Τελευταία επιθυμία των νέων, σύμφωνα με τη Νεφέλη, είναι να κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι. «Πέρσι ήμουν ακόμα στο Λύκειο και θυμάμαι ότι οι μαθητές το συζητούσαν μεταξύ τους, επειδή αρκετά παιδιά έρχονταν στο σχολείο με τα ποδήλατα».
«Κάποιοι δεν γνωρίζουν ούτε τ’όνομά μας»
«Άριστες μέχρι στιγμής» χαρακτηρίζουν τα μέλη του ΤΟΣΥΝ τις σχέσεις τους με τον Δήμο, αν και δηλώνουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα απαιτητικοί.
Ως προς την ισχνή παρουσία τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δημήτρης χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στις συνεδριάσεις «αποκρουστική και απρόσωπη, στην οποία αν προσπαθήσεις να μιλήσεις, θα βρεθείς αντιμέτωπος με 30 άτομα». Η Νικολέττα, από την πλευρά της, τονίζει: «Οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να σου επιτεθούν, πριν καν προλάβεις να μιλήσεις».
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, τα παιδιά έχουν αποφασίσει να δράσουν ανεξάρτητα από τις δημοτικές παρατάξεις, εφόσον εξαρχής «δεν μας κατέβασαν, αλλά εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές», όπως τονίζει η πρόεδρος.
Αυτό, όμως, το οποίο τους εξοργίζει, είναι το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να μάθει τουλάχιστον τα ονόματά τους και με τι ασχολούνται, ενώ εικάζουν ότι η διοίκηση ασχολείται μαζί τους επειδή απλά είναι διοίκηση και βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε επικοινωνία μαζί τους. «Αν και αυτοί βρίσκονταν στην άλλη πλευρά, δηλαδή στη μειοψηφία, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να ήταν και εκείνοι αδιάφοροι απέναντί μας» σχολιάζει ομόφωνα το Συμβούλιο.
Ως προς τα πολιτικά γραφεία… «εκείνα μας θυμούνται κάθε φορά που έρχονται οι εκλογές και γι’ αυτό αποφασίσαμε να κρατήσουμε τη στάση “από μακριά και αγαπημένοι”», τονίζει ο Άλκης.
Μέσα από τη συζήτηση τα μέλη, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η απόφαση τελικά που έλαβαν από την αρχή να μην συζητούν για κομματικά θέματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους έχει συμβάλει σημαντικά στην επιτυχημένη λειτουργία του Συμβουλίου τους.
Σύμφωνα με τον Άλκη, όμως, υπάρχει κι ένας επιπρόσθετος λόγος: «Δεν έχουμε εγωισμό. Στην αρχή ήμουν εγώ πρόεδρος αλλά, όταν έπιασα δουλειά εκτός Αθήνας, ζήτησα να αποσυρθώ. Οι υπόλοιποι, όμως, επέμεναν να μείνω, επειδή είχαμε δημιουργήσει ήδη μια πολύ καλή ομάδα. Έτσι, αποφάσισα να μείνω, αλλά ως απλό μέλος».
Γεγονός, πάντως, είναι ότι τα παιδιά του ΤΟΣΥΝ, επιδιώκοντας την επιτυχημένη λειτουργία του θεσμού, αφιερώνουν χρόνο και κάνουν θυσίες όταν χρειάζεται.
«Συναντιόμαστε Σαββατοκύριακα, τα οποία είναι πολύτιμα για όλους, αλλά από τη στιγμή που αναλάβαμε να το κάνουμε, θα είμαστε εδώ», δηλώνει με έμφαση η Νικολέττα, εκφράζοντας τις απόψεις και των πέντε μελών του Συμβουλίου.
Β. Ταμβάκη: «Μεγάλη η βοήθεια του ΤΟΣΥΝ»
Την απόλυτη ικανοποίησή της για τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων εξέφρασε, σε σχετική δήλωσή της, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη:
«Το ΤΟΣΥΝ έχει αποδείξει μέσα σε ένα χρόνο πόσο χρήσιμο και παραγωγικό είναι για την πόλη μας, καθώς μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να ακούσουμε προβλήματα που δεν θα ακούγαμε εμείς. Το Δ.Σ. απαρτίζεται από νέους που έχουν όραμα και πολύ ευθύνη. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας εκπλήσσουν με τον τρόπο με τον οποίο προβάλλουν τα προβλήματα κι αναλαμβάνουν διευθετήσεις θεμάτων που έχουν προκύψει. Για τον λόγο αυτό, θέλοντας να τιμήσουμε την προσφορά τους στον Δήμο, και όχι στη δημοτική αρχή, δώσαμε την ευκαιρία να γίνει πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Λυκείου η πρόεδρός του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν έγιναν οι διαδικασίες για την ανάδειξη των ΤΟΣΥΝ, η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μικρή. Υπάρχει, επομένως, ένας καταλογισμός ευθυνών σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, επειδή αντί να συνδράμουμε για να οργανωθεί σωστά και να προβληθεί ένα νέο θεσμικό όργανο, οι περισσότερες έδειξαν αδιαφορία και τάσεις ισοπέδωσης.
Εντούτοις, εκείνος, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά και ασχολήθηκε κατ’ αποκλειστικότητα με την οργάνωση των εκλογών του ΤΟΣΥΝ είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καραφωτίου».
Αμάλθεια Καραλή