Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς (ΚΕΜΜΕ), διοργανώνει το 3ο Επιστημονικό Διήμερο Συμπόσιο, αυτό το Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου.
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου με θέμα «Η Μικρασιατική μνήμη, τρεις γενιές μετά την καταστροφή» και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, με θέμα «Απ’ την Ερυθραία της Ιωνίας, στη Νέα Ερυθραία της Αττικής», ένα ειδικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Νέα Ερυθραία.
Την έναρξη του Συμποσίου θα κηρύξει ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος. Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση καλεί μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν το Συμπόσιο καθώς «η ιστορία αυτή δεν είναι μόνο για Μικρασιάτες Έλληνες. Ενδιαφέρει και αφορά όλους τους Έλληνες».
Επίτιμος πρόεδρος του Επιστημονικού Συμποσίου είναι ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συμποσίου είναι οι Αγτζίδης Βλάσης, Βαλάτα – Τσιάμα Λία, Δεληγιώργη Αλεξάνδρα, Κοντάρας Θοδωρής, Ρηγοπούλου Καλλιόπη, Τζαχίλη Ίρις.
Το Επιστημονικό Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε. Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 154 και Ρωμυλίας, στο Καστρί Νέας Ερυθραίας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης της Μικρασιατικής Νέας Ερυθραίας αποτελεί ιερό καθήκον. Το σκοπό αυτό υπηρετεί το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), το οποίο ανά διετία διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο με στόχο να κρατά ζωντανό το μικρασιατικό στοιχείο, ζωογόνο παράγοντα για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Προς την ίδια κατεύθυνση, παράλληλο στόχο του Δήμου Κηφισιάς αποτελεί η μελλοντική αξιοποίηση της Βίλας Μπότση ως Μουσείο Μικρασιατικού πολιτισμού.
Οι φετινές διήμερες εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου θα μας ταξιδέψουν στη δεύτερη πατρίδα, την δική μας Νέα Ερυθραία, τρεις γενιές μετά την μικρασιατική καταστροφή. Διαλέξεις και ομιλίες εκλεκτών επιστημόνων και ειδικών θα φωτίσουν αθέατες πτυχές του δράματος των ξεριζωμένων μικρασιατών ενώ θα παρουσιαστούν σύγχρονες προσεγγίσεις που διευρύνουν το πεδίο έρευνας του μικρασιατικού στοιχείου.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν με συνέπεια για την διοργάνωση του Συμποσίου, και ιδιαιτέρως στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΜΜΕ και την άξια πρόεδρο του κα Έφη Κούτση.
Η επιστήμη της ιστορίας και ιστορικής έρευνας στοιχειοθετεί την αξία της μνήμης. Η ανάκληση και ανάλυση των γεγονότων του παρελθόντος γίνονται οι διδάσκαλοι για το παρόν και το μέλλον. Κάθε κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας αξίζει να μελετάται και τα συμπεράσματα να οδηγούν σε ορθότερα βήματα τους πολίτες και τους πολιτικούς της χώρας.
Η ιστορική έρευνα και ανάλυση της καταστροφής του Μικρασιατικού Ελληνισμού το 1922 είναι πιο σημαντική από ποτέ στις ημέρες μας. Κομβικά γεγονότα αναμοχλεύονται και η σύγχρονη πολιτική της γείτονος φέρνει στην επιφάνεια το παρελθόν και το συνδέει δραματικά με το παρόν.
Η ιστορία αυτή δεν είναι μόνο για Μικρασιάτες Έλληνες. Ενδιαφέρει και αφορά όλους τους Έλληνες, δεδομένου ότι βλέπουμε έντονα αυτή τη στιγμή πώς η ιστορία επηρεάζει τις σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες. Τα ιστορικά δικαιώματα των Ελλήνων έχουν πολύ μεγάλη σημασία για να στηρίξουμε τις θέσεις μας. Πρόκειται για πατρίδες που κάποτε ήταν δικές μας και κάπου εκεί θα πρέπει να υπάρχει και σήμερα ο ελληνισμός. Δεν μιλώ με την εδαφική έννοια, αλλά μεταξύ πολιτισμένων κρατών δεν θα έπρεπε να υπάρχει ο φόβος να βρίσκονται εκεί και Έλληνες. Θα πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός της ιστορίας των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές και να ξέρουμε ότι θα είμαστε καλοδεχούμενοι.
Οι σχέσεις μεταξύ των δυο λαών έχουν πολιτικό υπόβαθρο και πολιτικό αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει πολύ να είμαστε φίλοι με τη γείτονα χώρα και η ιστορία που επιδρά σε αυτές τις σχέσεις να δέχεται το σεβασμό με τον οποίο θα πρέπει να πλαισιώνεται. Όλη αυτή η συνθήκη που μοιάζει πολιτική αυτή τη στιγμή, δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά πολύ σημαντική συνθήκη για τη θέση μας στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Το διήμερο συμπόσιο που διοργανώνουμε, είναι μια πρόσκληση σε όλους για να γνωρίζουμε την ιστορία, χωρίς να τη βάζουμε στην άκρη, αλλά να ξέρουμε και πώς να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά γεγονότα σύγχρονα, ψύχραιμα και ρεαλιστικά, με γνώση. Έχουν προσκληθεί όλοι οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι πανελλαδικά και μέσω της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) που είναι ο χορηγός επικοινωνίας μας.
Το ΚΕΜΜΕ για μια ακόμη φορά αξιοποιεί τη μνήμη με τη βοήθεια της επιστημονικής προσέγγισης σε ένα διήμερο Συμπόσιο, που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια. Τα δυο προηγούμενα, το 2012 και το 2014, είχαν εξαιρετική επιτυχία και ελπίζω ότι κι εμείς θα έχουμε την αναμενόμενη. Υπάρχουν εξαιρετικοί ομιλητές και τις δυο μέρες. Πρόκειται για δυο ημερίδες ουσιαστικά με ξεχωριστή θεματολογία και αντικείμενο. Πέρα από τα καθαρά της μικρασιατικής μνήμης, είναι η πρώτη φορά που το Συμπόσιο του ΚΕΜΜΕ, κατά τη δεύτερη μέρα, αφιερώνεται στην ίδια την Ερυθραία, από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους, μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας και πώς αυτή εξελίχθηκε. Θέλουμε να τονίσουμε τη νεώτερη ιστορία της πόλης μας, σε ένα κλίμα παρουσίασης του χώρου, ακόμα και της περιοχής του Καστριού, όπως το έζησαν οι πρώτοι πρόσφυγες. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλον τον κόσμο με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα του 3ου Επιστημονικού Συμποσίου (pdf)