Εκτενής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την τραγωδία στη Δυτική Αττική, προβληματισμός Θωμάκου για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Κηφισιάς.
Η φονική πλημμύρα που έπληξε την Μάνδρα Αττικής και τη Νέα Πέραμο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 20 απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στην πρόσφατη συνεδρίαση του την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου. Μάλιστα συζητήθηκε και η «αντιπλημμυρική θωράκιση» του Δήμου, καθώς και οι ενέργειες της δημοτικής αρχής που έχουν σαν στόχο την βελτίωση των υποδομών προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα.
Ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος στην ενημέρωσή του προς το σώμα τόνισε: «Είναι δίχως άλλο μία δραματική ημέρα για όλη την Ελλάδα. Παρακολουθούμε το δράμα των πολιτών των περιοχών στη Δυτική Αττική. Ένα δράμα που προέρχεται από αιτία που συνήθως είμαστε ανύποπτοι όλοι όπου και αν ζούμε».
Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο των πολιτών από τις φονικές πλημμύρες είπε: «Αυτά τα φαινόμενα εμάς τους αυτοδιοικητικούς και όλους τους ενεργούς πολίτες μας αγγίζουν ιδιαίτερα. Πέρα από την θλίψη και το πένθος, ψυχραιμότερα σκεπτόμενοι ανακαλούμε στο νου μας όλα αυτά που ακούμε τόσα χρόνια, αλλά πάντα πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς».
Επισήμανε ότι ο «δρόμος του νερού» εδώ και εκατομμύρια χρόνια είναι ο ίδιος και δεν μπορεί να αλλάξει. Όταν μάλιστα αυτός ο «δρόμος» χτίζεται, μπαζώνεται, χωρίς μάλιστα αντιπλημμυρική υποδομή τα αποτελέσματα πολλές φορές είναι οδυνηρά.
Ο Γιώργος Θωμάκος πρόσθεσε ότι στην Αττική αντιπλημμυρική υποδομή υπάρχει σε μικρό ποσοστό γιατί τα έργα είναι δαπανηρά και απαιτούν πολλά χρόνια. «Δεν περιμένουμε τα επόμενα χρόνια η Αττική να έχει την αντιπλημμυρική θωράκιση που χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τον Δήμο Κηφισιάς ο Γιώργος Θωμάκος είπε: « Ο Δήμος μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά όπου οι κάτοικοι έχουν χτίσει και ζούνε σε μία γούβα. Ξέρουμε ότι ο τόπος μας διατρέχεται από ρέματα τα οποία είναι ευτυχώς, αλλά όχι εντελώς, ανοιχτά. Δεν είναι 100% ανοιχτά και δεν είναι παντού ανοιχτά. Υπάρχουν σημεία, όχι όσα στη Δυτική Αττική, όπου έχουν μπαζωθεί τα ρέματα. Επίσης υπάρχουν ελάχιστα σημεία που έχουν χτιστεί και στα ρέματα».
Ο δήμαρχος Κηφισιάς ολοκλήρωσε λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι παρά τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τις μελέτες που βρίσκονται ακόμα στις καλένδες, αργεί πολύ η στιγμή που θα πούμε ότι η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη έχουν θωρακιστεί αντιπλημμυρικά. Πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να προσευχόμαστε».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης μαζί με κλιμάκιο της ΚΕΔΕ βρέθηκε κοντά στους κατοίκους της Μάνδρας Αττικής και της Νέας Περάμου. Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς τόνισε ότι είναι μία μέρα πένθους για τον χαμό των συνανθρώπων μας.
Ο Νίκος Χιωτάκης στη συνέχεια είπε: « Το Μεγάλο Πεύκο είχε αντιπλημμυρικό αλλά δεν του έφτανε. Τα νερά ήρθαν από χείμαρρο από τα Γεράνια Όρη, που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. Τα καινούργια έργα που είναι η Εθνική Οδός και ο Προαστιακός άντεξαν. Τα παλαιότερα ήταν αυτά που δεν άντεξαν. Η δημοτική αρχή της περιοχής χρειάστηκε βοήθεια. Ξέρω ότι εστάλη και από τον Δήμο Κηφισιάς. Μάλιστα μεταφέρω τις ευχαριστίες του δημάρχου της περιοχής.
Όσον αφορά στο θέμα της Μάνδρας ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ήταν πολλά τα νερά. Δεν ξέρω αν μπαζώθηκαν ρέματα, αλλά ο δρόμος ο οποίος ενώνει την Εθνική Οδό με την Μάνδρα, αυτός ήταν ο χείμαρρος που κατέβασε τα νερά. Εκεί καταστράφηκαν περισσότερα από 100 οχήματα. Στους κάθετους δρόμους σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι».
