μία πράξη ανεξαρτησίας σε μία πράξη φιλανθρωπίας. Αυτή είναι η αυθόρμητη επιθυμία όλων των καλλιτεχνών και η έκθεση ανοίγει με σκοπό να επωφεληθούν οι Έλληνες”, γράφει ο Louis Vitet στην εφημερίδα Le Globe στις 23 Μαΐου 1826.
Στην έκθεση της γκαλερί Lebrun συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με παλιά και νέα έργα, αλλά και πολλοί συλλέκτες. Έτσι, π.χ. βλέπουμε στην έκθεση πολλά έργα του Jacques-Louis David, ο οποίος είχε πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο (1825) και γνωστά έργα που έχουν εκτεθεί σε προηγούμενα Σαλόνια. Στην έκθεση μετέχουν καλλιτέχνες με έργα της μετεπαναστατικής, της ναπολεόντειας και της σύγχρονής τους εποχής, καθιστώντας την έναν μοναδικό χώρο συνεύρεσης του ήδη καθιερωμένου Νεοκλασικισμού με το ανερχόμενο κίνημα του Ρομαντισμού. Μεταξύ των πινάκων ξεχωρίζουν θέματα εμπνευσμένα από έργα του λόρδου Βύρωνα, ο οποίος είχε πεθάνει το 1824 στο Μεσολόγγι και ιδίως ο Γκιαούρης, φιλελληνικό ποίημα με μεγάλη απήχηση στις εικαστικές τέχνες. Εξίσου δημοφιλές είναι και το φιλελληνικό ποίημα “Ο θάνατος του νεαρού διακόνου από τη Μεσσήνη του Casimir Delavigne”».
Δείτε τη διάλεξη:
Διαβάστε: «Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Τα σωζόμενα τυπογραφικά πιεστήρια του Αγώνα»