Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά συναντήθηκαν την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου και συζήτησαν σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων, στο πλαίσιο του 1ου Kifissia Summit.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά, ήταν να αναδειχθούν οι πολιτικές, οι δράσεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με την κλιματική ανθεκτικότητα. Να ανοίξει δηλαδή ο διάλογος για τις καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις εφαρμοσμένες πολιτικές κλιματικής ανθεκτικότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Στο συνέδριο, το οποίο υλοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας.
Βασίλης Ξυπολυτάς: «Οι δήμοι δεν είναι προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής»
Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Κηφισιάς, υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.
Πιο αναλυτικά ο δήμαρχος Κηφισιάς ανέφερε: «Θέλω να απαντήσω σε ένα ερώτημα: Είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι ως Δήμοι, ως αυτοδιοίκηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής; Και η απάντηση είναι μόνο μία, είναι όχι δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Εξασφαλίσαμε 150.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τις επόμενες 15 ημέρες θα καταθέσουμε πρόταση του Δήμου μας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες στο δυτικό κομμάτι του Πεντελικού, το οποίο στην παρούσα φάση δεν προστατεύεται. Αυτό σημαίνει πως εάν με βοριά πιάσει φωτιά στη Δροσιά, θα βγει στα Μελίσσια, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις καθέτως τη φωτιά. Ξεκινάμε μια δεντροφύτευση 10.000 δέντρων, κάθε χρόνο περίπου βάζουμε 2.000 δέντρα, έχουμε κάνει σύμβαση με την Greenpeace. Το 2025 θα πάμε στο επόμενο βήμα, θα ξεκινήσουμε για πρώτη φορά πιλοτικά την περιβαλλοντική πιστοποίηση των επιχειρήσεων της Κηφισιάς σε εθελοντική βάση, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις μας να είναι κλιματικά πιο ουδέτερες και εμείς παράλληλα σαν Δήμος θα επιδοτούμε με διάφορους τρόπους τις πολιτικές αυτές των επιχειρήσεων. Θα δώσουμε μεγαλύτερη βάση στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση. Είμαστε στο τελικό στάδιο να φέρουμε τη χάρτα πρασίνου στην πόλη μας. Μέσα στην 5ετία θα έχουμε μία μείωση εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου 50% στο δήμο της Κηφισιάς με διάφορους τρόπους».
Ο Βασίλης Ξυπολυτάς αναφέρθηκε και στα αντιπλημμυρικά έργα τονίζοντας ότι «η Κηφισιά δεν έχει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα τα τελευταία 30 χρόνια. Έχουμε ζητήσει από συναρμόδια Υπουργεία μία μελέτη της τάξεως των 850 χιλιάδων ευρώ η οποία δεν θα τρέξει από τον Δήμο αλλά από ανώτατα όργανα έτσι ώστε να εκπονηθούν έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά».
Βασίλης Κικίλιας: «Έχουμε ανάγκη την ανθεκτικότητα»
Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος χαιρετίζοντας το συνέδριο επισήμανε ότι πρόκειται «για μία σημαντική και πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία για να μπορέσουν οι καλές πρακτικές, μαζί με την πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε, να διεισδύσουν στις κοινωνίες μας, στα δίκτυά μας, στους ανθρώπους μας, στους ενεργούς πολίτες και αυτό να χτίσει πρώτα απ’ όλα εμπιστοσύνη και στη συνέχεια ανθεκτικότητα. Ανθεκτικότητα την οποία έχουμε ανάγκη ως κοινωνίες για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που κάποιοι αναγνωρίζουν ότι πλέον έχει περάσει στο επίπεδο της κλιματικής κρίσης, ενώ άλλοι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για κλιματική κατάρρευση».
Ο Βασίλης Κικίλιας δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα. «Φέτος είχαμε 9.000 ενάρξεις πυρκαγιών», ανέφερε. «Παρόλο που βρισκόμαστε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές στην Αχαΐα στη Σέριφο, στο Παγκαίο. Γιατί αυτό; Γιατί δεν έχει βρέξει, τους τελευταίους μήνες δεν έχει πέσει μια δυνατή βροχή εκτός από κάποιες σποραδικές βροχές αριστερά και δεξιά και σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτό δεν προβλέπεται να γίνει τουλάχιστον για τις επόμενες 15 ημέρες».
Και προσέθεσε ο υπουργός: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σύμφωνα με το σύστημα engaged, το ψηφιοποιημένο επιστημονικό εργαλείο, βρισκόμαστε 14% κάτω από το μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 χρόνων στη χρονιά την οποία είχαμε τα χειρότερα δεδομένα των τελευταίων ετών».
Νίκος Χαρδαλιάς: «Όσα βήματα κι αν έχουμε κάνει, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει άλματα»
«Η κλιματική κρίση και οι συνέπειες της θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίστηκε παγκοσμίως και η πανδημία. Πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένας μηχανισμός χρηματοδότησης αντίστοιχα του Ταμείου Ανάκαμψης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συνδράμει και θα καλύψει όλες τις σημαντικές απαιτούμενες δράσεις και έργα θωράκισης των μεγάλων αστικών Κέντρων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας και ότι η χώρα απέκτησε ένα στοιχειώδες σύστημα πολιτικής προστασίας μόλις το 2009, ενώ ανέφερε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο που αφορά στα έργα τα οποία προτεραιοποιούμε και θα υλοποιηθούν αυτή την τετραετία μέχρι το 2028 που λήγει η θητεία μας.»
