Μετά την εκλογή σας ως δημοτική σύμβουλος, αναλάβατε την προεδρία μιας Α.Ε. Δημοτικής Επιχείρησης, ιδιαίτερα δύσκολης, λόγω του γνωστού κακού παρελθόντος της σε θέματα διαχείρισης, αλλά και οικονομικών συνθηκών. Πιστεύετε ότι υπάρχει πεδίο να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα μέσα από τους Δήμους και κατ’ επέκταση και η «Μένανδρος Α.Ε.»;
Υπάρχει πεδίο δραστηριότητας ώστε να έρθουν έσοδα και στον Δήμο. Για τον πρώην «Κηφισέα» είναι αλήθεια ότι έχουν ακουστεί πολλά και όλη η Κηφισιά γνώριζε για την «αμαρτωλή» δημοτική επιχείρηση. Άλλα θέματα έχουν δρομολογηθεί και δικαστικώς, άλλα εκκρεμούν ακόμη. Με τη σύσταση του καλλικρατικού Δήμου μετονομάστηκε σε «Μένανδρος Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Δήμου Κηφισιάς». Επί της προηγούμενης διοίκησης, αφαιρέθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση ένα σημαντικό κομμάτι δραστηριοτήτων που αφορούσαν στα έσοδα από τη διαφημιστική εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων που μεταφέρθηκε στον Δήμο. Κατά κάποιο τρόπο η Δημοτική Επιχείρηση απογυμνώθηκε από τα έσοδα που είχε παλιά και θα μπορούσε να έχει και σήμερα. Για να επιστρέψει στον «Μένανδρο» όλο αυτό το πακέτο των διαφημίσεων και με τα εκατοντάδες καταστήματα που υπάρχουν πλέον σε αυτόν το μεγάλο Δήμο, θα χρειαστεί προσωπικό που εμείς, δυστυχώς, δεν έχουμε. Σε αυτόν τον τομέα της διαφήμισης μάς έχει μείνει μόνο η εκμετάλλευση των στεγάστρων της ΕΘΕΛ, για τα οποία είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός το 2013 και ισχύει για πέντε χρόνια. Ήταν το μοναδικό έσοδο που βρήκαμε εδώ. Ορισμένες άλλες δραστηριότητες ατόνησαν, καθώς είχαν λήξει οι συμβάσεις και άλλοι διαγωνισμοί είχαν αποβεί άγονοι.
Υπάρχουν όμως και αρκετά οφειλόμενα προς τη Δημοτική Επιχείρηση από ιδιώτες που προέρχονται από συμβάσεις του παρελθόντος. Έχετε προσδιορίσει ποιο είναι αυτό το ποσό και πώς τα διεκδικείτε;
Μόνο από μια σύμβαση για διαφήμιση, που ήταν και η μεγαλύτερη οφειλή, έχουμε καταφέρει από το 2014 και εισπράττουμε ένα καλό ποσό, κατόπιν ασφαλιστικών μέτρων που κερδίσαμε και με εξωδικαστικό συμβιβασμό και βρίσκεται. Σχετικά με κάποιες άλλες συμβάσεις για μικρότερα ποσά και πάλι έχουμε κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα και αναμένουμε και την εισήγηση του νομικού μας συμβούλου για το πώς θα ενεργήσουμε. Όλα αυτά τα οφειλόμενα ανέρχονται σε περίπου 180.000 ευρώ και ευελπιστούμε ότι θα εισπράξουμε το μεγαλύτερο μέρος τους. Πάντως, δεν έχουμε αφήσει τίποτα, βρισκόμαστε σε εγρήγορση σχετικά με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Και σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες επί του παρόντος; Ποια είναι τα πλάνα σας για τη συνέχεια;
Σχετικά με την οδοσήμανση στον Δήμο μας και για κάποιες διαφημίσεις, σκεπτόμαστε να
