Από εθνικός θυμός, «Εθνικός Δρυμός»
Η Κηφισιά, και συγκεκριμένα οι παρυφές της Πολιτείας, ήταν από τις περιοχές των Βορείων Προαστίων που ένιωσαν τις φλόγες της καταστροφικής πυρκαγιάς του περασμένου Αυγούστου να γλύφουν τα δέντρα και τα σπίτια της. Σύσσωμος ο μηχανισμός του Δήμου στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων και των πληγέντων Δήμων της Βορειοανατολικής Αττικής που δέχθηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα της πύρινης λαίλαπας.
Η επόμενη μέρα βρήκε την περιοχή να μετρά τις πληγές της και τους Έλληνες θυμωμένους για μια ακόμη φορά με την ολιγωρία του κράτους, τους αδίστακτους εμπρηστές και τη νέα μεγάλη οικολογική καταστροφή της καταταλαιπωρημένης βόρειας πλευράς του Λεκανοπεδίου.
Μέσα στη γενική θλίψη και απογοήτευση, ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης επαναφέρει σε όλους τους τόνους την πάγια πρότασή του για ανακήρυξη του Πεντελικού όρους ως «Εθνικού Δρυμού», που θα αποτρέψει τα όποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές να επαναλάβουν το καταστρεπτικό τους έργο.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της πρωτοβουλίας Χιωτάκη απευθύνθηκε στους δημάρχους των Βορείων Προαστίων, ζητώντας την άποψή τους. Άπαντες, είτε ανεπιφύλακτα είτε με επιφυλάξεις, συντάχθηκαν με την πρόταση του συναδέλφου τους. Η μεσολάβηση των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και η αλλαγή της κυβέρνησης έφεραν πίσω την συγκεκριμένη διεκδίκηση και μέχρι σήμερα «ουδέν νεότερον από το μέτωπο». Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…
Οδός Θανοπούλου: Αναδάσωση για τα… μπάζα
Τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο για τα δεδομένα της Κηφισιάς συνιστά το, εν μέσω Αυγούστου, μπάζωμα του χαρακτηρισμένου ως αναδασωτέου χώρου επί της οδού Θανοπούλου (γνωστού και ως «κτήμα Ηλιοπούλου»), ο οποίος είχε καεί στις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Οι καταγγελίες των κατοίκων πέρασαν, μέσω του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παναγιώτη Μπόζου, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στα ΜΜΕ. Οι καταγγελίες εμπλέκουν γνωστό στην Κηφισιά εργολάβο, ο οποίος φέρεται να αναφέρει ότι «εκτελούσε εντολές του Δήμου Κηφισιάς». Στην υπόθεση «εμπλέκεται» και οικονομικός παράγοντας, η βίλα του οποίου γειτνιάζει με τον επίμαχο χώρο. Λέγεται ότι τα χώματα για το «στρώσιμο» του χώρου, μετά το ξερίζωμα όλων των καμμένων δέντρων, προέρχονται από τις εργασίες για κατασκευή πισίνας στο συγκεκριμένο οίκημα.
Οι συζητήσεις και οι «δίκες» που στήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των περιοίκων, μονοπωλούν μέχρι και σήμερα την επικαιρότητα της Κηφισιάς, με σκοπό την απόδοση ευθυνών σε όσους συμμετείχαν στο οικολογικό έγκλημα.
Πριν το τέλος του χρόνου το Σώμα αποφάσισε να στηρίξει την προοπτική της άμεσης αναδάσωσης του χώρου, ως απάντηση σε όσους τυχόν τον επιβουλεύονται. Ωστόσο, οι αντιφάσεις της Πολεοδομίας της Κηφισιάς, η οποία από τη μια χαρακτηρίζει τον χώρο ως «δημοτικό δασικό» και από την άλλη, με επίσημο έγγραφο, τον χαρακτηρίζει ως «ιδιωτικό χώρο πρασίνου», περιπλέκει τα πράγματα. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα από τους κατοίκους της περιοχής, ωστόσο ο Δήμος Κηφισιάς μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί νομικά στο πλευρό τους για την ανεύρευση των υπευθύνων.
Παράλληλα, μετά από καταγγελίες συμβούλων της ελάσσονος μειοψηφίας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το γκρέμισμα και της αυθαίρετης πύλης που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, που αποτελεί κατάληξη μιας μάντρας και η οποία μέχρι πρότινος ήταν εξοπλισμένη με κουδούνια και φωτοκύτταρα, απαγορεύοντας τη διέλευση στους περαστικούς.
Διαχασμός κατοίκων για ανάπλαση κέντρου & ποδηλατόδρομο
Το 2009 χαρακτηρίστηκε από τα εκτεταμένα έργα ανάπλασης που επιχείρησε η δημοτική αρχή και είχαν ως σκοπό, τόσο την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης, όσο και την τόνωση του τοπικού εμπορίου. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως «όνειρο που έγινε πραγματικότητα» την ανάπλαση των κεντρικών δρόμων και την τοποθέτηση νέου φωτισμού, αλλά αρκετοί ήταν οι έμποροι που είχαν διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η αφαίρεση της δυνατότητας στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο είχε δυσμενείς συνέπειες στην αγοραστική κίνηση των καταστημάτων τους.
Ωστόσο, λίγο πριν τις γιορτές, υπήρξε έντονος προβληματισμός ακόμη και στις τάξεις της διοίκησης για το πρόβλημα της στάθμεσης στο κέντρο της πόλης. Προτάθηκε ακόμη και ενοικίαση από τον Δήμο ελεύθερων χώρων για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ άπαντες αναμένουν να διαπιστώσουν αν το επερχόμενο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στους γύρω δρόμους θα αποδώσει τους προσδοκόμενους καρπούς.
Την ίδια στιγμή, η ιδέα της δημοτικής αρχής να κατασκευάσει δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους της Κηφισιάς έγινε στην αρχή δεκτή από όλους με ενθουσιασμό, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε τη θέση του στον προβληματισμό κατά την εκτέλεση του έργου, καθώς ήταν πολλοί οι κάτοικοι που έκαναν λόγο για ατέλειες και επικινδυνότητα στην κατασκευή, που θέτει σε κίνδυνο ποδηλάτες, οδηγούς και πεζούς.
Το θέμα αναζωπυρώθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις του Σώματος κατά το 2009, ενώ στις φωνές των κατοίκων και αρκετών μελών της μειοψηφίας προστέθηκαν και εκείνες από ορισμένα μέλη της πλειοψηφίας.