Την επιστροφή του σχεδίου της Β1 φάσης του έργου «Πολεοδομική Μελέτη περιοχής Υπόλοιπο Μορτερό» στο αρμόδιο μελετητικό γραφείο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ερυθραίας, κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, «τα παράπονα των κατοίκων άλλαξαν τη σκέψη μας. Η πρόταση αποδείχτηκε ότι ήταν υπέρ του δέοντος επιβαρυντική για τα συμφέροντα του κόσμου». Οι μελετητές δεν παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η δήμαρχος επισήμανε ότι ήταν παρούσα η υπεύθυνη τοπογράφος της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία και θα κατέγραφε τις οποιεσδήποτε διορθώσεις. Τόνισε ακόμα ότι η απόφαση ανάρτησης θα έρθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι ενστάσεις θα υποβληθούν στο 20ήμερο που μεσολαβεί, όπως προβλέπει ο νόμος.
Σχετικά με το «επίμαχο» σχέδιο, η επικεφαλής της παράταξης «Δυνάμεις για Μια Ερυθραία Νέα» Κατερίνα Μουστάκη δήλωσε: «Οι μελετητές δεν τήρησαν ό,τι τους ζήτησε η Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, αλλά «ανέβασαν» το σχέδιο χωρίς καν τεύχη, γιατί έληγε η προθεσμία». Η δήμαρχος ανταπάντησε ότι «στην επιτροπή ήταν ομόφωνη η απόφαση να κάνουμε τη Νέα Ερυθραία πρότυπη και σύγχρονη πόλη. Έτσι, ζητήσαμε από το μελετητικό γραφείο να εξασφαλίσουμε μεγάλους χώρους πρασίνου και άρα δεν έφταιγαν εκείνοι».
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου αρκετοί κάτοικοι είχαν δώσει δυναμικό «παρών», διαμαρτυρόμενοι για το νέο σχέδιο που επρόκειτο να αναρτηθεί, ισχυριζόμενοι ότι είχε ήδη αναρτηθεί ένα άλλο. Τότε το ερώτημα προς τη διοίκηση ήταν: «Για ποιο λόγο αποφασίσατε αλλαγή του υπάρχοντος σχεδίου, εφόσον με το νέο θίγονται πολλές περισσότερες περιουσίες;».
Τελικώς, όπως αποφασίστηκε, το νέο σχέδιο θα επιστραφεί στο μελετητικό γραφείο, γεγονός το οποίο επιδοκίμασαν οι κάτοικοι, οι οποίοι εξέφρασαν την προσωρινή ανακούφισή τους. «Θέλω να σας επαινέσω για την πρόταση αναμόρφωσης από τους μελετητές, καθώς «λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα»», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.
Παράλληλα, οι κάτοικοι έθεσε και το εξής σημαντικό ερώτημα: «Τι θα γίνει με όσων τα οικόπεδα θιχτούν; Υπάρχει Τράπεζα Γης ή ο Δήμος θα τους επιστρέψει την αξία τους σε χρήματα;». Η απάντηση της κ. Ταμβάκη ήταν ότι ούτε Τράπεζα Γης υπάρχει ούτε χρήμα. Για τον λόγο αυτό, θα προσπαθήσουμε να εισπράξουμε από την υπεραξία του οικοπέδου, διατηρώντας τη λογική της υπαναχώρησης». Μιλώντας με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Μωράκη, μας επεξηγεί ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα ευνοήσει κάποιους ιδιοκτήτες οικοπέδων και έτσι η αξία της περιουσίας τους θα ανέβει σημαντικά. Έτσι, ο Δήμος σκοπεύει να ζητήσει κάποιο χρηματικό ποσό με δόσεις από αυτούς τους ιδιοκτήτες και να το αποδώσει στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, που θα θιχτούν.
Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος για το 2009
Στη ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε, επίσης, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2009, με πολλές όμως επικρίσεις από τη μειοψηφία. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Δημήτριος Μπουρίκας, χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα «μη ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το βάλατε στον αυτόματο πιλότο και πολύ φοβάμαι ότι ούτε και εσείς οι ίδιοι δεν ξέρετε τι έχετε συντάξει», για να προσθέσει: «Εμείς θέλαμε ένα πρόγραμμα που να πηγαίνει τη Νέα Ερυθραία μπροστά».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης «Δυνάμεις για μια Ερυθραία Νέα» Κατερίνα Μουστάκη επισήμανε ότι «το Τεχνικό πρόγραμμα βρίθει από αναθέσεις και δύο κατατμήσεις έργων», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για έλλειψη μελετών, που θα οδηγήσει στην μη υλοποίηση των έργων. Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Τζήκας χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα «χειρότερο από τις προηγούμενες φορές».
Η δήμαρχος απάντησε στις επικρίσεις ως εξής: «Αν υπήρχε όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις, θα τις δεχόμασταν ευχαρίστως. Όμως, διακρίνω ότι το μόνο που υπάρχει είναι μια τάση απαξίωσης και αντιπολίτευση μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση».
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το ποσοστό υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος 2008, ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Δημήτρης Μωράκης απάντησε ότι αυτό φθάνει στο 60%.
Αμάλθεια Καραλή