Στη συνέχεια ο Νίκως Χιωτάκης πρόσθεσε: « Από το 2012 για τα ρέματα δεν έχει ευθύνη κανένας Δήμος. Είναι ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας. Το ίδιο και για τα δικά μας ρέματα. Εκείνο όμως που είναι ευθύνη των Δήμων και της κάθε δημοτικής αρχής είναι να κάνει μελέτες. Η Περιφέρεια αυτές τις μελέτες πρέπει να τις χρηματοδοτεί».
Απευθυνόμενος στον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο είπε: «Έχω πάρει την κατάσταση με τα εγκεκριμένα έργα και μελέτες από την Περιφέρεια Αττικής για τον Δήμο Κηφισιάς. Σε αυτή υπάρχουν 5-6 έργα αντιπλημμυρικά τα οποία όμως είναι μόνο εγγεγραμμένα στην Περιφέρεια. Δεν έχει γίνει καμία σύμβαση, καμία απορρόφηση. Θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε τι γίνεται με όλα αυτά».
Ο δήμαρχος απαντώντας είπε ότι οι μελέτες δεν βρίσκονται στο συρτάρι. Επισήμανε ότι βρίσκεται στο πρόγραμμα όχι μόνο του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας έργο ομβρίων του Δήμου ύψους περίπου 300.000 ευρώ.
Τόνισε ότι η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια είναι έτοιμη, ενώ ο ίδιος την έχει υπογράψει και περιμένει την υπογραφή από την Περιφέρεια ώστε στη συνέχεια να γίνει η δημοπράτηση. Μίλησε για το έργο της οδού Λεύκης στην περιοχή της Εκάλης, ενώ τόνισε ότι είναι διαρκής η προσπάθεια για το ρέμα «Κοντοχρήστου».
Ο δήμαρχος ολοκλήρωσε λέγοντας ότι γίνεται Τεχνική περιγραφή και Τεχνική Έκθεση προκειμένου να δημοπρατηθούν μελέτες τον επόμενο χρόνο για το κάτω κομμάτι της Χελιδωνούς και την Σαρανταπόρου.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία» Παναγιώτης Κανακάκης επισήμανε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι Δήμοι έχουν ευθύνη για την συγκεκριμένη κατάσταση. Οι πολίτες για την αυθαίρετη δόμηση, και οι Δήμοι γιατί όταν βλέπουν παρανομίες που γίνονται μέσα στα ρέματα «γυρνάνε το κεφάλι τους από την άλλη μεριά».
Τέλος ο Παναγιώτης Κανακάκης τόνισε ότι οι Δήμοι πρέπει να φροντίζουν να κάνουν έργα υποδομής ακόμα και αν απαιτούνται πολλά χρόνια για την υλοποίησή τους.
Σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων
Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Λιανού συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς με αντικείμενο ‘Σχεδιασμός δράσεις και μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων περιόδου 2017-2018.
Σ’ αυτό έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από το Τμήμα Τροχαίας Κηφισιάς, τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό, τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό, την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς και τον ΣΠΑΠ. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
- Έλεγχος, συντήρηση και καθαρισμός των φρεατίων αρμοδιότητας του Δήμου, του δικτύου όμβριων υδάτων αυτού καθώς και λήψη προστατευτικών μέτρων ασφαλείας σε φρεάτια που τυχόν είναι ανοιχτά.
- Έλεγχος και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων του Δήμου με προτεραιότητα στα σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα.
- Καταγραφή των ζωτικών σημείων που θα χρειαστούν έγκαιρη και συνεχή ενίσχυση με αναχώματα για την αποφυγή πλημμυρών στην περιοχή.
- Μέριμνα για την απομάκρυνση φερτών υλικών εντός του αστικού χώρου ώστε να μην προκληθούν εμφράξεις σε φρεάτια από ροή όμβριων υδάτων καθώς και έλεγχος αυτών σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Έλεγχος ώστε να μην εγκαταλείπονται διάσπαρτα υλικά από δημόσια ή ιδιωτικά έργα τα οποία μπορούν να παρασυρθούν από τα βρόχινα νερά και να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στις αποχετεύσεις.
- Τα μηχανήματα του Δήμου να είναι κατάλληλα συντηρημένα και σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση ανάγκης να επέμβουν έγκαιρα.
- Συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε Τοπικό Επίπεδο για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων και κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Προσθήκη 3 του Παραρτήματος Α του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΓΕΕΘΑ (Φ.200/238496/Σ.1747/17-09-2013 έγγραφο του ΓΕΕΘΑ).