Στο Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης, στη Νέα Ερυθραία, παρότι τα τελευταία χρόνια οικοδομήθηκαν βίλες και μεζονέτες, οι δημοτικές υποδομές είναι ανύπαρκτες και σε κάποια σημεία και το οδικό δίκτυο!
Φιλοδοξούσαν να φτιάξουν το «Κάτω Καστρί» στη Νέα Ερυθραία και μάλιστα με αυτό το τοπωνύμιο διαφημίζονταν οι αγοραπωλησίες οικοπέδων στην περιοχή του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης, πριν να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και ξεκινήσει για τα καλά η ανοικοδόμησή του. Από το 2002 μέχρι σήμερα, πολύ λίγα έχουν αλλάξει σε δημοτικές υποδομές στην νεοεντασσόμενη αυτή περιοχή του ενιαίου, πλέον, Δήμου Κηφισιάς, δίπλα στο Μορτερό. Ο ιδιοκτήτες – κάτοικοι ζητούν από τη νέα διοίκηση στου Δήμου, έπειτα από τις τρεις προηγούμενες τετραετίες ολιγωρίας, να αξιοποιηθούν επιτέλους οι εισφορές τους, που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, για έργα βασικών υποδομών, επαναφέροντας ένα βασικό ερώτημα: «τι γίνανε τελικά τα χρήματά μας»;
Το μόνο που άλλαξε στην εικόνα του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι οι βίλες και οι μεζονέτες που ανοικοδομήθηκαν σε γεωργικές και άλλες εκτάσεις, που άλλοτε και μέχρι πρότινος φιλοξενούσαν πρόχειρα κτίσματα. Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Ανδρούτσου και Καστρίτσας, γνωστή ως Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης ή κατ’ ευφημισμόν «Κάτω Καστρί», είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή με υψηλή αγοραστική αξία ακινήτων, τουλάχιστον, προ κρίσης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα όρια της εγκατάλειψης σε ό,τι αφορά σε βασικές υποδομές στις οποίες θα έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια ο Δήμος.
Διανοίξεις δρόμων και ασφαλτοστρώσεις, οριοθέτηση κρασπεδορείθρων και πεζοδρομίων, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, φωτισμός, δίκτυο ύδρευσης, κ.α.
Τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι ιδιοκτήτες «αυτοσχεδιάζουν» πολεοδομικά από μόνοι τους για τα βασικά, πληρώνοντας για δεύτερη φορά από την τσέπη τους τα «σπασμένα» προηγούμενων ετών.
Εντός ή εκτός σχεδίου;
«Διαμένουμε τελικά σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή;», αναρωτιούνται και υπενθυμίζουν ότι ο νόμος είναι σαφής για τις εισφορές τους που θα πρέπει να καταχωρούνται στα εξειδικευμένα έσοδα του Δήμου, προκειμένου να διατεθούν αποκλειστικά για έργα διαμόρφωσης στη νεοεντασσόμενη στο σχέδιο περιοχή. Τα όσα μας περιγράφει ο Χρήστος Τούσης, ένας από τους ιδιοκτήτες που πρωτοστάτησαν για να μπουν στο σχέδιο, δεν απέχουν πολύ από τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός της «Α» στο Τρίγωνο Εθνικής Αντίστασης:
«Η περιοχή μας γνωρίζει μια μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη. Ήρθαμε εδώ για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σε ένα πράσινο κατά τ’ άλλα προάστιο, αλλά βλέπετε από μόνοι σας την κατάσταση που επικρατεί. Μιλάμε για αξία ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά είμαστε ακόμη μέσα στις λάσπες. Μόνο η αποχέτευση είχε γίνει από πριν. Ό,τι πεζοδρόμιο έχει φτιαχτεί, έχει γίνει από τους ιδιοκτήτες. Ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει για τίποτα, ούτε ακόμη και για τα βασικά, όπως είναι οι διανοίξεις των δρόμων. Όλους τους ενδιάμεσους δρόμους τους άνοιξαν οι κατασκευαστές, ενώ άλλοι υπήρχαν από παλιά. Ούτε καν φωτισμό, ταμπέλες ονοματοθεσίας και οδοσήμανσης δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό. Ενώ ο δήμος έχει εισπράξει χρήματα από τις εισφορές των ιδιοκτητών, δεν έχει διαθέσει ούτε ευρώ στην περιοχή μας. Ουσιαστικά οι μηχανικοί εφαρμόζουν το σχέδιο από μόνοι τους».
Αδιάνοιχτοι και σε κακή κατάσταση κεντρικοί δρόμοι, παλιές ιδιοκτησίες που βγαίνουν έξω από την οικοδομική γραμμή, ακόμη και ετοιμόρροπα κτίσματα, κάθετοι χωματατόδρομοι που όταν πλημμυρίζουν, γεμίζουν λάσπες και καθίστανται αδιάβατοι, απομόνωση και πολύ σκοτάδι τα βράδια, παραπέμπουν σε εικόνες παρελθουσών δεκαετιών. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν ακόμη και να συνδεθούν με δικά τους έξοδα στο τοπικό δίκτυο ύδρευσης και να προβούν επιπλέον με δική τους ευθύνη, αλλά με την άδεια του Δήμου, σε έργα ασφαλτόστρωσης για τις συγκεκριμένες εργασίες.