Η Εμπορική Έκθεση με τη συμμετοχή τεσσάρων σχολείων της πόλης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στο THE MALL ΑΤΗΕNS.
Καινοτομία και δημιουργικότητα είναι ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece, που πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια στη χώρα μας.
Η Εμπορική Έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα και του Δήμου Κηφισιάς, φιλοξενεί μαθητικές ομάδες Γυμνασίων-Λυκείων από όλη την Ελλάδα και, φυσικά, και από τον Δήμο Κηφισιάς.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στο THE MALL ΑΤΗΕNS στο Μαρούσι, κατά τις ώρες 9.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.
Στόχος της έκθεσης είναι η συμμετοχή και αναγνώριση των επιτευγμάτων των μαθητών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή, φέρνοντάς τους σε επαφή με άλλους συμμετέχοντες, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, να επικοινωνήσουν, να αναπτύξουν την έννοια της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού, αλλά και να βελτιώσουν τις δεξιότητες παρουσίασης.
Στις εμπορικές εκθέσεις (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) συμμετέχουν περισσότερες από 90 μαθητικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες που εκπροσωπούν τις εταιρείες είναι ηλικίας από 15 έως 18 ετών.
Στην έκθεση συμμετέχουν από τον Δήμο Κηφισιάς τα εξής σχολεία:
ΚΗΦΙΣΙΑΣ 2ο ΓΕΛ
XGLUSIVE
Κρέμα σώματος για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη
Δημιουργία εικονικής μαθητικής επιχείρησης που θα παράγει κραγιόν για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Το προϊόν θα γίνεται γνωστό στο internet και θα προωθείται στην αγορά μέσω κατάλληλων δράσεων
ΚΗΦΙΣΙΑΣ 3ο ΓΕΛ
RE-STRAW
Η εταιρεία RE-STRAW παράγει συσκευές προβολής τρισδιάστατων εικονικών ομοιωμάτων. Το καινοτόμο προϊόν παρέχει επιπρόσθετες διαστάσεις σε διαφόρους τομείς, όπως στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, την επικοινωνία και στη διαφήμιση των εταιρειών.
ΕΚΑΛΗΣ Α’ ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Archaeologicapp
Η μαθητική Επιχείρηση «ARCHAEOLOGICAPP» παρουσιάζει και παρέχει πληροφορίες για τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών μέσω μιας εφαρμογής για κινητά. Η εφαρμογή θα περιέχει και ένα παιχνίδι γνώσεων σχετικά με τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα.
ΕΚΑΛΗΣ Β’ ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
iProject
Το προϊόν που παράγει η εταιρεία iProject ονομάζεται iQueues και είναι μια εφαρμογή διευκόλυνσης των αγορών των καταναλωτών στα Super markets.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ βρέθηκε στο 2ο Λύκειο Κηφισιάς και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου Βασιλική Πιτούλη, καθώς και με μαθητές οι οποίοι αποτελούν μέλη της εικονικής επιχείρησης. Από το 2ο Λύκειο, στο πρόγραμμα της εικονικής επιχείρησης συμμετέχουν συνολικά 14 μαθητές της Β΄ και της Γ΄ τάξης.
Ο μαθητής Γιώργος Σακελλάρης, αναφερόμενος στην ιδέα για τη δημιουργία κρέμας σώματος για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη), τόνισε: « Όλο το εγχείρημα ξεκίνησε όταν συγγενικό πρόσωπο μίας πρώην δασκάλας μας παρουσίασε κοιλιοκάκη. Μας έλεγε συχνά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην καθημερινότητα της. Έτσι, εμείς οι μαθητές ευαισθητοποιηθήκαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε έναν οργανισμό-επιχείρηση, ώστε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προλαμβάνουν την πάθηση, αλλά και να την αντιμετωπίσουν εφόσον αυτή εμφανιστεί. Επίσης, παρέχουμε συμβουλές σε αυτά τα άτομα, με πληροφορίες που έχουμε αντλήσει από οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί πριν από τον δικό μας».
Β. Πιτούλη: « Η εκμάθηση των παιδιών γύρω από το στήσιμο και την οργάνωση μίας εταιρείας το μεγαλύτερο κέρδος»
Η καθηγήτρια του σχολείου Βασιλική Πιτούλη, αφού επισήμανε ότι η εικονική επιχείρηση είναι πρωτίστως ενημερωτικού χαρακτήρα, τόνισε: «Είναι εικονικά εμπορικός και προωθητικός (σ.σ. ο χαρακτήρας της επιχείρησης), εφόσον ήταν αδύνατον, εξ ορισμού, να δημιουργήσουμε μία βιοτεχνία και να παράξουμε ένα τέτοιο προϊόν. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρό και αδύνατο να γίνει μέσα στα χρονικά πλαίσια που υπάρχουν. Έτσι, κρίναμε ότι η μόνη λύση πέρα από την ενημέρωση, ήταν να στραφούμε στην εικονική εμπορικότητα».
Η κυρία Πιτούλη, στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η εκμάθηση των παιδιών γύρω από το στήσιμο και την οργάνωση μίας εταιρείας ήταν το μεγαλύτερο κέρδος. Τα παιδιά κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα και θέλω να τους δώσω συγχαρητήρια για αυτό. Επίσης, κάναμε προσπάθεια προκειμένου να προσελκύσουμε χορηγούς, κάτι που ήταν δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, καταφέραμε και φέραμε κοντά μας κάποιους χορηγούς, οι οποίοι μας στηρίζουν. Φυσικά και εμείς, με τη σειρά μας, θα τους προβάλλουμε μέσα από τη δράση μας».
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο μαθητής Χρυσόστομος Μιλάνι, ο οποίος επισήμανε ότι για όλους ήταν μία νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία. «Είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε μέρος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Ήταν μία πολυδιάστατη διαδικασία το να βρούμε το όνομα της εταιρείας, να κάνουμε συσκέψεις, να ορίσουμε ρόλους στον καθένα από εμάς. Μας βοήθησε να καταλάβουμε και σε ρεαλιστικό επίπεδο το πόσο σύνθετο είναι να συντονίσουμε μία εταιρεία. Για παράδειγμα, όσοι είμασταν στο τμήμα οικονομικών ασχοληθήκαμε με την δημιουργία του καταστατικού της εταιρείας, να αξιολογήσουμε την τιμή του προϊόντος.
Είναι λανθασμένη η εντύπωση που επικρατεί ότι ο επιχειρηματίας είναι ένας άνθρωπος που κερδίζει χρήματα, χωρίς να κοπιάζει. Βιώνοντας τη δημιουργία της εικονικής επιχείρησης, κατανοήσαμε πολλά πράγματα».
Σύμφωνα με την κ. Βασιλική Πιτούλη, για να καταλήξουν οι μαθητές στο προϊόν που θα παράγουν, προχώρησαν σε κατηγοριοποίηση του κοινού. Οι μαθητές πρόσθεσαν ότι ήθελαν ένα προϊόν το οποίο θα απευθυνόταν σε ένα κοινό πιο περιορισμένο. «Θέλαμε να βγει στην επιφάνεια το θέμα της κοιλιοκάκης και να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι αντιμετωπίζουν κάποιοι συνάνθρωποί μας», είπαν χαρακτηριστικά.
Οι μαθητές εξέφρασαν την έκπληξή τους ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάποια έρευνα πάνω στο πόσα άτομα πάσχουν από κοιλιοκάκη. Πρόσθεσαν ότι ο υπολογισμός των ατόμων που πάσχουν από την πάθηση έγινε με βάση ευρωπαϊκές έρευνες.
Αυτή τη στιγμή η ομάδα του 2ου Λυκείου Κηφισιάς βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναζήτησης χορηγών, οι οποίοι θα στηρίξουν την εικονική επιχείρηση. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι μαθητές στον ιδιοκτήτη των Super market «Θανόπουλος», ο οποίος βοήθησε σημαντικά την προσπάθειά τους. Οι μαθητές αποφάσισαν να στηριχτούν μόνο από ελληνικές εταιρείες, για να δείξουν ότι το προϊόν είναι ελληνικό.
Όσον αφορά στο τι περιμένει η ομάδα του 2ου Λυκείου από την παρουσία της στην έκθεση στις 10 Φεβρουαρίου, η Βασιλική Πιτούλη τόνισε: «Περιμένουμε να είμαστε σε θέση να αναδείξουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα ήθελα να καλέσω τον κόσμο να έρθει και να δει από κοντά την αξιόλογη προσπάθεια των παιδιών».
Η μαθήτρια Χρύσα Παγώνα τόνισε, με τη σειρά της: «Ένας από τους στόχους της εταιρείας μας είναι να κινητοποιήσει τα νέα παιδιά της χώρας μας. Να καταλάβουν ότι πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αν δε ρισκάρουμε, δε θα μπορέσουμε να τονώσουμε τη χώρα μας».
Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Κηφισιάς που συμμετέχουν στην 11η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Εικονική επιχείρηση 2016-17» είναι οι εξής: Μαριλένα Πατσίλη, Γιώργος Νικολάου, Ευτυχία Γραφανάκη, Βασίλης Κοσμάτος, Χρυσόστομος Μιλάνι, Γιώργος Σακελλάρης, Χρύσα Παγώνα, Χρήστος Τσατάλι, Aουρόρα Τσάτσα, Μαρία Τσακαλώτου, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Παναγιώτης Τσιλιμπής, Εύη Τσικνή, Σοφία Μαυρομάτου, Μιχαέλα Λούσκα, Σαμεντίν Μιλάνι και Μανταλένα Κατοπόδη. Διευθύντρια του σχολείου είναι η κυρία Ελένη Σκλάβου.