Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης με τους συλλόγους και τους φορείς, αλλά και με τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης σηματοδότησε η παρουσίαση των γενικών γραμμών της μελέτης αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη.
Συνεπής με τη δέσμευσή του, ότι θα έφερνε τους βασικούς άξονες του αναθεωρημένου ΓΠΣ ενώπιον του Σώματος στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ο κ. Χιωτάκης χαρακτήρισε τις τελικές προτάσεις της δημοτικής αρχής ως το «υπόστρωμα πάνω στο οποίο μπορούν να υπάρξουν προσθέσεις ή αφαιρέσεις, ανάλογα με τις προτάσεις που θα κατατεθούν, μέσω ενός διαλόγου που θα καθορίσει την πολεοδομική πορεία της Κηφισιάς για τα επόμενα χρόνια».
Αναφερόμενος στο γενικό σκεπτικό της δημοτικής αρχής πάνω στο νέο Γενικό Πολεδομικό Σχέδιο, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του περιορισμού της δόμησης στην πόλη, λόγω της αύξησης του πληθυσμού που προήλθε μέσα από την ένταξη αρκετών περιοχών στο Σχέδιο Πόλεως τα τελευταία χρόνια, με παράλληλη μείωση των συντελεστών δόμησης.
Ο δήμαρχος Κηφισιάς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «τώρα μπορούμε, πλέον, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, καθώς υπάρχει σχέδιο για να συζητήσουμε και πλέον ο λόγος δίνεται στους δημότες, προκειμένου να έχουμε καταλήξει στην τελική πρόταση μέχρι το καλοκαίρι».
Στην εισήγηση της Επιτροπής που προετοίμασε το ΓΠΣ, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου Νίκου Παναγιώτου, τον οποίο ευχαρίστησε δημοσίως για τη δουλειά του ο δήμαρχος, υπάρχουν υποδείξεις για την κατασκευή δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης, ο ένας στη Νέα Κηφισιά και ο άλλος στην περιοχή Αλωνίων, καθώς επίσης και στην ένταξη στο Σχέδιο Πόλης δύο περιοχών, της Άνω Κηφισιάς και το τέρμα Τατοΐου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι παρεμβάσεις αυτές ήταν απαραίτητες λόγω των διαμαρτυριών των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών ως προς τα σενάρια που ακούγονται για επεκτάσεις σημείων της Κηφισιάς που είχαν χαρακτηρισθεί ως φιλέτο, υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της πόλης.
Βασικοί άξονες του ΓΠΣ
Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης που ανέγνωσε ο κ. Χιωτάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν ως εξής:
1. Προτείνεται η επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό δύο (2) περιοχές, Α. Κηφισιά και τέρμα Τατοΐου, με μέσο συντελεστή δόμησης 0,20 και (V) με μέσο συντελεστή δόμησης 0,50, με χρήση γης και για τις δύο περιοχές αυτές την «κατοικία» και μόνο.
Η πρόταση αυτή κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για την προστασία των περιοχών αυτών ως και του ευρύτερου περιβάλλοντος αυτών, καθόσον οι χρήσεις γης οι οποίες εφαρμόζονται στα γήπεδα των εν λόγω περιοχών σήμερα (μετά από τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 998/1979), δεδομένου ότι ευρίσκονται εκτός των ορίων του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και εκτός των Ζωνών Α και Β του Π.Δ. 5-12-1979/Φ.Ε.Κ.707Δ/13-12-1979, έχουν ως κατωτέρω:
● Yπεραγορές
● Εμπορικές αποθήκες
● Εκπαιδευτήρια – Πολιτιστικά κτίρια
● Νοσοκομεία – Κλινικές
● Αθλητικές εγκαταστάσεις
● Εμπορικές αποθήκες λυόμενες
● Τουριστικές εγκαταστάσεις
● Γραφεία – Εμπορικά καταστήματα
Με την πρόταση για την ένταξη των ανωτέρω περιοχών εντός των ορίων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου και με χρήση γης την αμιγή κατοικία και μόνο, αποκλείεται η ανέγερση κτηρίων με τις ανωτέρω χρήσεις γης, οι οποίες ισχύουν σήμερα και οι οποίες θεωρούνται άκρως δυσμενείς για το περιβάλλον των περιοχών αυτών ως και για το ευρύτερο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
Στα γήπεδα των περιοχών αυτών, μετά την ένταξη τους στα όρια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (μετά από τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 998/1979), θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες με χρήση γης την κατοικία και μόνο και με συντελεστή δόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Π.Δ. 24-5-1985/ΦΕΚ270Δ/31-5-1985, δηλαδή ως εξής: