Δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τους γονείς, με κρατική χρηματοδότηση, απορρόφηση όλων των παιδιών και μονιμοποίηση του προσωπικού ζήτησε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Κηφισιάς κατά την συζήτηση για το πρόγραμμα τροφείων μέσω ΕΣΠΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η στηριζόμενη από το ΚΚΕ δημοτική παράταξη, αναφέρονται τα εξής:
«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς της 16ης Ιουλίου αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στη δράση χρηματοδότησης παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών «Εναρμόνιση Οικογενειακής κι Επαγγελματικής Ζωής», με κονδύλια προερχόμενα από το ΕΣΠΑ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Κηφισιάς τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά, δεδομένου ότι:
– τα κονδύλια αυτά προέρχονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και των υπόλοιπων λαών της Ε.Ε. κι άρα, ανήκουν σε αυτούς,
– εξασφαλίζεται, έστω και προσωρινά, η πρόσβαση στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ορισμένων από τα παιδιά που, υπό άλλες συνθήκες, αποκλείονται από αυτούς (παιδιά ανέργων κ.λπ.).
Ωστόσο, θα πρέπει να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα:
1. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 160.000.000 ευρώ που, αν και προέρχεται από τις τσέπες των εργαζομένων, δεν κατευθύνεται στην ενίσχυση των δημόσιων δομών προσχολικής και ειδικής αγωγής. Δεν αποσκοπεί στη δημιουργία δημοσίων, δωρεάν, επαρκών, ποιοτικών, σύγχρονων κι ασφαλών παιδικών σταθμών, αλλά κυρίως, στην παροχή ζεστού κρατικού χρήματος στους ιδιώτες του κλάδου. Το ίδιο ισχύει άλλωστε, για το σύνολο των δράσεων του ΕΣΠΑ, που εξαρτούν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών από το κατά πόσο ενισχύεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Προωθείται με τον τρόπο αυτή η παραπέρα εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών, η μετατροπή μίας απαραίτητης δομής από σταθερή υπηρεσία σε εκ περιτροπής κι επί πληρωμή.
2. Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση κάθε χρόνο. Ήδη, σε σχέση με πέρυσι, οι περικοπές ανήλθαν στα 20 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δικαιούχοι, παρότι οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν πανελλαδικά τις 100.000. Παράλληλα, υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η διατροφή των παιδιών, η ιατρική τους παρακολούθηση κ.λπ. Μειώνονται ή καταργούνται άλλες δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε μουσεία, δωρεάν παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων.
3. Χαρακτηριστικό του πώς αντιμετωπίζεται η μόρφωση και η ανάγκη κοινωνικοποίησης των παιδιών από το καπιταλιστικό κράτος είναι το γεγονός ότι η δράση αφορά την «εναρμόνιση της οικογενειακής κι επαγγελματικής ζωής». Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως «βαρίδια» στην επαγγελματική σταδιοδρομία των γονιών. Ως εκ τούτου, προγράμματα όπως αυτό, θα συνεχίζουν να υπάρχουν όσο επιτελούν το ρόλο τους ως εργαλεία στην αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων – γονέων, την απόσπαση υπεραξίας από την εργασία τους και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ενισχύεται έτσι, ο ρόλος των παιδικών σταθμών ως «babyparking», με προτεραιότητα τη φύλαξη των παιδιών κι όχι τη δραστηριοποίηση, τη κοινωνικοποίησή και τη μόρφωσή τους.
4. Προωθείται το διαφοροποιημένο πρόγραμμα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε παιδικού – βρεφονηπιακού σταθμού, με δυσμενείς επιπτώσεις για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, στα οποία θα παρέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες.