Δεν «μάσησε» τα λόγια του ο δήμαρχος Κηφισιάς κατά την ενημέρωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Αυγούστου σχετικά με το τραγικό τριήμερο της καταστρεπτικής πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική. Έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών κι απέρριψε το σενάριο που θέλει τη φωτιά να εκδηλώνεται και να γιγαντώνεται μόνο από την περιοχή του Γραμματικού.
«Τρία είναι τα αίτια για την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς: Το τυχαίο γεγονός, η εγκληματική αμέλεια κι ο εμπρησμός. Στην περίπτωση αυτή οι εμπρησμοί ήταν πολλοί, όχι μόνον ένας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χιωτάκης, χαρακτηρίζοντας την Αθήνα ως «ανοχύρωτη πόλη, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, μπροστά στα ακραία φυσικά φαινόμενα».
Ο δήμαρχος προχώρησε σ’ ένα μικρό ιστορικό γύρω από τις ενέργειες του Δήμου από την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. «Ενημερωθήκαμε από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ της μοιραίας Παρασκευής, για τη φωτιά του Γραμματικού, η οποία μόνο τυχαία δεν μπορεί να εκδηλώθηκε σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπήκε από ανθρώπινο παράγοντα και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ο δήμαρχος Βαρνάβα ενώπιον της ΤΕΔΚΝΑ».
«Τεράστια οικολογική καταστροφή»
Οι φλόγες κατέκαψαν το κομμάτι της διαδρομής από τον Άγιο Στέφανο έως τη λίμνη του Μαραθώνα όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έκαψε αρκετά σπίτια, κινδύνευσαν πολλά άλλα, ανάμεσά τους και πολλά εξοχικά Κηφισιωτών». Και ο κ. Χιωτάκης πρόσθεσε με εμφανή πίκρα: «Τα σπίτια μπορούν να ξαναχτιστούν, το δάσος όμως… Πρόκειται για μια τεράστια οικολογική καταστροφή με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στη θερμοκρασία, την ατμόσφαιρα και γενικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχουν κάποιες περιοχές -όπως το φαράγγι της Οινόης στον Μαραθώνα- οι οποίες θα χρειαστούν 100 χρόνια τουλάχιστον για να ξαναγίνουν όπως ήταν, αν φυσικά μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο…».
Ο δήμαρχος δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία του καταλογισμού ευθυνών για την καταστροφή, προτιμώντας να σταθεί στις ενέργειες του Δήμου Κηφισιάς ως προς τις προσπάθειες κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας:
«Τα ελικόπτερα απέτρεψαν τον κίνδυνο»
«Ο Δήμος μας ήταν παρών από την αρχή. Στείλαμε υδροφόρες στο Γραμματικό, την στιγμή που στην περιοχή υπήρχε πανηγύρι σ’ εξέλιξη και μάλιστα συναντήσαμε δυσκολίες ακόμη και να περάσουμε από την πλατεία λόγω του γλεντιού. Ξενυχτήσαμε εκεί κι όταν η φωτιά άρχισε να ξεφεύγει, ρίξαμε άλλες δύο υδροφόρες, κρατώντας ως εφεδρεία δύο οχήματα για την πόλη της Κηφισιάς».
Και ο δήμαρχος συνέχισε: «Την επομένη στείλαμε ενισχύσεις σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο. Την Κυριακή, αφού είχε φτάσει στα μάρμαρα του Διονύσου η φωτιά, πέρασε στη Σεμέλη, μετά στην Αιολίδος, πίσω από τον Άγιο Παντελεήμονα. Υπήρξε άριστη συνεργασία τόσο με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρη Καλογερόπουλο, όσο και με τον δήμαρχο Διονύσου Σπύρο Δαρδαμάνη και τελικά, με 8 συνεχείς ρίψεις τα ελικόπτερα κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς πίσω από τον Άγιο Παντελεήμονα, κάτι που θα σήμαινε απειλή για Εκάλη, Νέα Ερυθραία και Πολιτεία. Μόλις τότε έκανε την εμφάνισή της και η Πυροσβεστική».
«Oχι Δασαρχείου για άνοιγμα δρόμου»
Ο δήμαρχος άφησε σαφείς αιχμές προς το Δασαρχείο σχετικά με το άνοιγμα δρόμων πυροπροστασίας μέσα στο δάσος: «Τη Δευτέρα ήρθε ο στρατός κι η αεροπορία για ν’ ανοίξουν δρόμο, τον ίδιο δρόμο που όλο τον χειμώνα ζητούσαμε να τον κάνουμε, αλλά δεν υπήρξε έγκριση από τον δασάρχη. Υπήρξαν ακόμη και ιδιώτες Κηφισιώτες που προσφέρθηκαν με δικά τους έξοδα να ρίξουν χώμα για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση, αλλά και πάλι τίποτα».
Υπογράμμισε, τέλος, την άψογη λειτουργία κι ετοιμότητα που επέδειξε η Πολιτική Προστασία του Δήμου σ’ εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, δίνοντας συγχαρητήρια στην αρμόδια αντιδήμαρχο Άννα Κορογιαννάκη.
«Θα βοηθήσουμε τον Δήμο Βαρνάβα»
Στη συνέχεια ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα. «Ευτυχώς η αναδάσωση στα καμμένα του Κοκκιναρά δεν πειράχτηκε και θα πρέπει όλοι μας να δίνουμε το “παρών” στα ποτίσματα που διοργανώνει ο ΣΠΑΠ, προκειμένου ν’ ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μπορεί να κάηκε ένα μεγάλο μέρος του πρασίνου στην περιοχή του Βαρνάβα, αλλά υπάρχει κι ένα μεγάλο μέρος που έχει μείνει απείραχτο. Επειδή ο Δήμος Βαρνάβα είναι από τους φτωχούς Δήμους της περιοχής, αποφασίσαμε να διαθέσουμε ένα όχημά μας για να κάνει περιπολίες στην περιοχή, σε ένα δείγμα αλληλεγγύης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης»
Φτάνοντας τη συζήτηση στην Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος διατύπωσε το πάγιο αίτημα για αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της καταστολής των πυρκαγιών. «Γίνονται πολλές συζητήσεις το τελευταίο διάστημα για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι σε κάθε συντονιστικό όργανο που ασχολείται με την πυροπροστασία πρέπει να μετέχει κάποιος εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί, δηλαδή, στα μεικτά συντονιστικά όργανα για την Αττική να μετέχουν εκπρόσωποι για παράδειγμα από την Ανατολική Μακεδονία και να μην υπάρχει ένας αυτοδιοικητικός που να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους και τα προβλήματα».
Ο κ. Χιωτάκης ζήτησε από το Σώμα να ξαναψηφίσει την προ διετίας πρότασή του για κήρυξη του Πεντελικού όρους ως Εθνικού Δρυμού και ν’ αποσταλεί η συγκεκριμένη απόφαση σε ΥΠΕΧΩΔΕ, πολιτικά κόμματα, βουλευτές, ΤΕΔΚΝΑ, ΣΠΑΠ κ.λπ.