Αυτό προκύπτει και γραπτώς πλέον, από την απάντηση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Περιφέρειας Αττικής Εύης Χριστοφιλοπούλου, στη Βουλή.
Με την «απειλή» της επιβολής πλευρικών σταθμών διοδίων, που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, ζουν εδώ και έξι χρόνια κάτοικοι και εργαζόμενοι στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. Έπειτα από τις συντονισμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, όπου οι τοπικοί φορείς, οι δημοτικές Αρχές, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, κατέδειξαν με εμφατικό τρόπο τις περιβαλλοντικές και οικονομικές παρενέργειες για ένα θέμα που «καίει» κυριολεκτικά, κυβέρνηση και παραχωρησιούχοι φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την εφαρμογή ελκυστικότερης πολιτικής διοδίων.
Σε δυόμιση χρόνια από σήμερα και συγκεκριμένα στο τέλος του 2018, τοποθετεί την έναρξη λειτουργίας των πλευρικών διοδίων στους Δήμους Κηφισιάς και Διονύσου, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Η ερώτηση της κ. Χριστοφιλοπούλου προκλήθηκε έπειτα από ενέργειες του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου.
Στην απάντησή του ο υπουργός -και κάτοικος της περιοχής- διευκρινίζει πως η έναρξη λειτουργίας των πλευρικών σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου μετατίθεται για το τέλος της Περιόδου Μελετών Κατασκευών, που θα έχουμε αναλογική χιλιομετρική χρέωση, ενώ οι μετακινήσεις των μονίμων κατοίκων Διονύσου, Κηφισιάς και Αχαρνών θα γίνονται δωρεάν. Δωρεάν διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων προβλέπεται και για τα οχήματα τα οποία είτε ανήκουν είτε αναγνωρισμένα μεταφέρουν ΑΜΕΑ.
Την ίδια στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια για την ομαλοποίηση των σχέσεων Παραχωρησιούχου – Κοινωνικών Δικτύων Πολιτών, με τη συμφωνία για ανάκληση των ποινικών διώξεων και των αγωγικών αξιώσεων κατά των πολιτών που μετείχαν στις κινητοποιήσεις και τα κινήματα ενάντια στα διόδια.
«Από την απάντηση του υπουργού προκύπτει ξεκάθαρα η προγραμματιζόμενη τοποθέτηση σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου, που ευρίσκονται στον αστικό ιστό της περιοχής μας, παρά την έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως απαιτεί ο νόμος. Όπως καταλαβαίνετε τα διόδια στο ιστό της πόλης μας θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακή ασφυξία στην περιοχή μας και σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου, Κ. Μπομπής.
Αντίθετοι οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου
Με ανακοίνωσή της πριν από ένα μήνα η διαδημοτική επιτροπή των Δήμων Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού, επισήμαινε τα εξής:
«Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των γραφείων της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα διόδια και την εθνική οδό, στον παράπλευρο δρόμο της εθνικής οδού στη Νέα Ερυθραία, φανερώνει ότι η εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων έχει ήδη δρομολογηθεί.
Οι Δήμοι Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους έχουν τεθεί αντίθετοι στο καθεστώς επιβολής διοδίων στον εθνικό άξονα εντός Αττικής. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα ανεχτούν και την τοποθέτηση νέων σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου. Η κυκλοφορία μέσω της εθνικής οδού, είναι αναγκαστική επιλογή, όπως σε άλλες περιοχές η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Βουλιαγμένης. Η παραχώρηση του βασικού οδικού δικτύου είναι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα και επιπλέον χαράτσια για τους περισσότερους πολίτες και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο. Η τοποθέτηση και νέων διοδίων θα προκαλέσει: Τον αποκλεισμό και τον οικονομικό στραγγαλισμό των περιοχών μας που αποτελούν μόνιμη κατοικία αλλά και τόπο εργασίας χιλιάδων ανθρώπων.
Διεκδικούμε άμεσα: Να καταργηθούν τα διόδια από την Αττική τώρα!
Ζητάμε: Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών. Κανένας νέος σταθμός διοδίων. Άμεση διακοπή εργασιών. Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων Βορίδη – Ρέππα για τα διόδια. Ακύρωση του εικοσαπλάσιου προστίμου για μη καταβολή των διοδίων, ενός προστίμου που καταλήγει στα ταμεία των εταιριών! Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό κι όχι μέσο κερδοσκοπίας! Η συμμετοχή όλων μας είναι καθοριστική για την τελική νίκη».
Η ερώτηση της κ. Χριστοφιλοπούλου
Η ερώτηση της κ. Χριστοφιλοπούλου υποβλήθηκε στις 10 Μαρτίου 2016 και έχει ως εξής:
Προς: Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: «Σταθμοί διοδίων Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου»
Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν δημοσιοποιηθεί και έχουν δικαιολογημένα θορυβήσει τις τοπικές κοινωνίες, επίκειται η εγκατάσταση πλευρικών σταθμών διοδίων στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο.
Επισημαίνεται ότι η επιβολή διοδίων θα έχει εξόχως δυσμενείς κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Κατ’ αρχάς πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υπέρμετρη επιβάρυνση του παράπλευρου τοπικού οδικού δικτύου, που περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Επιπροσθέτως, οι ίδιες κατοικημένες περιοχές, παραπλεύρως του αυτοκινητόδρομου, θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά λόγω των εκπομπών αέριων ρύπων και της αύξησης ηχορύπανσης ιδίως κατά την επιβράδυνση και επιτάχυνση των αυτοκινήτων.
Επειδή η τοποθέτηση πλευρικών διοδίων προϋποθέτει την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την εξασφάλιση ασφαλούς, επαρκούς, εναλλακτικού δωρεάν οδικού δικτύου.
Επειδή σε κάθε περίπτωση είναι επιβεβλημένη η απαλλαγή των μονίμων κατοίκων από την υποχρέωση καταβολής διοδίων, ενώ για τους υπολοίπους οδηγούς η χρέωση πρέπει να είναι αναλογική.
Επειδή πολλές φορές έχετε δηλώσει ότι θα προβείτε σε διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων παραχώρησης.
Ερωτάστε:
1. Έγινε μέχρι σήμερα επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης και αν ναι ποια ήταν τα αποτελέσματά της;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου;
3. Η εγκατάσταση των εν λόγω σταθμών διοδίων δικαιολογείται ή όχι, από περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή άποψη, σύμφωνα με την αναγκαία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη;
4. Υπάρχει ασφαλές, επαρκές και δωρεάν εναλλακτικό οδικό δίκτυο;
5. Σε περίπτωση που δεν αποτραπεί τελικώς η εγκατάσταση των σταθμών, θα προβλεφθεί: α) απαλλαγή των μονίμων κατοίκων από την υποχρέωση καταβολής διοδίων και β) αναλογικός καθορισμός του ύψους τους για τους υπόλοιπους οδηγούς;
Η απάντηση το υπουργού
Και η απάντηση του υπουργού, με ημερομηνία 31 Μαρτίου:
Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε την κυρία βουλευτή ότι επισυνάπτουμε το με αρ.πρωτ.ΛΕ/ΙΟ/01/07/09/5980/16-3-2016 σχετικό έγγραφο της Δ/σης Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης και το με αρ.πρωτ.ΚΓ/ΦΚ000/2089/22-3-2016 σχετικό έγγραφο της ΕΥΔΑ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών, για ενημέρωση.
Επιπλέον το Υπουργείο μας, επιλέγοντας να προχωρήσει με τους Παραχωρησιούχους σε διαπραγμάτευση και συμφωνία με όρους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος με κοινωνική ευαισθησία και με στοχευμένες παρεμβάσεις για τα πιο αδύναμα στρώματα του ελληνικού λαού, κατάφερε να έρθει σε συμφωνία αλλαγών για δυο από τις πέντε Παραχωρήσεις.
Στις άμεσες ενέργειες της συμφωνίας εντάσσονται:
1) Οι δωρεάν διελεύσεις από πλευρικούς σταθμούς διοδίων για ενδοδημοτικές μετακινήσεις για τις οποίες δεν υφίστανται εναλλακτικές διαδρομές. Συμφωνήθηκε για αυτές τις περιπτώσεις η δωρεάν διέλευση των μόνιμων κατοίκων, στα όρια των Δήμων. Οι Δήμοι που εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία για τις δυο παραχωρήσεις είναι οι Δήμοι Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού.
2) Δωρεάν διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων στα οχήματα τα οποία είτε ανήκουν είτε αναγνωρισμένα μεταφέρουν ΑΜΕΑ.
3) Παροχή επιπλέον εκπτώσεων σε εργαζόμενους χρήστες. Η συμφωνία αυτή αφορά τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο, για να μετακινηθούν από και προς το χώρο εργασίας τους. Στις 40 διελεύσεις προβλέπονται τουλάχιστον 5 να είναι δωρεάν, δηλαδή το 12,5% των διελεύσεων θα γίνεται ελεύθερα.
4) Αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης. Θα εκπονηθεί άμεσα μελέτη εφαρμογής πλήρως αναλογικών χρεώσεων (ανά χιλιόμετρο διανυόμενης διαδρομής) η οποία και θα εφαρμοστεί στο τέλος της Περιόδου Κατασκευών. Δηλαδή, με την ολοκλήρωση των έργων θα έχουμε σε λειτουργία το αναλογικό σύστημα χρέωσης.
5) Πλευρικά διόδια Α/Κ Βαρυμπόμπης και Α/Κ Μπογιατίου. Η έναρξη λειτουργίας των σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου μετατίθεται για το τέλος της Περιόδου Μελετών Κατασκευών και συγκεκριμένα για το τέλος του έτους 2018, που θα έχουμε αναλογική χιλιομετρική χρέωση. Για τους δημότες μόνιμους κατοίκους των Δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου προβλέπεται να διέρχονται δωρεάν όταν λειτουργήσουν οι εν λόγω σταθμοί διοδίων μετά το 2018.
6) Θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, των Παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων, αν οι Δήμοι παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες (δηλαδή υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου κ.λπ.). Αλλιώς θα απαλλάσσονται.
7) Θα επισπευσθούν και θα επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν από την αρχή των έργων και άπτονται θεμάτων απαλλοτριώσεων, περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και αδειών και αρχαιολογικών ερευνών. Για τους λόγους αυτούς συμφωνήθηκε η χρονική παράταση της Περιόδου Κατασκευών: 17 μήνες για την Ιόνια και 18 μήνες για τον Ε65. Υπάρχουν όπως ξέρετε αυτά τα προβλήματα που είναι άλυτα πάνω από μια δεκαετία.
8) Επίλυση θεμάτων κοινωνικών δικτύων πολιτών. Θα πρέπει να επέλθει ομαλοποίηση των σχέσεων Παραχωρησιούχου – Κοινωνικών Δικτύων Πολιτών, αναφορικά με όσα έγιναν στο παρελθόν. Σ’ αυτό συμφωνήθηκε ο Παραχωρησιούχος να ανακαλέσει τις ποινικές διώξεις και τις αγωγικές αξιώσεις του κατά των Κοινωνικών Δικτύων Πολιτών και των ανθρώπων που μετείχαν στις κινητοποιήσεις και τα κινήματα.
Επιπλέον δύναται να εξεταστεί η ενσωμάτωση στη συμφωνία κοινωνικών εξυπηρετήσεων διεθνών φορέων – οργανισμών με αναγνωρισμένη κοινωνική και ανθρωπιστική δράση και στις πέντε Παραχωρήσεις καθώς και στις δυο Παραχωρήσεις που τα έργα βρίσκονται στο στάδιο λειτουργίας τους (Αττική Οδός και Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου).