Ο Δήμος Κηφισιάς, σε συνεργασία με το OPEN HOUSE ATHENS, διοργανώνει την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 μια μοναδική περιήγηση-περίπατο σε κάποια από τα πιο σημαντικά αρχοντικά της Κηφισιάς.
Η περιήγηση στα γεμάτα με ιστορία αρχοντικά της Κηφισιάς θα είναι μια ευκαιρία για συνολικότερη επαφή με την ομορφιά και την σημασία του αρχιτεκτονικού ιστού της Κηφισιάς, καθώς σύμφωνα με υλικές και γραπτές μαρτυρίες, η Κηφισιά υπήρξε τόπος παραθερισμού και αναψυχής ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια. Ο περίπατος θα εστιάσει σε παραθεριστικές κατοικίες της Κηφισιάς, οι οποίες χρονολογούνται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αι.
Δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για «φαινόμενο της Κηφισιάς», αφού στα σπίτια που οικοδομήθηκαν τότε διαπιστώνεται μια ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών.
Η πρώτη στάση θα γνωρίσει στο κοινό την Έπαυλη Σταθάτου η οποία αρχιτεκτονικά διακρίνεται για το βυζαντινό της χαρακτήρα. Ένα αρχοντικό το οποίο συνδυάζει ανομοιογενή στοιχεία, τα οποία, ωστόσο, παράγουν ένα κομψό και ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο ρομαντικός υπαινιγμός στην αρμονική σχέση περιβάλλοντος χώρου και αρχιτεκτονήματος έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η Βίλα Σταθάτου είναι έργο του Ερνέστου Τσίλερ.
Επόμενη στάση του περιπάτου θα είναι η Κατοικία Dörpfeld. Η Κατοικία Dörpfeld ανήκει στη κατηγορία των “γραφικών” (picturesque) κτισμάτων1 . Πρόκειται για άλλη μια κατηγορία σπιτιών (πέρα από τα νεοκλασικά) που υιοθέτησαν το πνεύμα του Ρομαντισμού. Χαρακτηρίζονται από τις ξύλινες, πλούσιες και περίπλοκες εξωτερικές διακοσμήσεις.
Ο περίπατος θα συνεχιστεί στην Έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη (ή Μέρμηγκα) η οποία χτίστηκε το 1897 . Αρχιτεκτονικά η κατοικία αυτή ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων νεογοτθικών κτηρίων της Κηφισιάς.
Ένα κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής – έργο του Ερνέστου Τσίλερ – είναι η επόμενη στάση της περιήγησης. Βίλλα «Ατλαντίς» είναι μια παραθεριστικού τύπου εξοχική κατοικία της Κηφισιάς. Είναι διώροφη, δηλαδή αποτελείται από ισόγειο και όροφο, ενώ η κάτοψή της είναι ορθογωνική. Στο κτήριο αυτό, ο Τσίλλερ πρωτοτυπεί. Συνδυάζει μορφολογικά στοιχεία που παραπέμπουν στην Αναγέννηση, όπως οι πέτρινες καμάρες, με στοιχεία που παραπέμπουν στην Κλασική Αρχαιότητα, όπως είναι τα αετώματα και αγάλματα.
Η Έπαυλη Ζούρα – επόμενος σταθμός του ταξιδιού στην ιστορία της Κηφισιάς – κατατάσσεται στην κατηγορία των πυργοειδών – μεσαιωνικών επαύλεων με έντονα στοιχεία νέο-μπαρόκ.
Το μαγικό αυτό ταξίδι θα καταλήξει στην Κατοικία Βάρσου η οποία συνιστά λιτή εκδοχή του τύπου του αθηναϊκού «αστικού μεγάρου» του τέλους του 19ου αιώνα.