Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές στο Ζηρίνειο είναι ο Βασίλης Πανάγος. Ένας άνθρωπος που, για πολλά χρόνια, προσφέρει στην αγαπημένη του ομάδα, τον Ηρακλή Κηφισιάς, από όλα τα «πόστα». Είναι ο άνθρωπος που στα δύσκολα, «έβαλε πλάτη», προκειμένου να σταθεί όρθιο το οικοδόμημα του συλλόγου και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Σχεδόν 365 μέρες, μετά την ανάληψη της προεδρίας φαίνεται ότι το «νερό μπαίνει στο αυλάκι» με τον Ηρακλή να ατενίζει το μέλλον με θάρρος και αποφασιστικότητα. Σήμερα, ο Βασίλης Πανάγος μιλά αποκλειστικά στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» για τους λόγους που έφεραν τον σύλλογο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αλλά και για το μέλλον του Ηρακλή. Μιλά για τον σχεδιασμό του συλλόγου, για το όραμα του αείμνηστου Αντώνη Τζίκα και απαντά στα σενάρια συνεργασίας των συλλόγων βόλεϊ της πόλης. Έτσι…
Συνέντευξη: Νίκος Καραβάσιος
Πέρυσι κληθήκατε να «σώσετε» τον Σύλλογο από τη διάλυσή του. Τί οδήγησε τον Ηρακλή σε αυτή την κατάσταση;
Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά, καθώς ο σύλλογος το καλοκαίρι ήταν στον αέρα, εξαιτίας των διοικητικών προβλημάτων. Συμβαίνει σε αρκετά σωματεία, αφού όλοι μας προσφέρουμε εθελοντικά και, εάν εμπιστευτείς λάθος ανθρώπους, εύκολα βρίσκεσαι σε δύσκολες καταστάσεις, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη που τους δίνουν οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται ερήμην σου αποφάσεις, να υπάρχει κακοδιαχείριση των πόρων, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού.
Όταν συνειδητοποίησα το τι είχε γίνει και, επειδή δεν συμφωνούσα με τα όσα γινόντουσαν, παραιτήθηκα. Στη συνέχεια κι ενώ τα προβλήματα βγήκαν προς τα έξω, υπήρξε μεγάλη αντίδραση από παλαιά μέλη και γονείς αθλητών, οπότε ο σύλλογος βρέθηκε ένα βήμα πριν τη διάλυση. Τελευταία στιγμή συσπειρωθήκαμε παλαιά μέλη και ορισμένοι γονείς και αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διάσωσης.
Από πέρυσι μαζί με τον φίλο και Αντιπρόεδρο Νικηφόρο Τρομπούκη προσπαθούμε να βάλουμε σε μια τάξη τον σύλλογο, συμμαζευόμαστε, προσπαθούμε να δουλέψουμε με διαφάνεια και πιο τεχνοκρατικά, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα κι αυτό ενοχλεί. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όταν είσαι επιτυχημένος, σε ζηλεύουν και ο Ηρακλής Κηφισιάς ενοχλεί πολλούς με τις επιτυχίες του. Η διοικητική ομάδα που βρέθηκε δίπλα μου δέχτηκε πολλά πισώπλατα χτυπήματα και όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα και οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά όλη αυτή η διαδικασία μάς πείσμωσε και μάς έκανε πιο δυνατούς
Πόσο επηρέασε ψυχολογικά και αγωνιστικά παίκτριες και παράγοντες αυτή η κατάσταση;
Ακριβώς, επειδή όλα αυτά έγιναν τελευταία στιγμή (στη λήξη των μεταγραφών) πήραμε ότι υπήρχε διαθέσιμο και οι αθλήτριες που στελέχωσαν την περσινή ομάδα δεν είχαν τις δυνατότητες να την κρατήσουν στην κατηγορία. Αυτά επηρέασαν και το Δ.Σ., καθώς βρήκαμε πολλά εμπόδια και χρωστούμενα.
Πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι «αφήνει πίσω αυτούς που τον χρεοκόπησαν». Σε τί βαθμό έχει προχωρήσει η εξυγίανση;
Με βοήθεια από ειδικούς (νομικό και λογιστικό σύμβουλο) έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να εξυγιάνουμε τον σύλλογο. Πρέπει να λειτουργούμε με διαφάνεια και σύμφωνα με εταιρικά πρότυπα, καθώς πλέον τα σωματεία λειτουργούν ως εταιρείες. Έτσι και εμείς, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε, έχοντας ως παράδειγμα μεγάλα σωματεία του εξωτερικού. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη ακαδημία στην Ελλάδα και να υπάρχουν συνεργασίες με ομάδες του εξωτερικού. Η Κηφισιά ήταν, είναι και θα είναι, η ελληνική πόλη του βόλεϊ.
Σε λίγο ξεκινά η νέα αγωνιστική περίοδος. Ποιός ο σχεδιασμός του Συλλόγου τόσο στη γυναικεία ομάδα όσο και στις Ακαδημίες;
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε τις προσθήκες των έμπειρων αθλητριών, που μαζί με τα ταλαντούχα παιδιά του συλλόγου, θα στελεχώσουν την ομάδα στην Α2. Στόχος είναι μία αξιοπρεπής πορεία και με αρκετή δουλειά να αρχίσουμε ξανά να στηριζόμαστε σε δικές μας αθλήτριες και όχι σε αμφιβόλου ποιότητας «μισθοφόρους», που, όπως είδαμε και στο παρελθόν, μπορούν να σε οδηγήσουν στην καταστροφή.