προκηρύξουμε διαγωνισμό τον επόμενο μήνα. Ως διοίκηση του Δήμου και με εισήγηση του δημάρχου, αποφασίσαμε ότι η Δημοτική Επιχείρηση θα μπορούσε να αναλάβει και κάποιες άλλες δραστηριότητες. Μια από αυτές ήταν η συντήρηση, ανάδειξη και διαχείριση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Ερυθραία, που ήταν ένα καταπληκτικό πάρκο κάποτε, αλλά σε απογοητευτική κατάσταση και εγκαταλειμμένο μέχρι προ μηνών. Καταφέραμε -και το θεωρώ και προσωπικό μου επίτευγμα- με τη συνεργασία των δημοτικών συνεργείων να αλλάξουμε ριζικά την εικόνα του. Σήμερα λειτουργεί κανονικά και υποδέχεται πολλούς μαθητές σχολείων, αφού έχουμε έρθει σε επαφή με όλα τα σχολεία της Αττικής. Για τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς η είσοδος είναι δωρεάν και για τα υπόλοιπα τα κόστος είναι δυο ευρώ ανά άτομο. Διαθέτουμε το χώρο, επίσης, για παιδικές γιορτές και εκδηλώσεις με κάποιο οικονομικό αντίτιμο και έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα καλό έσοδο. Το ευχάριστο είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 120.000 ευρώ για την ανάπλαση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής μέσα στο 2016. Ευελπιστούμε στην πλήρη αναβάθμιση και λειτουργία του, ώστε να έχουμε και τα ανάλογα έσοδα.
Περιήλθε, επίσης, στις αρμοδιότητές σας το Εντευκτήριο Εκάλης που λειτουργούσε στο παρελθόν σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς. Πώς σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε;
Το Εντευκτήριο Εκάλης υπολειτουργούσε και, μάλιστα, με παράτυπο τρόπο. Από τον Απρίλιο κι έπειτα κάναμε πολλές προσπάθειες για να βγάλουμε άδειες πυρασφάλειας και λειτουργίας υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν και Δήμος, κάναμε τουλάχιστον πέντε μήνες να πάρουμε όλα αυτά τα πιστοποιητικά. Φτιάξαμε πόρτες, κλιματιστικό, υδραυλικά και τα νομιμοποιήσαμε όλα. Από το Σάββατο 9 Ιανουαρίου το Εντευκτήριο Εκάλης λειτουργεί νόμιμα με ταμειακή μηχανή και με δημοτικό φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, πλέον. Οι Εκαλιώτες, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι του Δήμου το υποδέχθηκαν με χαρά. Έχουμε πολλά σχέδια και όνειρα να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε αυτό. Όπως έχουμε στα σχέδιά μας να ενεργοποιηθούμε με πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Πολιτισμού του Δήμου. Η επόμενη δραστηριότητα που σχεδιάζουμε είναι στα κοιμητήρια του Δήμου, σχετικά με την αφή των κανδηλιών, όπου επικρατεί ένα καθεστώς, όχι και ό,τι πιο νόμιμο γίνεται. Σκοντάφτουμε και πάλι στο προσωπικό και εξετάζουμε τους τρόπους που μπορούμε να το προωθήσουμε, πιεζόμενοι και από τον Δήμο να το αναλάβουμε. Παλιότερα, στον πρώην Δήμο Νέας Ερυθραίας υπήρχε ένα πολύ μεγάλο έσοδο από αυτήν τη δραστηριότητα.
Πώς είναι η συνεργασία σας μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο;
Συνεργαζόμαστε από τότε που αναλάβαμε πάρα πολύ καλά και έχουμε αγαστή επικοινωνία. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και το γνωρίζουν αυτό και τα 11 τακτικά, όπως και τα αναπληρωματικά μας μέλη. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται κατά 99% ομόφωνα. Το κάθε μέλος αναπτύσσει ελεύθερα τις απόψεις του, αλλά συναινούμε και συμφωνούμε στο δια ταύτα.