Ο κ. Ν. Γαβριλάκης, πρόεδρος του «Συλλόγου Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς» (ΣΕΠΦ), μας θύμισε το όραμα του Παύλου Μελά για την ελευθερία και τον εναγκαλισμό των περιοχών της Μακεδονίας με την ελεύθερη Ελλάδα. Περιοχές, οι οποίες ήταν απ’ άκρη σ’ άκρη αναμφισβήτητα ελληνικές και υφίσταντο την αιματηρή και προπαγανδιστική δράση των Βούλγαρων κομιτατζήδων. «Ο Παύλος Μελάς ακολούθησε συνειδητά τον δρόμο της αρετής. Άφησε το σπίτι του στην Κηφισιά και συνειδητά μετέβη στη Μακεδονία για να προσφέρει όσα μπορούσε στον Αγώνα. Αυτό σήμερα θα έπρεπε να είναι ένα μεγάλο και τρανό παράδειγμα. Να εγκαταλείψεις έστω και πρόσκαιρα την όποια ασφάλεια σού παρέχει το σπίτι σου και την άνεση που έχει ο καθένας μας στον καναπέ του, για χάρη του ευρύτερου καλού», είπε ο κ.Γαβριλάκης και συνέχισε:
«Ο Παύλος Μελάς υπήρξε εύελπις και ως τέτοιος έκανε τον τίτλο του αυτόν ελπιδοφόρα πράξη. Διότι έδωσε ελπίδα στον κόσμο της Μακεδονίας. Οι ντόπιοι πληθυσμοί αναθάρρησαν που τον είδαν, που τον συνάντησαν και συζήτησαν μαζί του.
Εντελώς λανθασμένη είναι η εντύπωση ότι ο Παύλος Μελάς μπήκε στη Μακεδονία και ξεκίνησε μια επανάσταση με τα τυφέκια και τις αραβίδες της ομάδας του να πυροβολούν συνεχώς σκοτώνοντας αδιακρίτως Βούλγαρους και Τούρκους.
Ο Παύλος Μελάς προσπάθησε, όχι μόνο να ξεσηκώσει τον κόσμο της Μακεδονίας, αλλά ακόμη περισσότερο, να τους δώσει κουράγιο και ελπίδα. Να τους μεταφέρει το μήνυμα ότι η μητέρα Ελλάδα είναι μαζί τους, αναγνωρίζει τα δεινά που περνούν και δεν τους έχει εγκαταλείψει.
Αν ο Παύλος Μελάς άφησε μια ζωή άνεσης στην Κηφισιά για να πέσει στα χώματα της Μακεδονίας, δεν είναι τουλάχιστον ειρωνικό, το σπίτι στο οποίο στεγαζόταν οι ανέσεις εκείνες να «πέσει» στα χώματα της Κηφισιάς; Γιατί το σπίτι αυτό δεν περιορίζεται στα τούβλα και τους σοβάδες. Το σπίτι αυτό δεν έγινε μνημείο νεότερης ιστορίας λόγω των οικοδομικών του υλικών. Ονομάστηκε Μνημείο λόγω της ιστορίας και των αναμνήσεων που κουβαλάει. Λόγω της βαριάς πολιτιστικής και ηθικής κληρονομιάς που αποπνέει η φυσιογνωμία του Παύλου Μελά».
Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος: «Η εικόνα εγκατάλειψης διαμορφώνει σιωπηλά την κοινωνική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη»
Ο Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος έδωσε τη δική του ερμηνεία στο θέμα «Η συλλογική μας μνήμη υπό κατάρρευση». Αφού παρέθεσε κατ’ αρχήν κάποιες απόψεις διάσημων αντρών του πνεύματος (Χόλμπαχ, Ντυρκέμ) περί συλλογικής μνήμης, έδωσε στη συνέχεια τον δικό του ορισμό: «Είναι αυτό που μένει από το παρελθόν στο πλαίσιο του βιώματος των κοινωνικών ομάδων. Είναι αυτό που οι κοινωνικές ομάδες δημιουργούν με το παρελθόν τους διαμορφώνοντας έτσι τη συλλογική τους συνείδηση γι’ αυτό», είπε και συνέχισε:
«Στην εποχή μας, αναντίρρητα, η εικόνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο. Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας αύξησης του χρόνου της καθημερινότητάς μας πίσω από μία οθόνη, είτε αυτή είναι του κινητού τηλεφώνου είτε του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή και της τηλεόρασης, όπου η εικόνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η εικόνα, λοιπόν, είναι σημαντικό στοιχείο διαμόρφωσης της συλλογικής μας συνείδησης για το παρελθόν μας,για το οποίο αποτελεί θεμελιώδες δομικό υλικό της γνώσης μας σε συλλογικό επίπεδο.
Η εικόνα του εγκαταλειμμένου κτιρίου της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, «του καπετάν Μίκη Ζέζα», διαμορφώνει σιωπηλά και καθημερινά την αντίληψή μας για την ιστορία μας. Διαμορφώνει την κοινωνική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη για το παρελθόν μας. Η εικόνα αυτή μπορεί να μας πει τόσο ποιοι είμαστε σήμερα, όσο και το ποιοι υπήρξαμε στο παρελθόν. Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης και της επικείμενης κατάρρευσης έχει να δώσει ένα μείζον πολιτικό μήνυμα άμεσης επίδρασης. Σ’ αυτό το πολιτικό μήνυμα -προσβλητικό για την αντίληψη που έχουμε για το παρελθόν μας, όσο και ρεαλιστικό για το παρόν μας- εμείς συγκροτήσαμε μια ομάδα άμεσης αντίδρασης. Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε στο ενδεχόμενο της κατάρρευσης της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά η οποία θα συμπαρασύρει στα ερείπιά της τη συλλογική μας συνείδηση και μνήμη.
Συγκεκριμένα, είμαστε σε διαδικασία σύστασης συλλογικού φορέα με κύριο σκοπό να ενεργήσει αυτός για τη διάσωση και την αποκατάσταση της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και η οποία έχει χαρακτηριστεί με Υπουργική Απόφαση (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/73286/1827/27-08-2009) ως μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αφορμή λοιπόν την επίτευξη αυτού του στόχου αποσκοπούμε να ενεργήσουμε στο πλαίσιο των σκοπών τού υπό σύσταση νομικού προσώπου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και επιστημονικές δράσεις που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην αποτροπή του κινδύνου της διαμόρφωσης μιας συλλογικής συνείδησης και μνήμης που δεν μας προσήκει.
Όσοι από εσάς αισθάνεστε άβολα με το ενδεχόμενο να ταυτιστείτε με την εικόνα της κατάρρευσης και να κληροδοτήσετε έτσι στα παιδιά σας την εικόνα της ερειπωμένης Ελλάδας, είτε είστε θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής ή ευρύτερης κοινωνίας είτε απλοί δημότες και πολίτες, σας καλούμε να συμπράξετε με το υπό σύσταση νομικό πρόσωπο «Καπετάν Μίκης Ζέζας». Η επίτευξη της διάσωσης του μνημείου της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά είναι ενδεικτικό του αξιόμαχου των επιγόνων του και της συλλογικής συνείδησης που αυτοί, εντέλει, έχουν», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος.