Πολεοδομικός αυτο… σχεδιασμός
Σήμερα στην περιοχή του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης, που ξεπερνά τα 300 στρέμματα, πέρα από τις εικόνες εγκατάλειψης, «βασιλεύει» ο πολεοδομικός αυτοσχεδιασμός. Χωρίς κάποιος να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι εργολάβοι και οι μηχανικοί σώνει και καλά αυθαιρετούν, το σίγουρο είναι ότι οι ίδιοι εφαρμόζουν τις οικοδομικές γραμμές και οριοθετούν το οδόστρωμα, κατασκευάζοντας μάλιστα και τα πεζοδρόμια, έργα αρμοδιότητας του δήμου, ο οποίος παραμένει ηχηρά απών στην ανοικοδόμηση της περιοχής, καθώς ούτε τους βασικούς δρόμους, όπως είναι η Εθν. Αντιστάσεως και η Καστρίτσας, δεν έχει καταφέρει να διανοίξει μέχρι σήμερα.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μια υπερεκτιμημένη σε αξία ακινήτων περιοχή, σε σχέση τουλάχιστον με τις σχεδόν μηδαμινές υποδομές του Δήμου όλο αυτό το διάστημα, αλλά κάποιοι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύουν, έστω και σε περίοδο κρίσης, ευελπιστώντας ότι κάποτε θα δημιουργηθούν και αυτές.
«Τέτοια ανικανότητα, αδιαφορία ή τι άλλο να ειπώ, παραπέμπουν σε εποχές του μακρινού παρελθόντος. Φαίνεται ότι στον Δήμο δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε ποια εποχή είμαστε. Αυτά πάντοτε εις βάρος των πολιτών. Δυστυχώς, για την περιοχή μας, έχουμε το μειονέκτημα ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι ψηφοφόροι κάτοικοι. Οι περισσότεροι δεν ψηφίζουν εδώ με αποτέλεσμα και οι αρμόδιοι να μη νοιάζονται. Ίσως αυτό να εξηγεί και την αδιαφορία του Δήμου για την περιοχή μας», συμπληρώνει ο κ. Χρήστος Τούσης.
Ωστόσο, κατά το παρελθόν, πολλά έχουν ακουστεί για την «τύχη» των εισφορών των δημοτών. Η διοίκηση Μπουρίκα που ανέλαβε το 2003 τον Δήμο Νέας Ερυθραίας έκανε λόγο τότε για «εισφορές των δημοτών που διατέθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση σε τακτικές δαπάνες του Δήμου, για να πληρωθούν οφειλές του σε ιδιοκτήτες του παλιού Μορτερού και σε άλλα έργα» και ότι «δεν υπήρχαν τα χρήματα για να προχωρήσουν σε διαμορφώσεις στην περιοχή», ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στους κατοίκους που πλήρωσαν «να κινηθούν εναντίον του Δήμου».
Οι κάτοικοι, ωστόσο, δεν σκέπτονται ούτε και σήμερα αυτήν την προοπτική της προσφυγής στα δικαστήρια για μια υπόθεση που χρονίζει, αλλά εξακολουθούν να ρωτούν μετ’ επιτάσεως τους δημοτικούς άρχοντες: «τι γίνανε τα χρήματά μας;», αναμένοντας αυτή τη φορά απάντηση από τη νέα διοίκηση του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, που πρόκειται να αναλάβει τις τύχες της πόλης από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, μήπως και δουν κάποιο φως στο «βάθος του τούνελ».