Σε ένα απίστευτο θρίλερ, που κράτησε περίπου 3 ½ ώρες, εξελίχθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς σχετικά με τη χορήγηση ή μη προέγκρισης άδειας λειτουργίας για τη ψαροταβέρνα «Καστελόριζο» στην συμβολή των οδών Αίγλης και Δρόσου, κατά τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου.
Με τους δημοτικούς συμβούλους να αμφιταλαντεύονται διαρκώς ανάμεσα στην υπεράσπιση των αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν επιθυμούν τη λειτουργία του εστιατορίου και τη συμμόρφωση ως προς την τελεσίδικη πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, η οποία δικαιώνει τον επιχειρηματία στη δικαστική του διαμάχη με τους περίοικους, η συζήτηση ακροβάτησε ανάμεσα στην πολιτική και τη νομική της διάσταση, κάτι που αποτυπώθηκε πλήρως και στη δραματική ψηφοφορία.
Η… χαμένη ψήφος
Με κατατεθειμένες τρεις εναλλακτικές προτάσεις ως προς τη χορήγηση της προέγκρισης άδειας, το Σώμα απέρριψε και τις τρεις με οριακή πλειοψηφία! Χαρακτηριστική της σύγχυσης που επικρατούσε στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της κατάμεστης από κατοίκους και διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους της εταιρείας, αίθουσας συνεδριάσεων είναι η καταμέτρηση των ψήφων στην τελευταία πρόταση, για απευθείας και άνευ όρων προέγκριση της άδειας λειτουργίας. Ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Παπαδόπουλος καταμέτρησε ισοψηφία 12-12, αναγγέλλοντας ότι με τη ψήφο του προέδρου (είχε ψηφίσει υπέρ), η προέγκριση έπρεπε να δοθεί. Για να διαπιστωθεί λίγο αργότερα δια στόματος και… καταμέτρησης του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Γιώργου Θωμάκου ότι οι παριστάμενοι ήταν… 23 και όχι 24! Στη νέα καταμέτρηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι 12 είχαν ψηφίσει «κατά» και 11 «υπέρ», κάτι που σημαίνει ότι η προέγκριση άδειας λειτουργίας δεν εγκρίνεται. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο επιχειρηματίας, οι νομικοί του σύμβουλοι και οι εργαζόμενοι είχαν μόλις αποχωρήσει από την αίθουσα πανηγυρίζοντας για την, τελικά ακυρωθείσα, προηγούμενη ψηφοφορία!
Παραλίγο επεισόδια
Για να οδηγηθούμε σε αυτό το απίστευτο σκηνικό είχε προηγηθεί μια έντονη και μακροσκελέστατη συζήτηση, μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης νομικών επιχειρημάτων και πολιτικών τοποθετήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους και τους νομικούς που βρίσκονταν στην αίθουσα. Σε αρκετές στιγμές η κατάσταση έτεινε να ξεφύγει εκτός ελέγχου. Ειδικά όταν ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Κηφισιά» Παναγιώτης Μπόζος επέμεινε να αναφέρει τη φράση «οι ιδιοκτήτες θέλουν με τα λεφτά τους να πάρουν την άδεια λειτουργίας», η συνεδρίαση κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα, καθώς ο επιχειρηματίας ζητούσε σε έξαλλη κατάσταση από τον δημοτικό σύμβουλο να ανακαλέσει. Τα πάντα πήγαν να ξεφύγουν εκτός ελέγχου, καθώς ξεκίνησαν λεκτικές αντιπαραθέσεις και ανάμεσα στους κατοίκους και τους εργαζόμενους, πριν παρέμβει ο εξοργισμένος δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος, απαίτησε από όλους να σεβαστούν το Δημοτικό Συμβούλιο και να επικρατήσει τάξη!
Οι 3+1 προτάσεις
Εκτός από την προαναφερθείσα πρόταση της απευθείας και άνευ όρων προέγκρισης της άδειας λειτουργίας του εστιατορίου, η δεύτερη πρόταση ήταν αυτή του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος ζήτησε να μη χορηγηθεί η προέγκριση, αλλά να υπάρξει εκ νέου προσφυγή δια της νομικής οδού, με επιχειρήματα βγαλμένα από τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τα οποία έχουν να κάνουν με την όχληση και την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής από την λειτουργία του καταστήματος.
