Την επέκταση των ορίων του ισχύοντος Γ.Π.Σ. με χρήση γης την κατοικία και μόνο, αλλά και την αναστολή οικοδομικών αδειών, μέχρι τελικής του έγκρισης, σε εκτός σχεδίου έκταση 200 στρ., στην περιοχή Παλήγιαννη της Άνω Κηφισιάς, αποφάσισε το Δ.Σ.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Πρόκειται ουσιαστικά για επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασης του 2011, υπό τον κίνδυνο δυσμενών εξελίξεων σχετικά με τις χρήσεις γης σε περιοχή «φιλέτο» της Κηφισιάς, για την οποία ο «υπό κατάργηση» -με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του.
Η πρόταση αυτή κρίθηκε ως απολύτως αναγκαία για την προστασία των περιοχών και του ευρύτερου περιβάλλοντος αυτών, καθόσον οι χρήσεις γης που εφαρμόζονται στα συγκεκριμένα οικόπεδα σήμερα, αφορούν σε υπεραγορές, εμπορικές αποθήκες, εκπαιδευτήρια – πολιτιστικά κτίρια, νοσοκομεία – κλινικές, αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και, μάλιστα, με παρέκκλιση του συντελεστή δόμησης, έπειτα από απόφαση των αρμόδιων φορέων. Το «σήμα κινδύνου» για πιθανή ανέγερση υπεραγοράς στην αδόμητη αυτή περιοχή έδωσε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς, Ηλίας Σπυρόπουλος. Κάτι που επανενεργοποίησε τα «αντανακλαστικά» του Δήμου, σε μια προσπάθεια να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις, με αφορμή τις πρόσφατες εργασίες κατεδάφισης παλαιού οικήματος, σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων, επί της οδού Μπακογιάννη, στην περιοχή Παλήγιαννη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ασχοληθεί και πάλι με το συγκεκριμένο θέμα και είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία το 2011 την επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου ΓΠΣ Κηφισιάς, με χρήσεις αποκλειστικά κατοικίας, για την έκταση των 200 στρεμμάτων στην περιοχή Παλήγιαννη, μια έκταση που εκτείνεται μέχρι και τα όρια του Δάσους Συγγρού, όπως, επίσης, να ζητηθεί αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών, πλην κατοικίας, στις συγκεκριμένες περιοχές, για το χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
«Σκόνταψαν» στον ΟΡΣΑ
Τίποτε, όμως, από τα παραπάνω δεν προχώρησε, όπως ενημέρωσε σχετικά ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης, καθώς οι προτάσεις του Δήμου Κηφισιάς και του Δημοτικού Συμβουλίου «σκόνταψαν» στον ΟΡΣΑ, που αξίωσε να ενταχθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση στη γενικότερη επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς.
«Υπάρχει μόνο άδεια κατεδάφισης για το παλαιό οίκημα, άλλοτε ιδιωτικό σχολείο, επί της οδού Μπακογιάννη. Αν όμως ζητήσει ο ιδιοκτήτης άδεια για υπεραγορά, εμείς δεν μπορούμε να μην τη δώσουμε, γιατί σήμερα δεν ισχύει καμία αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή και αυτές οι χρήσεις επιτρέπονται», απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος, μετά την επισήμανση του θέματος από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Βάρσο, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τις παρακείμενες εκτάσεις.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την αξιοποίηση των οικοπέδων τους, δεν είναι κάποιοι μικροϊδιοκτήτες, αλλά το ΙΚΑ που διαθέτει 33 στρέμματα γης στην περιοχή, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες από τον επιχειρηματικό, ακόμη και τον πολιτικό χώρο. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο, τοπικοί φορείς της Άνω Κηφισιάς, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας, είχαν εκφράσει την άποψη ότι με την απόφασή του να εντάξει στο σχέδιο την περιοχή αυτή των 200 στρεμμάτων, ο Δήμος δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την οικοδόμηση ενός από τους τελευταίους ακάλυπτους χώρους, που συνορεύει με το Δάσος Συγγρού.
Και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικος χαρακτηρισμός από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Όπως έγινε κατανοητό κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα το 2012, το γεγονός ότι δεν έχει δομηθεί η συγκεκριμένη περιοχή των 200 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται ως «φιλέτο» σήμερα στην ευρύτερη Κηφισιά, έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει κριθεί ο δασικός ή μη δασικός χαρακτήρας της.
Εκτός του ΙΚΑ, που είναι ο μεγαλοϊδιοκτήτης στην περιοχή, γι’ αυτό και εκφράζονται ανησυχίες για μια πιθανή μελλοντική εκμετάλλευση της έκτασής του, στο πλαίσιο «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας, υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες, κάποιοι εκ των οποίων «σκόνταψαν» στο Δασαρχείο κατά το παρελθόν, όταν επιχείρησαν να βγάλουν άδειες οικοδόμησης. Γι’ αυτό και οι επικριτές της λύσης που δρομολογεί ο Δήμος για την επέκταση των ορίων του εγκεκριμένου Πολεοδομικού Σχεδίου Κηφισιάς και την ένταξη στο σχέδιο της συγκεκριμένης περιοχής, υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η δόμηση ενός από τους τελευταίους ακάλυπτους χώρους στην Κηφισιά.