Θεωρείτε επαρκείς τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ζηρίνειο, τόσο για προπονήσεις όσο και για αγώνες; Αν όχι, γιατί;
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα… Σίγουρα οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν. Το παλαιό κλειστό είναι πολύ μικρό ακόμα και για προπονήσεις. Το μεγάλο κλειστό δεν επαρκεί ούτε για τους αγώνες των σωματείων, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε για αγώνες των αναπτυξιακών τμημάτων το μπαλόνι με πολλά προβλήματα. Δεν διαθέτει αποδυτήρια, τον χειμώνα εισέρχονται νερά και αέρας και πολλές φορές κλείνει λόγω επικινδυνότητας. Το πάτωμα δεν έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη μείωση των κραδασμών από τα άλματα και είναι ακατάλληλο ακόμα και για προπονήσεις, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση και τραυματισμό αθλητριών.
Ειδικά τα δικά μας τμήματα, που κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν στα πανελλήνια πρωταθλήματα, είναι αδύνατον να μην έχουν ώρες προπόνησης ή να προπονούνται σε ακατάλληλα γήπεδα. Παρόλο που τα τμήματα μας πρωταγωνιστούν στα πανελλήνια πρωταθλήματα και η γυναικεία ομάδα συμμετέχει πάντα σε Εθνικά πρωταθλήματα, τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν η μοναδική ομάδα που νοίκιαζε ώρες στο ΟΑΚΑ, καθώς δεν επαρκούν τα γήπεδα. Η Κηφισιά χρειάζεται άμεσα ένα κλειστό γυμναστήριο. Εμείς, κατά καιρούς, έχουμε προτείνει την ανέγερση ενός νέου κλειστού, πιθανά και σε κάποιο από τα σχολεία του δήμου μας. Ίσως, είναι ευκαιρία να γίνει ένα νέο κλειστό στον χώρο της ΧΑΝΘ τώρα που συμφώνησε ο δήμος την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων.
Ο Σύλλογος ξεκίνησε στα πρότυπα του Ηρακλή. Αυτό το όραμα παραμένει ακόμα για το αύριο;
Όλα ξεκίνησαν από τον δάσκαλο και ηγετική μορφή του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού, τον Αντώνη Τζίκα (Νίνος). Ο Νίνος ήταν αθλητικός παράγοντας επί δεκαετίες, προσφέροντας τα μέγιστα στον ελληνικό αθλητισμό, στο ολυμπιακό κίνημα και τη νεολαία. Είχα την ευκαιρία να ζήσω δίπλα του και μας μεταλαμπάδευσε τα ιδανικά του και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που έμεινα στον σύλλογο.
Ο Ηρακλής Κηφισιάς, με την πολύ καλή δουλεία που κάνει από την ίδρυση του έως σήμερα, διαθέτει μία από τις καλύτερες ακαδημίες στον χώρο μας, ακολουθώντας το όραμα του Τζίκα. Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο το ότι όλα αυτά τα χρόνια βγάζουμε ταλαντούχες αθλήτριες, που στελεχώνουν την πρώτη ομάδα μας, αλλά και κορυφαίες ομάδες στην Α1 και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Επίσης, είμαστε ο πολυνίκης σύλλογος στην Ελλάδα με την κατάκτηση των περισσότερων διακρίσεων στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.
Ο Ηρακλής Κηφισιάς θα συνεχίσει να εκπλήσσει ευχάριστα τον κόσμο του γυναικείου βόλεϊ, αναδεικνύοντας συνεχώς νέα ταλέντα (ήδη προετοιμάζεται η νέα φουρνιά). Αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που γίνεται σε όλα τα τμήματα του συλλόγου. Το «ρόπαλο» του Ηρακλή είναι η συνέπεια, η αγάπη και θέληση για να διδάξει στα νέα παιδιά τις αξίες της ζωής, την ιδέα του Αθλητισμού, την έννοια της ομαδικότητας, τη χαρά τη νίκης και τη σημασία της ήττας.
Φήμες κυκλοφόρησαν προσφάτως πως ορισμένοι παράγοντες ενδιαφέρονται για τη συνεργασία όλων των ομάδων βόλεϊ του Δήμου. Εσείς, πώς βρίσκεται αυτή την ιδέα;
Όπως είπα και προηγουμένως, η Κηφισιά είναι πόλη του βόλεϊ. Η συνεργασία των σωματείων είναι κάτι που θα είχε πολλαπλά οφέλη για όλους. Πιστεύω ότι είναι μονόδρομος και, εφόσον γίνει πραγματικότητα και δεν υπάρξουν κοντόφθαλμοι, μόνο καλά αποτελέσματα θα φέρει. Εμείς, ως διοίκηση, το επιδιώκουμε και το στηρίζουμε. Με τις επιτυχίες που έχουμε, ως σωματεία, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη από τον Δήμο, την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.