Εκδήλωση για τη διάσωση της ιστορικής οικίας του Παύλου Μελά που βρίσκεται στην Κηφισιά, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στην αίθουσα «Δήμαρχος Βασίλειος Γκατσόπουλος», στο Δημαρχείο Κηφισιάς -υπό την αιγίδα του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου- από φορείς και συλλόγους που αγωνίζονται γι’ αυτόν το σκοπό. «Η συλλογική μας μνήμη υπό κατάρρευση» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης με φορείς το Σωματείο «Ιερός Λόχος 2012», τον «Σύλλογο Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς» (ΣΕΠΦ) και το υπό σύσταση Σωματείο με την επωνυμία «Καπετάν Μίκης Ζέζας».
Μεταξύ άλλων εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την τελευταία κατοικία του Παύλου Μελά -πριν φύγει για τη Μακεδονία- επί της οδού Τατοΐου 50. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δώσει νέα και πολύτιμη πνοή στην προσπάθεια εκείνων που εδώ και χρόνια, με υπομονή και επιμονή, ενεργούν για την αναστήλωση της Οικίας – Μνημείου του Μακεδονομάχου ήρωα. Ως γνωστόν, ο Παύλος Μελάς άφησε την τελευταία του πνοή μαχόμενος, στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς, στις 13 Οκτωβρίου του 1904. Προς τιμήν του, το χωριό μετονομάστηκε αργότερα σε «Μελάς».
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση με σκοπό να ενώσουν τις φωνές τους και να ξεπεραστούν οι αντικειμενικές δυσχέρειες που εμποδίζουν την επέμβαση για την αναστήλωση της ιστορικής οικίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Ομιλητές ήταν επίσης εκπρόσωπος του συνδέσμου «Ιερός Λόχος 2012», εκπρόσωπος του Συλλόγου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ο Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος, δικηγόρος και ενεργό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων και ο κ. Γιάννης Μελάς, που μαζί με την κ. Τζίνα Σιδηροπούλου και άλλους πνευματικούς ανθρώπους της Κηφισιάς πρωτοστατούν στην όλη κίνηση. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό-καλωσόρισμα από τη δημοσιογράφο Τίνα Σγουροπούλου, η οποία έκανε μικρή αναφορά στην καταγωγή, τη ζωή και το έργο του Παύλου Μελά.
Γ. Θωμάκος: «Το πολυτιμότερο και σημαντικότερο Μνημείο της βαριάς ιστορίας»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος. Ο κ. Θωμάκος, στην αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε την οικία Παύλου Μελά ως το πολυτιμότερο και σημαντικότερο Μνημείο της βαριάς ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού που κουβαλάει η πόλη μας, δίνοντας παράλληλα και την αρμόζουσα εκκίνηση για τη διάσωση και αποκατάστασή της, όπως επίσης και για την υλοποίηση του οράματος της ίδρυσης ενός Μουσείου στη μνήμη του. Επίσης εξέφρασε τη δική του προσωπική άποψη, «ο Παύλος Μελάς οδήγησε τα βήματά του συνειδητά προς τον θάνατο και την αυτοθυσία, γι’ αυτό του ανήκει η αιώνια δόξα. Έφυγε από την Κηφισιά και εγκαταστάθηκε στην Αθανασία».
Στη συνέχεια έδωσε την αρμόζουσα εκκίνηση για τη διάσωση και αποκατάσταση της οικίας και την υλοποίηση του οράματος δημιουργίας ενός Μουσείου. «Ξεκινάμε σήμερα και ως δημοτική Αρχή συμπαραστεκόμαστε στην πρωτοβουλία και στα σχέδια των συνδιοργανωτών φορέων. Ξεκινάμε ως Δήμος μαζί με τους φορείς, αλλά χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς στομφώδη λόγο, που δεν βοήθησε πολύ στο παρελθόν.
Ξεκινάμε σε συνεργασία με την ιδιοκτήτρια και εγγονή του ήρωα, συμπολίτισσά μας κ. Ναταλία Ιωαννίδη.
Ξεκινάμε στο πλευρό των συλλογικοτήτων, με συλλογικές ενέργειες και με συνέργειες και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε, διότι θέλουμε και εμείς να γίνουμε θεματοφύλακες αυτής της υπέρτατης και ιστορικής παράδοσης.
Το κάλεσμα για μας δεν μπορεί να είναι κατόπιν επεξεργασίας και σχεδιασμού κάλεσμα χορηγικό, είτε οι χορηγίες αφορούν οικονομική ενίσχυση είτε κατασκευαστική-τεχνική ενίσχυση σε εμπειρία, τεχνογνωσία και εργατικά χέρια. Και έτσι πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το όραμα για ένα Μουσείο εδώ στην Κηφισιά. Ένα Μουσείο ιστορικής μνήμης. Ένα Μουσείο υπό τη διευρυμένη έννοια του όρου, διότι δεν υπάρχουν εδώ στην Κηφισιά τα εκθέματα της ζωής και του αγώνα του Παύλου Μελά, καθώς αυτά βρίσκονται αλλού. Ξεκινάμε σήμερα για την πατρίδα, για την πόλη μας, για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο κ. Θωμάκος κλείνοντας την ομιλία του.
Ο κ. Γ. Νικολάου, εκπρόσωπος του σωματείου «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 2012», δήλωσε ότι -αγνοώντας πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς- αποφάσισε (μαζί με τον αντιπρόεδρο του σωματείου αλλά και με όσους συμπολίτες θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν) να επισκεφτούν το σπίτι του Παύλου Μελά με σκοπό να πραγματοποιήσουν εργασίες στο εσωτερικό του, προκειμένου να το καταστήσουν επισκέψιμο στο κοινό! Η απογοήτευσή τους ήταν μεγάλη, διότι δεν μπόρεσαν καν να εισέλθουν στο οίκημα. Έτσι, άλλαξαν σχέδια και αφού διαφωτίστηκαν σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν. Κάλεσαν λοιπόν κόσμο για μια παράσταση διαμαρτυρίας στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι, στις 25/10/2015. Η μικρή τότε προσέλευση του κόσμου έφερε τη δεύτερη απογοήτευση.
Σύντομα όμως, ο κ. Νικολάου συνειδητοποίησε -όπως είπε- πως η εκδήλωση έφερε τελικά μόνο κέρδη. Κι αυτό γιατί εκείνο το πρωί γνώρισε ανθρώπους που είχαν καταθέσει τις δικές τους ανησυχίες και προσπάθειες για το ίδιο θέμα, πολύ πριν από τον ίδιο. «Ήταν μια ζύμωση που σε μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε την ομάδα που σας υποδέχεται σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα», είπε ο κ. Νικολάου και συνέχισε λέγοντας ότι ως στόχο (και χρέος έναντι των μελλοντικών γενεών) έθεσε την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος: τη διάσωση δηλαδή και πλήρη αποκατάσταση της οικίας του πρωτεργάτη Μακεδονομάχου, που πριν από 112 χρόνια αποχαιρέτησε τον νεαρό τότε ανθυπολοχαγό. «Καιρός να τον φέρουμε σπίτι του!», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.