Οι πρωτεργάτες για τη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά
Ο κ. Γιάννης Μελάς άφησε μέσα από την πένα της γραφής του ίδιου του ήρωα -από γράμματα προς τη σύζυγό του (Ναταλία) Νάτα και την κόρη του Ζωή (Ζέτα)- αλλά και μέσα από τραγούδια της λαϊκής μούσας (με αποκορύφωμα το ποίημα του Κωστή Παλαμά γιατον θάνατό του), να εκφραστεί αυθόρμητα και πηγαία αφενός η προσωπικότητα του ήρωα, αφετέρου οι τρόποι μέσω των οποίων οι επίγονοι διάλεξαν να τον υμνήσουν.
«Τα κείμενα αυτά προδίδουν τα “πιστεύω” του, την τρυφερότητα, το ευγενικό του χαρακτήρα του και το μεγαλείο που έκρυβε η ευγενική ψυχή του. Οι άνετες οικονομικές συνθήκες και οι κοινωνικές διασυνδέσεις μέσα στις οποίες μεγάλωσε ο Παύλος Μελάς θα μπορούσαν πολύ εύκολα την εποχή εκείνη να είχαν παίξει καθοριστικά έναν ισχυρό ανασταλτικό ρόλο στον μεγάλο του αγώνα και τα πατριωτικά του οράματα. Όμως τίποτα δεν τον σταμάτησε ποτέ, από του να τάξει και τη ζωή του ακόμα για την απελευθέρωση της Μακεδονικής μας γης.
Στις 18 Αυγούστου, πριν ακόμη ξημερώσει, χωρίς να φιλήσει τα παιδιά του από φόβο μήπως “ο Πατέρας “νικούσε” στην ψυχή του τον Πατριώτη” και έμενε πίσω, αγκάλιασε την πολυαγαπημένη του Νάτα και χάθηκε στο σκοτάδι για τον ιερό αγώνα τον μεγάλο, χωρίς να γυρίσει ποτέ πίσω, μένοντας στην αθανασία. Από εδώ έφυγε ο Παύλος για την Μακεδονία το 1904 και μόνο το έτος 2009 -μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες- χαρακτηρίστηκε η οικία του επιτέλους Μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, ξεπροβάλλοντας έτσι από τη λήθη και τη λησμονιά τόσο του κράτους, όσο και όλων των παρελθουσών Τοπικών Αυτοδιοικήσεων αυτής της πόλης!
Κύριος, ανώνυμος και ταπεινός συντελεστής όλων αυτών των μεγάλων προσπαθειών που γίνονται για τη σωτηρία του σπιτιού, υπήρξε και συνεχίζει να είναι η ακούραστη συμπατριώτισσά μου, Ηπειρώτισσα και κάτοικος Κηφισιάς, η κ. Τζίνα Σιδηροπούλου.
Τέλος, εκ μέρους όλων των συντελεστών της αποψινής λαμπρής βραδιάς απευθύνω ένα μεγάλο θερμότατο πατριωτικό “ευχαριστώ” στον δήμαρχο της Κηφισιάς Γ. Θωμάκο, που με εμφανή χαρά και συγκίνηση έσπευσε να παραστεί και να τιμήσει τον αγώνα μας. Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μελάς.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την μπάντα του Δήμου Κηφισιάς και τον μαέστρο Φίλιππο Χίο, όχι μόνο να διευθύνει, αλλά και να δίνει στο κοινό τις απαραίτητες πληροφορίες (όπως συνήθως κάνει) για τα λυρικά ακούσματα που εκείνο έχει την τύχη κάθε φορά να απολαμβάνει! Μάθαμε λοιπόν έτσι για τους δημιουργούς (ποιητές και συνθέτες) των εμβατηρίων «ΕΥΖΩΝΑΚΙ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ».
Ο Εθνικός Ύμνος ήταν το επιστέγασμα μιας ιδιαίτερα δημιουργικής βραδιάς. Όσοι παρακολουθήσαμε τα δρώμενα της εκπληκτικής αυτής βραδιάς, ευχόμαστε στους άξιους συντελεστές της, κάθε επιτυχία στην ευόδωση των ευγενικών τους σκοπών. Σκοποί, που δεν είναι βασικά άλλοι, από το να αναστηλωθεί η ετοιμόρροπη οικία – Μνημείο του μεγάλου ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και τούτο, ως ύψιστο χρέος μας, έναντι της θυσίας του μεγάλου αυτού Έλληνα και της ένδοξης ιστορίας της αγαπημένης μας πατρίδας.