«Ούτε Λιόσια να είμασταν», δηλώνει εξαγριωμένη η κ. Μαρία Τσεκούρα, κάτοικος της οδού Παναγιώτη Ελή, η οποία κάνει λόγο για πλήρη παραμέληση της περιοχής όπου ζει από τη δημοτική αρχή.
Το σπίτι της βρίσκεται στον δρόμο Παναγιώτη Ελή, και «για έναν ανεξήγητο λόγο», όπως λέει, μετά από είκοσι βήματα ονομάζεται Αντύπα και μετά από άλλα είκοσι Νικολαΐδου.
Τα προβλήματα των κατοίκων, όμως, δεν επικεντρώνεται στην τριπλή ονομασία του ίδιου δρόμου, η οποία ενίοτε δημιουργεί παρανοήσεις, όσο στη μη ασφαλτόστρωσή του, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να «πνίγονται» στη σκόνη και το χειμώνα να περπατούν μέσα στις λάσπες.
Σύμφωνα με τον σύζυγο της κ. Μαρίας Τσεκούρα, χρειάστηκαν 20 χρόνια συνεχών πιέσεων και παραπόνων μέχρι ο Δήμος να κάνει το πρώτο βήμα τον περασμένο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ανδρεαδάκης έφερε «ξυσμένη» άσφαλτο από αλλού και την τοποθέτησε στον συγκεκριμένο δρόμο, ώστε να δοθεί μια πρώτη λύση. Όμως, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι «με τις πρώτες βροχές, η άσφαλτος έφυγε και έτσι βρισκόμαστε στην προγενέστερη κατάσταση».
Στο τέρμα του κατηφορικού δρόμου βρίσκεται το σπίτι του κ. Ιωάννη Βιδάλη. Ο ίδιος δηλώνει ότι, όταν βρέχει, η αυλή του σπιτιού του πλημμυρίζει, και καθώς μαζί με τη γυναίκα του είναι ηλικιωμένοι, περιμένουν 2 και 3 μέρες μέχρι να στεγνώσει το νερό και μετά βγαίνουν έξω. Περιγράφοντας την κατάσταση, αναφέρει ότι «όταν βρέχει, τα παπούτσια μας βυθίζονται ολόκληρα μέσα στη λάσπη, ενώ το νερό φτάνει έως το γόνατο».
Από την πλευρά του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Καυγαλάκης απαντά: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι προβλέπει το σχέδιο. Η εργολαβία έχει δοθεί και ανάλογα με την πορεία άλλων έργων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην πόλη, ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου». Σύμφωνα με το σχέδιο, στην περιοχή προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο δρόμοι από μπετόν και κυβόλιθους και μια μικρή πλατεία με παρτέρι με λουλούδια.
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι, όταν πήγαν στον Δήμο και ρώτησαν τους αρμόδιους αν η πλατεία θα δενδροφυτευτεί ή τελικά θα «καπελωθεί» από αμάξια, εκείνοι τους απάντησαν ότι η πλατεία δεν θα έχει δέντρα, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα. Τους παραπάνω ισχυρισμούς διέψευσε, από την πλευρά του, ο κ. Ανδρεαδάκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λέτε να μην έχει ο Δήμος χρήματα για να βάλει πέντε δέντρα;».
Επίσης, στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για ένα οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του κ. Βιδάλη και ανήκει στον Δήμο. Σύμφωνα με τον κ. Καυγαλάκη, το σχέδιο προβλέπει να γίνει παιδική χαρά και να κατασκευαστεί τοιχίο στήριξης που να συγκρατεί τα ορμητικά νερά της βροχής.
Πάντως, η κ. Τσεκούρα, από την πλευρά της, θίγει και άλλα δύο θέματα: την έλλειψη φωτισμού και την έλλειψη κάδων απορριμμάτων. «Είμαστε όλοι ηλικιωμένοι άνθρωποι και αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε τον δρόμο με τα χαλίκια για να πετάξουμε τις σακούλες με τα σκουπίδια μας», τονίζει.
Ο αντίλογος, από την πλευρά του Δήμου, είναι ότι ο δρόμος είναι στενός και ότι είναι αδύνατο να περάσει απορριμματοφόρο. Όσον αφορά στον ελλιπή φωτισμό, ο κ. Καυγαλάκης δήλωσε πρόθυμος να εξεταστεί το θέμα και να τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα στη μικρή πλατεία που πρόκειται να δημιουργηθεί.
Πάντως, για τα προβλήματα της περιοχής, ο κ. Τσεκούρας έχει και μια άλλη εξήγηση: «Στη Νέα Ερυθραία οι Μικρασιάτες είχαν πάντα αλισβερίσια μεταξύ τους. Δυστυχώς, όμως, δεν βρέθηκε κανείς στον δικό μας δρόμο από αυτό τον τόπο κι έτσι τα προβλήματά μας έχουν τεθεί όλα αυτά τα χρόνια πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες των δημοτικών αρχών».
Αμάλθεια Καραλή