Ο δήμαρχος υπερασπίστηκε το έργο, τονίζοντας ότι έχει λάβει την έγκριση τόσο των αρμόδιων ελληνικών φορέων, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, το Σώμα αποφάσισε την αποδοχή του ποσού περίπου 800.000 ευρώ από το Γ’ ΓΠΣ για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο όφειλε να είναι ετοιμοπαράδοτο με την αλλαγή του χρόνου.
Οι κάτοικοι, ωστόσο, προσέφυγαν στο ΣτΕ για να ακυρώσουν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια από την ΕΠΑΕ.
Ξεσ(ΚΕΠ)ασμα της υπεξαίρεσης
Η χρονιά που πέρασε είχε και αστυνομικό… άρωμα. Η αποκάλυψη ότι υπάλληλος του ΚΕΠ της πόλης υπεξαίρεσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 750.000 ευρώ, άναψε φωτιές στη δημοτική αρχή. Η υπόθεση έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω εμπλοκής της Εφορίας Κηφισιάς, με αποτέλεσμα να «εισβάλουν» στα γραφεία της ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.
Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης διέταξε άμεσα τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο υπάλληλος ομολόγησε εγγράφως την πράξη του, επικαλούμενος προσωπικά προβλήματα και πάθος με τον τζόγο, ο σχετικός φάκελος στάλθηκε στον εισαγγελέα, ενώ η μειοψηφία κατηγόρησε τη διοίκηση για έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και ανικανότητα. Η συνέχεια της υπόθεσης θα δοθεί στα δικαστήρια.
Μεγαλεπίβολες υπογειοποιήσεις
Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η πόλη της Κηφισιάς είδε αγώνες τουλάχιστον 14 χρόνων να φτάνουν στο τέλος τους, με την υπογραφή από τον Δήμο της σύμβασης για την κατασκευή του περίφημου πολυεπίπεδου υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Πλατάνου, με ταυτόχρονη ανάπλασή της.
Παράλληλα, την άνοιξη παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η προμελέτη του φιλόδοξου έργου της υπογειοποίησης τού εντός των ορίων του Δήμου τμήματος της Λεωφόρου Κηφισιάς και σύνδεσή της με την οδό Χαριλάου Τρικούπη.
Ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης προσδιόρισε την έναρξη του έργου μέσα στο 2011, όμως η πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης κρατάει προς το παρόν την έγκριση της μελέτης σε… αναμονή.
Γενικό Πολεοδομικό… σίριαλ
Το 2009 αποτέλεσε τη χρονιά κατά την οποία η διοίκηση Ν. Χιωτάκη αποφάσισε να φέρει προς δημόσια διαβούλευση την πρότασή της για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μέσα στον Νοέμβριο, με τη μειοψηφία να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για «ανύπαρκτο» δημόσιο διάλογο». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης κατηγόρησε τη μειοψηφία ότι «δεν προσήλθε στον διάλογο για να καταθέσει προτάσεις», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει». Εκδηλώνοντας, μάλιστα, την αποφασιστικότητά του έθεσε χρονικό όριο μέχρι τα μέσα Ιανουρίου για τη μειοψηφία να καταθέσει προτάσεις και για την ολοκλήρωση του διαλόγου.
ΓΡΑΜΜΗ 524: Λεωφορείον ο… πόθος
Ποιος θα φανταζόταν ότι σε Πολιτεία και Κεφαλάρι θα ξεσπούσε «εμφύλιος» ανάμεσα στους κατοίκους για μια… λεωφορειακή γραμμή της ΕΘΕΛ! Κι όμως…
Η απόφαση του ΟΑΣΑ να εισακούσει αίτημα των κατοίκων του Κεφαλαρίου (με σιωπηρή συγκατάθεση και του Δήμου) και να επεκτείνει μέσα στο καλοκαίρι τη γραμμή 524, που για 50 χρόνια συνέδεε την Πολιτεία με το κέντρο της Κηφισιάς, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου συνοικιακή κόντρα.
Μετά από έντονη πίεση των κατοίκων της Πολιτείας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητηθεί από τον ΟΑΣΑ η επαναφορά του 524 στην προηγούμενη διαδρομή του και τη διεκδίκηση μιας νέας ξεχωριστής γραμμής που θα εξυπηρετεί την πλευρά του Κεφαλαρίου.
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η συζήτηση για το 524 επανέφερε τις φωνές που ζητούν δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας στην Κηφισιά, κάτι που προς το παρόν απορρίπτει ο δήμαρχος λόγω κόστους κι έλλειψης υποδομών στην πόλη.
Γιάννης Μπεθάνης