Δριμύτερο συνεχίζει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς, με διαλέξεις σε ενδιαφέροντα επιστημονικά πεδία με διακεκριμένους καθηγητές και επιστήμονες, να αναλύουν θέματα ιστορίας, ψυχολογίας, αρχαιολογίας, φιλοσοφίας.
Οι συναντήσεις των επόμενων ημερών:
ΠΕΜΠΤΗ 16
18:00 – 19:30
Λαμπρινός Πλατυπόδης, καθηγητής – σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Αναστασία Παμουκτσόγλου, δρ Κοινωνιολογίας, π. πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγγραφέας, ερευνήτρια.
«Φιλοσοφική Συμβουλευτική μέσω της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17
19:00 – 20:30 Νίκος Κυριαζής, καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας και Παν/μίου Πειραιώς «Ιστορίες κατασκοπείας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Α’ μέρος
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο διαδίκτυο
Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά, βιντεοσκοπημένες διαλέξεις έχουν οι φίλοι του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου», μέσα από το κανάλι του στο youtube (https://youtu.be/0EIESLAjQXU).
Μεταξύ αυτών, βρίσκεται η διάλεξη που παρουσίασε η αρχαιολόγος Λένα Μανούσου, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «Αρχαιολογικές Διαδρομές», με θέμα: «Νεμέα: Η γη η ερατεινή των μύθων και των αγώνων».
Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια:
«…το ζεστό χώμα της Νεμέας, το αρωματισμένο με αγριοσέλινο και μνήμες, μνήμες βαθιές στο μύθο και την ιστορία, των Νεμέων Αγώνων γίνηκε ο τόπος, όπου του Πινδάρου τους πολυφήμιστους ύμνους τους γαληνούς ανάδευε ο αέρας …
Ας γνωρίσουμε την όμορφη ετούτη κοιλάδα με των αμπελιών τα μεθυστικά χρώματα και της αρχαίας Τέχνης τα «σημάδια» που σήμερα χάρη στον αείμνηστο ανασκαφέα της Νεμέας Στέφανο Μίλλερ ξαναβιώνει εκείνη την παλαιά γιορτή του αθλητισμού στο αρχαίο της στάδιο».
Και η διάλεξη της νομικού, μεταφράστριας και ερευνήτριας Ζωής Ξαρλή με θέμα: «Ύβρις και νέµεσις ανά τους αιώνες», φιλοξενείται μαγνητοσκοπημένη στο κανάλι του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς (https://youtu.be/UgRw0YB8hho).
Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια:
«”Ύβρις και νέμεσις”, όπως “έγκλημα και τιμωρία”». Η υπέρβαση του μέτρου, η αλαζονεία, το “άγαν”, στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς από καταβολής κόσμου και «έως αν η αυτή φύσις των ανθρώπων ή», (Όσο θα παραμένει ίδια η ανθρώπινη φύση – Θουκυδίδης). Και συνάμα η νέμεσις, η ανταπόδοση, που έρχεται σαν φυσική και αναγκαία συνέπεια.
Μια διαχρονική θεώρηση του φαινομένου, αλλά και μια κριτική θεώρηση της έννοιας του μέτρου, και του κινδύνου της παγίδευσης του ανθρώπου στην μετριότητα».
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter