Μαθητική επιχείρηση… «scientistbook» για να σταματήσουν τα κορυφαία μυαλά να μεταναστεύουν
Τις δυνάμεις τους στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» που διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA GREECE), δοκιμάζουν και φέτος οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κηφισιάς. Η καινοτόμος επιχείρηση STIIR A.E. (Start To Invest In Research A.E.) που δημιούργησαν, έρχεται να καλύψει το κενό στην αγορά της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα. Ήδη οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι ερευνητές έχουν αναρτήσει το βιογραφικό τους και αναζητούν, σχετική με το επιστημονικό αντικείμενό τους, επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.stiir.net, που τρέχει στο διαδίκτυο η μαθητική ομάδα του Λυκείου της Κηφισιάς. Ομάδες μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια απ’ όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις εικονικές επιχειρήσεις τους και τις επιχειρηματικές τους ιδέες, σε δύο Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις, που διοργανώνονται για δέκατη συνεχή χρονιά από το ΣΕΝ/JA GREECE, την 1η Απριλίου στην Αθήνα (The Mall Athens, Μαρούσι) και στις 8 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos). Το 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς, μάλιστα, διαθέτει πλέον μια πολύτιμη εμπειρία και έχει δημιουργήσει σχετική παράδοση στο να στήνει επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς: Δημιούργησε την τρίτη «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2013» και έλαβε Έπαινο Διαδικτυακού Επιχειρηματικού Μοντέλου, με την ιστοσελίδα «ΙstArt», όπου οι χρήστες μπορούσαν να περιηγηθούν ανάμεσα σε μια γκάμα καλλιτεχνικών έργων, έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσουν ή ακόμα και να πουλήσουν τα δικά τους.
Το 2014 η εταιρεία «Baby Check App», μια ηλεκτρονική εφαρμογή που στόχευε στην ενημέρωση των μελλουσών μητέρων σχετικά με τις ιατρικές εξετάσεις και τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών, κατέλαβε την τέταρτη θέση στο διαγωνισμό.
Το 2015 τούς απονεμήθηκε το τρίτο βραβείο για τον ιστότοπο «EVENTIFY.GR», όπου οι χρήστες καταχωρούσαν τα ενδιαφέροντά τους και μπορούσαν να ενημερώνονται άμεσα για εκδηλώσεις που θα τους άρεσαν να παρευρεθούν.
«Φέτος ξεκινήσαμε, συμμετέχοντας σε πλήθος εκδηλώσεων και επιστημονικών δραστηριοτήτων του Δήμου Κηφισιάς σχετικά με την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς και για τις εμπειρίες επιτυχημένων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, όσον αφορά στη σταδιοδρομία και την επαγγελματική επιτυχία τους. Παρακολουθήσαμε το open coffee στο Μουσείο Μπενάκη, όπου και ενημερωθήκαμε για τους προβληματισμούς πολλών νέων που έχουν ή σκέφτονται να ιδρύσουν νεοφυείς επιχειρήσεις. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αναρίθμητες συναντήσεις και ένας χείμαρρος ιδεών μάς οδήγησαν στη συγκέντρωση των κορυφαίων προτάσεων και τελικά στην πιο ρεαλιστική, δημιουργική και καινοτόμο», τονίζει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, Δήμητρα Σουλτάτη.
«Καλύπτουμε το κενό στην αγορά της επιστημονικής έρευνας»
Η επιχείρηση που δημιούργησαν οι μαθητές, παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για να διευκολύνουν τη συνεργασία ερευνητών – ερευνητικών φορέων – επιχειρήσεων: «Καλύπτουμε το κενό που υπάρχει στην αγορά της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.stiir.net, μέσω της οποίας μπορούν ερευνητές από ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα διαφόρων ειδικοτήτων να αναρτήσουν το προφίλ τους με αναλυτική περιγραφή των προσόντων τους και των έργων (projects), που έχουν στο ενεργητικό τους. Διευκολύνονται έτσι, τα πανεπιστήμια και όλοι οι επιστημονικοί οργανισμοί κατά την αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, φέρνουμε σε επαφή ερευνητικά κέντρα ή μεμονωμένους ερευνητές με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την έρευνά τους», τονίζουν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κηφισιάς. Επειτα από τη δική τους εμπεριστατωμένη έρευνα, διαπίστωσαν ότι το κενό στην αγορά εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων, είναι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπολόγιζαν. Ετσι με τη δημιουργία αυτού του ιστότοπου, στην ουσία, πέτυχαν τον πρώτο στόχο, δηλαδή το προϊόν τους να είναι «καινοτόμο»! Σιγά – σιγά η αποστολή της επιχείρησής τους έγινε ξεκάθαρη: «Να σταματήσουν τα κορυφαία μυαλά να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Να δημιουργήσουμε στη χώρα μας καταλληλότερες συνθήκες για έρευνα. Να γίνουν όλοι οι ερευνητές μια δεμένη κοινότητα που να χρησιμοποιεί ως δίαυλο επικοινωνίας το STIIR.NET».
Μαθητές «επιχειρηματίες» παρουσιάζουν τα καινοτόμα προϊόντα τους
Με πολύ εντυπωσιακά, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες συμμετέχουν φέτος στη 10η Μαθητική Εμπορική Έκθεση του ΣΕΝ/JA GREECE εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη την Ελλάδα που έγιναν «επιχειρηματίες», μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση». Τα παιδιά 15 έως 18 χρονών έχουν δημιουργήσει έξυπνες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, διαδικτυακές υπηρεσίες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, επιτραπέζια, χρηστικά αντικείμενα, πρωτότυπα καλλυντικά, είδη διακόσμησης και διατροφής αλλά και κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις.
Οι μαθητές, ακολουθώντας τη δομή και τις οδηγίες του προγράμματος, υλοποίησαν τις επιχειρηματικές ιδέες τους με μεγάλο ενθουσιασμό και θα έχουν την ευκαιρία να τις παρουσιάσουν τώρα στο ευρύ κοινό μέσω των Εμπορικών Εκθέσεων. Kαθηγητές και εθελοντές από την αγορά εργασίας στάθηκαν στο πλάι τους και τους καθοδήγησαν με σκοπό να πετύχουν τους στόχους τους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο The Mall Athens, στο Μαρούσι, την Παρασκευή 1η Απριλίου, και στο Mediterranean Cosmos, στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 8 Απριλίου, από τις 9:00 πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι.
Στο πρόγραμμα της «Εικονική Επιχείρηση» συμμετέχουν φέτος 100 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ στις δύο Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις θα λάβουν μέρος 70 ομάδες από δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια.
Οι Εικονικές Επιχειρήσεις των μαθητικών ομάδων θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA GREECE και αφού ολοκληρωθούν και οι δύο εκθέσεις, θα αναδειχθεί το «Καλύτερο Μαθητικό Περίπτερο 2016».
Για την αξιολόγηση θα ληφθούν υπόψη παράγοντες, όπως η καινοτομία, η ποιότητα, η παρουσίαση και η εκτιμώμενη απήχηση που μπορούν να έχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους στην κοινωνία. Όπως κάθε χρόνο τα παιδιά θα διαθέσουν τα έσοδα των εικονικών τους επιχειρήσεων σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς, με ιδιαίτερη ευαισθησία φέτος στην ενίσχυση των οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες.
«Η κοινωνική υπευθυνότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου επιχειρείν», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΣΕΝ/JA GREECE, Αργύρης Τζικόπουλος. «Τα παιδιά, που αποτελούν τη νέα γενιά των μελλοντικών επιχειρηματιών, αντιλαμβάνονται πλήρως το ρόλο που διαδραματίζουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και για την πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική τους προσπάθεια, αλλά και για την προσφορά τους σε όσους έχουν μεγάλη ανάγκη».
Τον Ιούνιο, στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό, θα αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016», η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που θα διεξαχθεί στις 25-28 Ιούλιου στη Λουκέρνη της Ελβετίας.
Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» παρέχεται χωρίς κανένα απολύτως κόστος και εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά- που υποβάλλουν αίτηση.
Το υλοποιεί o μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», μέλος του παγκόσμιου Junior Achievement Worldwide, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια στις ΗΠΑ. Το ΣΕΝ/JA Greece υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη ΜetLife, την Ελληνική Πρωτοβουλία και από 60 επιχειρήσεις – μέλη του Oργανισμού.
«Κατανοήσαμε τι σημαίνει συνέπεια & υπευθυνότητα»
Πολλά άτομα συνεισέφεραν στην υλοποίηση της ιδέας τους. Παλαιά μέλη του προγράμματος συμπαραστάθηκαν από την αρχή και μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια Δήμητρα Σουλτάτη και την εθελόντριά τους Αγγελίνα Μιχαηλίδη καθοδηγούσαν τους μαθητές και τους συμβούλευαν καθ’ όλη τη διάρκεια. Ιδιαίτερη συμβολή στην υλοποίηση του τεχνικού μέρους είχε ο Σταύρος Σουράς, ο οποίος πρόθυμα τους βοήθησε, δείχνοντάς τους ένα προς ένα τα βήματα για την ολοκλήρωση του stiir.net.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος διαπίστωσαν ότι η υλοποίησή του δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. «Και αυτό διότι κατά την αναζήτηση συμβουλευτικής καθοδήγησης, θα έπρεπε να απευθυνθούμε σε πληθώρα μεμονωμένων ατόμων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες. Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματός μας έπαιξαν τα παιδιά του τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας που δημιούργησαν την ιστοσελίδα μας. Η αλήθεια είναι πως από τότε δεν έχουμε σταματήσει να προσθέτουμε στην ιστοσελίδα μας πληροφορίες και διαθέσιμες θέσεις εργασίας», υπογραμμίζουν οι μαθητές – «επιχειρηματίες», λίγο πριν από την επίσημη παρουσίαση της επιχείρησής τους και τονίζουν:
«Ο καθένας μας αποκόμισε και κάτι διαφορετικό. Το κυριότερο είναι το γεγονός πως βρεθήκαμε με πολλούς και τελείως διαφορετικούς ανθρώπους και μάθαμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Μάθαμε να κάνουμε θυσίες από την προσωπική μας ζωή και αφοσιωθήκαμε στην εταιρεία μας. Κατανοήσαμε τι σημαίνουν οι λέξεις ‘‘συνέπεια’’ και ‘‘υπευθυνότητα’’. Κοινωνικοποιηθήκαμε κατά ένα μοναδικό τρόπο, γεγονός πολύ σημαντικό για τη σημερινή εποχή, όπου η συλλογικότητα, η ευγενής άμιλλα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας, είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα στον εργασιακό χώρο. Μάλιστα, οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς, ανακαλύψαμε σε ποιον τομέα είμαστε καλοί και το κυριότερο, τι μας ευχαριστεί να κάνουμε!».
Το εταιρικό οργανόγραμμα της STIIR Α.Ε.