Να συνδράμουν έμπρακτα στην αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, διεκπεραιώνοντας μία σχετική μελέτη, ζητεί ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς (ΣΕΠΦ «Ο ΕΥΖΩΝ»), με επιστολή – παρέμβασή του προς τον δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο. Όπως αναφέρουν αναλυτικά σε αυτήν με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με το ενδιαφέρον του προαναφερθέντος Συλλόγου προς αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά»:
Αξιότιμε Δήμαρχε κύριε Θωμάκο,
Ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς (ΣΕΠΦ «Ο ΕΥΖΩΝ») έχει ως σκοπό την προαγωγή του ευζωνικού ήθους και του ευζωνικού τρόπου ζωής, καθώς και την ανταπόδοση στην Πατρίδα, της τιμής να υπηρετήσουμε αυτήν ως Εύζωνες.
Μέσα για να επιτευχθούν οι σκοποί του Συλλόγου, είναι μεταξύ άλλων αιμοδοσίες, συλλογή τροφίμων και ενίσχυση των κατά τόπους κοινωνικών παντοπωλείων, ενίσχυση και συνεργασία με εταιρείες και οργανώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, συμμετοχή και αυτόνομη διοργάνωση παρουσιάσεων και ομιλιών με ιστορική θεματολογία κλπ. Κάθε νόμιμη δραστηριότητα η οποία θα φέρνει την κάθε τοπική κοινότητα σε επαφή με τους Εύζωνες και την ιστορία τους, είναι κάτι που δυνητικά ενδιαφέρει τον σύλλογό μας.
Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ευζωνικού ήθους και προσφοράς προς την Πατρίδα, σε καιρούς οι οποίοι ήταν και τότε ιδιαίτερα χαλεποί, που μπορεί κανείς να βρει είναι ο ηρωικός Παύλος Μελάς. Για τους Εύζωνες, ο Παύλος Μελάς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «ζωντανούς» ήρωες που μνημονεύονται πολύ συχνά. Η χειμερινή καθημερινή στολή των Ευζώνων φέρει στην ευζωνική «αργκό» το όνομα του Μελά και μάλιστα, ένα συγκεκριμένο κουμπί της στολής αυτής είναι αυτό καθ εαυτό «ο Μελάς».
Το να βλέπουμε το πατρικό σπίτι του Παύλου Μελά στην οδό Τατοΐου στην Κηφισιά να αφήνεται να φθείρεται από τον πανδαμάτορα χρόνο είναι κάτι που ως πολίτες διαπνεόμενοι από ευζωνικά αισθήματα και ήθος, δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο κοινωνικής αποδόμησης, να πάρει το σπίτι του Παύλου Μελά τον ίδιο δρόμο, ίσως είναι κάτι που μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό σε ορισμένους. Για εμάς, όμως, είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο και συνάμα τραγικό στο πλαίσιο της ευνομούμενης πολιτείας και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας μας.
Θεωρούμε μεγάλη την ευθύνη ημών να συνδράμουμε ώστε να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας, αλλά και σημαντικές τις συνέπειες -σε επίπεδο ιστορικού στιγματισμού αδιαφορίας και αναποτελεσματικότητας- για όλους όσους ενώ μπορούσαν δεν έπραξαν τίποτα για την αποτροπή της προβλεπόμενης κατάρρευσης της οικίας του Παύλου Μελά. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι έχοντες θεσμικό ρόλο στην τοπική κοινωνία ή καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης. Η πιθανή κατάρρευση της εν λόγω οικίας δεν θα είναι απλά ένας σωρός υλικών, αλλά θα εκληφθεί- και ορθώς- ως η κατάρρευση της ελπίδας για ανασυγκρότηση των στοιχείων που μας κάνουν περήφανους ως Έλληνες και η αποδόμηση ενός συστήματος αξιών και φρονημάτων που υφίστανται στον τόπο αυτό και μας συνδέουν με την ιστορία του.
Για τον σκοπό αυτόν, επιθυμούμε ως ΔΣ του ΣΕΠΦ, και με την επαγγελματική ιδιότητα του γενικού γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΠΦ, εσαεί Εύζωνος κ. Πιπήρου Σάββα ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός, να συνδράμουμε έμπρακτα στην αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά διεκπεραιώνοντας μία σχετική μελέτη και καταθέτοντάς την στους αρμόδιους φορείς εφόσον η παρούσα ιδιοκτήτρια της εν λόγω οικίας κληρονόμος του Παύλου Μελά το επιτρέψει. Ζητούμε τη συνδρομή σας γι’ αυτό καθώς και για την ενεργό ανάμειξή μας αφού ως σύλλογος
ανθρώπων που υπηρέτησαν έναν φορέα με ιδιαίτερο συμβολισμό για την Πατρίδα μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε δια της συμμετοχής μας, media, φορείς και πολίτες για να συσπειρωθούν γύρω από την αναγκαία διάσωση της οικίας αυτής. Θέλουμε να συνδράμουμε οργανωμένα και με τη δική σας συμμετοχή με όποιον τρόπο μπορούμε ώστε διατηρηθεί ζωντανό το μνημείο αυτό της ιστορίας μας.
Αναγνωρίζουμε το οικονομικό κόστος της αναπαλαίωσης και ότι ενδεχομένως αυτό να θεωρείται από πολλούς υπέρογκο ή και απαγορευτικό. Ωστόσο πιστεύουμε ότι πόροι οικονομικοί μπορούν να βρεθούν για τη διάσωση του μνημείου αυτού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πνεύμα της άρνησης της υποδούλωσης των Ελλήνων και του αγώνα για την ελευθερία.
Κύριε Δήμαρχε Κηφισιάς,
Ο φορέας μας απαρτίζεται από συμπολίτες μας που κατατάσσονται στην Προεδρική Φρουρά εκούσια και γιατί πιστεύουν μεταξύ άλλων ότι ο συμβολισμός σ’ αυτήν έχει μείνει ανέγγιχτος από την κρίση που μας περιβάλλει. Κι έτσι είναι, πράγματι. Οι Εύζωνες στέκουν θεματοφύλακες μιας κληρονομιάς που δεν λυγίζει σε κρίσεις ή οικονομική δυσπραγία, που δεν γνωρίζει κατάρρευση ή κοινωνική αποδόμηση. Οι Εύζωνες στέκουν όρθιοι παραστάτες της Ελλάδας που μας αξίζει και όχι αυτής που μας μαστίζει. Το ενδιαφέρον για τη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά και του συμβολισμού που εμπεριέχεται στο μνημείο αυτό είναι υφιστάμενο και ζέον τόσο στον νυν όσο και σε τέως Προέδρους της Δημοκρατίας αλλά και μέλη της Κυβέρνησης. Μετά από έντονη προσπάθεια ορισμένων δημοτών Κηφισιάς ο τ. Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, όσο και ο τ. Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, κατά το χρόνο της θητείας του στην Κυβέρνηση Καραμανλή διατελέσας ως Υπουργός Πολιτισμού, ανακήρυξε την οικία Παύλου Μελά σε Μνημείο. Δηλαδή, χαρακτήρισε την οικία Παύλου Μελά ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς υπαγόμενο στην προστασία του ν.3028/2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης χάριν της παρούσας και των μελλοντικών γενεών και για την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντός μας. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ν.3028/2002 για την προστασία των νεότερων μνημείων -μνημεία νεότερα του 1830- ο ελληνικός νόμος προβλέπει ότι η προστασία των μνημείων αυτών επιβάλλεται λόγω της ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους κατά τις διακρίσεις των άρ.6 και 20 του ως άνω αναφερόμενου νόμου. Η σημερινή του κατάσταση του μνημείου αυτού, της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελληνική πολιτεία και την τοπική κοινωνία στο βαθμό που αυτή, υπόψη του ν.3028/2002 και δη του άρ.3§1(β),(δ),(ε), (στ) αυτού οφείλει να ενεργήσει τη διατήρηση και αποτροπή της καταστροφής, της αλλοίωσης και γενικά κάθε άμεσης ή έμμεσης βλάβης του μνημείου αυτού, τη συντήρηση και την κατά περίπτωση αναγκαία αποκατάστασή του, τη διευκόλυνση της πρόσβασης και επικοινωνίας του κοινού με το μνημείο και την ανάδειξη και ένταξή του στη σύγχρονη κοινωνική ζωή.
Πιστεύουμε ότι το κόστος για την πλήρη ανακαίνιση της οικίας, όποιο κι αν είναι αυτό, είναι αντιμετωπίσιμο εάν συνδυαστεί η οικονομική συνδρομή του Ελληνικού κράτους με την οικονομική συνδρομή ιδιωτών ή αν υπάρξει πανελλήνιο ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος. Ο Ν.3389/2005 περί συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής ακόμη κι αν το πτωχευμένο Ελληνικό κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει εν όλω τη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά ως στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Ειδικά δε για την περιοχή της Κηφισιάς, ένα μέρος από το προϋπολογισμένο αυτό ποσό, πιστεύουμε ότι θα ήταν δυνατόν να συγκεντρωθεί από ιδιωτικούς φορείς εάν κρίνει κανείς από τις τόσες βιομηχανικές, κατασκευαστικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα και τα γραφεία τους στον Καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς, αλλά και από τον εικαζόμενο σημαντικό αριθμό των ευαίσθητων δημοτών της Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης. Ευελπιστούμε να βρούμε στον φορέα του Δήμου Κηφισιάς έναν αρωγό για αυτό μας το εγχείρημα ώστε να μπορέσουμε να συμπράξουμε για να διασώσουμε την οικία-σύμβολο του άδουλου Ελληνικού πνεύματος. Η σωτηρία της οικίας του Παύλου Μελά μπορεί να καταστεί σύμβολο αντίστασης στη φθορά κι εξαθλίωση που μας επιβάλλεται. Κι εμείς ο Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς, θα είμαστε παραστάτες, συμπαραστάτες και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή που μόνον ως συλλογική προσπάθεια μπορεί ν’ αποδώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Με τιμή, για τον ΣΕΠΦ,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Εσαεί Εύζων Γαβριλάκης Νικόλαος
Ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Εσαεί Εύζων Πιπήρος Σάββας
Ο Νομικός Σύμβουλος Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος