Οι αλλαγές που έχει φέρει η εποχή της καραντίνας στην καθημερινότητα της οικογένειας, είναι τεράστιες. Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι η αναμενόμενη και αναπόφευκτη αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας από μικρούς αλλά και μεγάλους. Οι δεύτεροι όμως καλούνται να επιδείξουν μία ευελιξία απέναντι στα παιδιά, ανάλογη με τις νέες αυτές συνθήκες.
Κι εδώ έρχεται το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Κηφισιάς, «Προνόη», να δώσει τις χρήσιμες συμβουλές του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο «υπερβολικός έλεγχος και οι τσακωμοί φέρνουν συχνά το αντίθετο αποτέλεσμα. Χρειάζεται μια υγιής οριοθέτηση σε συνεργασία και με συζήτηση με τα παιδιά και παροχή εναλλακτικών από τους γονείς.»
Για παράδειγμα, «οι γονείς μπορούν να οργανώνουν κάποιες κοινές δραστηριότητες που να εμπλέκουν όλα τα μέλη της οικογένειας (μαγειρική, βόλτες, επιτραπέζια). Ενδεχομένως, μπορούν να ενθαρρύνουν και μια χρήση του διαδικτύου πιο κοινωνική, λόγου χάρη να συνομιλήσουν όλοι μαζί με φίλους ή να δουν μαζί μια ταινία ή να εμπλακούν σε μια δραστηριότητα διαδικτυακή αλλά από κοινού ώστε να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στη σωστή και ασφαλή χρήση κατά την περιήγησή τους σε αυτό. Επίσης, μπορούν να ενθαρρύνουν δραστηριότητες διαδικτυακές που απαιτούν σωματική δραστηριότητα όπως για παράδειγμα, γυμναστική, χορό κτλ.»
Όπως τονίζει το «Προνόη», πριν αρχίσουν οι γονείς να ανησυχούν για τον χρόνο που δαπανούν παιδιά και έφηβοι συνδεδεμένοι, «είναι σημαντικό να διακρίνουμε αν υπάρχει μια χρήση που γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους για εκπαίδευση, διασκέδαση, επικοινωνία και σύνδεση ή αν υπάρχει μια δυσλειτουργική χρήση που γίνεται σε βάρος της υγείας τους ψυχικής και σωματικής και της γενικότερης λειτουργικότητας τους. Σημαντικό είναι να δούμε όχι τόσο τον χρόνο που δαπανάται on line, όσο το τι κάνει το παιδί ή ο/η έφηβος μέσα στο διαδίκτυο.
Μιλάει παραδείγματος χάριν με φίλους; Πειραματίζεται με μουσική; Ενθαρρύνετε το! Υποστηρίξτε την ανάγκη του παιδιού σας για κοινωνικοποίηση και δημιουργικότητα. Υπογραμμίστε τη δημιουργική έκφραση και τη θετική χρήση της τεχνολογίας διατηρώντας μια ισορροπία στις καθημερινές εργασίες για τη μελέτη, στην σωματική δραστηριότητα, την προσωπική υγιεινή και φροντίδα και σε άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
Διαβάστε: «Εξαρτήσεις και γονεϊκότητα» επί τάπητος από το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη»
Τέλος, μην αισθάνεστε τύψεις για την αύξηση του χρόνου στις οθόνες. Όπως ειπώθηκε και στους New York Times πρόσφατα, ο Covid-19 έληξε το debate για τον χρόνο στις οθόνες και οι οθόνες νίκησαν! Μικροί και μεγάλοι είναι πολύ περισσότερη ώρα online γιατί εκεί δουλεύουν, κάνουν ψώνια, επικοινωνούν με φίλους, συναδέλφους και με την ευρύτερη οικογένεια, κτλ. Οι γονείς αποτελούν, οι ίδιοι πρότυπο για τα παιδιά τους και η δική τους στάση στο διαδίκτυο, συνεπώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη χρήση που γίνεται και από τα παιδιά. Εξηγούμε στα παιδιά ότι είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη στην οποία όλοι αναγκαζόμαστε να καθόμαστε, μικροί και μεγάλοι περισσότερο στο διαδίκτυο και στις οθόνες. Παρόλο που η οριοθέτηση του χρόνου στο διαδίκτυο είναι μεγάλη πρόκληση αυτή την στιγμή επιμείνετε στα συχνά διαλείμματα τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας», καταλήγει το «Προνόη».
Διαβάστε: «Πάμε δυνατά»: Μια ομάδα για γονείς εφήβων εν μέσω πανδημίας