Η τρίτη πρόταση προήλθε από τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Αντώνη Βάρδα, ο οποίος ζήτησε να δοθεί προέγκριση άδειας λειτουργίας μόνο αν υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:
● Να γίνουν εργασίες στο κτήριο, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ότι θα τηρηθεί δίχως αποκλλίσεις η αρχικά προβλεπόμενη χωρητικότητα εστίασης 80 ατόμων.
● Να εξασφαλιστούν ακόμη 18 θέσεις στάθμευσης, μαζί με τις 15 υπάρχουσες, καθώς επίσης η τοποθέτηση ειδικού ψυχόμενου κάδου απορριμμάτων για την αποφυγή ρύπανσης και δυσάρεστων οσμών.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης ενέκρινε τις προτάσεις του κ. Βάρδα, προχωρώντας ακόμη πιο μπροστά: Πρότεινε να εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη στην περιοχή ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση από αυτοκίνητα που συνεπάγονται όχληση για τους περίοικους.
Εφετείο και… 5η φάλαγγα
Πρέπει να αναφέρουμε ότι το θέμα της προέγκρισης ήρθε για συζήτηση στη δημαρχιακή επιτροπή ύστερα από την απόφαση του Εφετείου, η οποία δικαίωσε την προσφυγή του «Καστελόριζου» και απέρριψε όλες τις εισηγήσεις του Δήμου Κηφισιάς.
Η δημαρχιακή επιτροπή έδωσε πέρυσι τον Δεκέμβριο προέγκριση αδείας, αλλά τον Ιανουάριο την ανακάλεσε ύστερα από τις πιέσεις των κατοίκων και έστειλε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδόπουλος ανέγνωσε, με τη σύνφωνη γνώμη όλων, το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου, ώστε να σχηματιστεί άποψη από το Σώμα, τη στιγμή που ο νομικός συμβούλος του Δήμου, κ. Λώρας τόνιζε ότι πρέπει να δοθεί η άδεια στο «Καστελόριζο», επειδή, μετά και την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, ο Δήμος δεν είχε άλλα νομικά ερείσματα να αντισταθεί.
Αντίθετη άποψη είχε ο κ. Θωμάκος (επίσης δικηγόρος), ο οποίος άφησε αιχμές κατά του νομικού συμβούλου ότι, τρόπον τινά, θορυβεί τους δημοτικούς συμβούλους με την απειλή τεράστιας χρηματικής αποζημίωσης, αν οι επιχειρηματίες προχωρήσουν στην εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει εναντίον του Δήμου, ζητώντας περίπου 2 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την άρνησή του να χορηγήσει την προέγκριση άδειας.
Παράλληλα, άφησε πολλές αιχμές για την «μη συμπαγή, όπως την χαρακτήρισε, στάση των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς, «φωτογραφίζοντας» την Πολεοδομία και κάνοντας λόγο για «πέμπτη φάλαγγα» που λειτουργεί στον Δήμο σε αυτή την υπόθεση.
Διχασμένη η μειοψηφία
Κατά της Πολεοδομίας καταφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Κηφισιά» Παναγιώτης Μπόζος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν είχαμε αποφασίσει εδώ μέσα να λειτουργήσει ξεχωριστό γραφείο Πολεοδομίας στην Κηφισιά, είχα πει ότι είναι μαύρη μέρα για την πόλη!».
Παράλληλα τάχθηκε στο πλευρό των κατοίκων, τονίζοντας ότι «εδώ έχουμε έρθει για να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα και την ποιότητα ζωής εκείνων που μας εξέλεξαν σε αυτή τη θέση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Κηφισιάς» Παναγιώτης Κανακάκης, ενώ αντίθετη γραμμή πλεύσης επέλεξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης, ο οποίος τόνισε ότι «η απόφαση του Εφετείου δεν μας αφήνει περιθώρια, καθώς ουσιαστικά μας επιβάλλει να εγκρίνουμε την προέγκριση άδειας».
Γιάννης Μπεθάνης