Αναλυτικότερα σημείωσε: «Όσα βήματα κι αν έχουμε κάνει, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει άλματα, πάντα είναι μπροστά από μας κι είναι η ώρα που πρέπει να αποφασίσουμε όσοι εμπλεκόμαστε με το κομμάτι των κρίσεων, τι βηματισμό θα ακολουθήσουμε και πόσο έτοιμοι είμαστε να κάνουμε μεγάλες τομές. Η χώρα το 2009, είχε ένα ανύπαρκτο σύστημα πολιτικής προστασίας και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε όλα τα σχέδια και η χώρα μέσα σε 8 μήνες απέκτησε γενικά σχέδια αντιμετώπισης για κάθε απειλή για κάθε φυσικό ή τεχνολογικό κίνδυνο».
Ενημέρωσε δε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο που αφορά στα έργα τα οποία προτεραιοποιούμε και θα υλοποιηθούν αυτή την τετραετία μέχρι το 2028 που λήγει η θητεία μας».
Χρήστος Ζερεφός: «Για τουλάχιστον 40 χρόνια ακόμα αυτή η ξηρασία»
Εκπροσωπώντας την επιστημονική κοινότητα, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι «ο δείκτης ξηρασίας έχει ήδη πλήξει τη χώρα μας, η οποία ήδη είναι ημιερημική σε κάποιες περιοχές. Με το σενάριο των Παρισίων θα συνεχίσει τουλάχιστον για 40 χρόνια αυτή η ξηρασία.
«Η Μεσόγειος», πρόσθεσε ο καθηγητής, «είναι πράγματι η περιοχή εκείνη του πλανήτη που θεωρείται hotspot από τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή. Είναι ότι είναι μια θάλασσα κλειστή η οποία δεν ανανεώνεται όπως άλλες θάλασσες, ζεσταίνονται τα νερά με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι πληθυσμοί από τα ψάρια».
Στάθης Σταθόπουλος: «Τον Νοέμβριο τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα στο κομμάτι Νέας – Παλαιάς Πεντέλης»
Στα δάση και στις πολιτικές πρόληψης για τις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος. Όπως είπε, κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, η έκταση που επλήγη «είναι σαφώς κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 27 ετών. Με βάση το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, είμαστε 15-20% κάτω από το μέσο όρο 27ετίας», σημείωσε ενώ αναφερόμενος στους άξονες αποκατάστασης για το Πεντελικό όρος, επισήμανε ότι η μελέτη αποκατάστασης «ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα». Όπως τόνισε η αντιπυρική περίοδος έχει παραταθεί για μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών ενώ προσέθεσε ότι στις 18 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα στο κομμάτι Νέας – Παλαιάς Πεντέλης, στο τμήμα του δάσους που γειτνιάζει περισσότερο με την Κηφισιά.
«Μία αναδάσωση 18.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη και μία δεύτερη 14.500 στρεμμάτων στην Πάρνηθα μέσω του εθνικού προγράμματος «antinero» είναι ήδη συμβασιοποιημένες από τον Ιούνιο και από τον Νοέμβριο και για τους προσεχείς 15 μήνες θα εκτελεστούν οπότε υπολογίζεται περίπου πάνω από 2 εκατομμύρια νέα δέντρα με όλη την προσοχή και επιστημονική φροντίδα και με όλες τις συμβουλές των δασολόγων θα εκτελεστούν τόσο στην Πεντέλη όσο και στην Πάρνηθα και σε άλλες περιοχές της χώρας», σημείωσε ο γενικός γραμματέας.
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Υπομονή και σχεδιασμός»
«Έξυπνη πόλη είναι μια πόλη, η οποία αντιλαμβάνεται ποιο είναι το διακύβευμα της εποχής και έρχεται με απλούς τρόπους με ή χωρίς τεχνολογία να δώσει λύσεις σε πραγματικές ανάγκες των πολιτών και του περιβάλλοντος», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Σημείωσε δε ότι «αν συμβιβαστούμε με τις συνθήκες που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα το παιχνίδι είναι χαμένο. Δεν είναι όμως χαμένο και δεν πρέπει να παραδεχτούμε ή να αποδεχτούμε τις κακές πρακτικές που μέχρι σήμερα είχαμε στις πόλεις μας» αναφέροντας χαρακτηριστικά τα συνθήματα στους τοίχους και τις αφίσες, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια στα πεζοδρόμια. «Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε από την αρχή για να γίνουν οι πόλεις μας λίγο πιο ανθρώπινες». Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι «αν ένας πολίτης νιώσει ότι ο δήμος, η πόλη του τον ταλαιπωρεί δεν θα ασχοληθεί ποτέ, πρέπει πρώτα να την αγαπήσει. Και πρέπει όσοι διοικούμε να δίνουμε το παράδειγμα. Πρέπει να δούμε τους δήμους μας σαν μια εικόνα την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε» και συμπλήρωσε ότι «η αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον θέλουν υπομονή και σχεδιασμό. Πώς θα μπορέσουμε δηλαδή καθένα κομμάτι από αυτά που σχεδιάζουμε να μπούνε στον σωστό χρόνο στην σωστή θέση
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν ο Νίκος Αυλώνας, πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Τον γενικό συντονισμό του Συνεδρίου έχει η Αμαλία Βραχνού, πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού Κηφισιάς και εντεταλμένη σύμβουλος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Κηφισιάς.
Το συνέδριο διοργάνωσε o Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με την Boussias Events. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) και το Κέντρο Αειφορίας CSE.
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι εξής: ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Ελληνικού-Αργυρούπολης Ιωάννης Κωνσταντάτος, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Αγρινίου και αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου, ο γενικός γραμματέας Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Κοκκόλης, ο CEO ΕΥΔΑΠ Xαράλαμπος Σαχίνης, ο διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Ενέργειας δρ Ευάγγελος Γερασόπουλος, ο καθηγητής Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι του Δήμου Κηφισιάς Τίτος Ψαρουδάκης και Γιώργος Κασναφέρης και πολλοί ακόμα.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία –Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook